Direct naar artikelinhoud
Voetbal

De bal rolt weer: hoe staan de Belgische topclubs er voor?

AA Gent tijdens een vriendschappelijke match tegen het Griekse FC Salonika.Beeld BELGA

Vanavond begint de Belgische voetbalcompetitie met de topper Standard-Gent. Ook de andere clubs lopen zich warm, niet het minst titelkandidaten Anderlecht en Brugge.

, , en

Wat een weelde voor Club Brugge

Mocht het nodig zijn, zou Club Brugge dit weekend zomaar drie competitieve elftallen kunnen opstellen. Een tiental potentiële basisspelers staat zondag tegen Eupen niet eens op het wedstrijdblad. Wat een weelde!

In de kleedkamer van Club Brugge is het momenteel vechten om een kastje. Zo groot is de spelerskern op dit moment, die logischerwijs nog flink moet afgeroomd worden vooraleer de transferperiode de deuren sluit. Stellen dat de kampioen gewapend is om zijn titel te verdedigen, is een understatement gelet op de kwaliteiten binnen de groep. Coach Ivan Leko kan in die mate keuzes maken, dat hij een volledig elftal van potentiële basisspelers zelfs niet hoeft te selecteren voor de komst van Eupen.

Ivan Leko.Beeld BELGA

Zo is blauw-zwart in de gevallen van Diaby, Limbombe en Refaelov principieel: het drietal aast op een transfer en komt niet in aanmerking voor speelminuten. Daarnaast ontbreken met Nakamba, Mechele, Mata, Diatta en Dennis nog vijf geblesseerden die in oktober zomaar allen samen in de basiself zouden kunnen staan. En alsof dat nog niet volstaat, komen ook de deze week van Alaves teruggekeerde Pina, doelman Gabulov, de clubloze Van Rhijn en de vertrekkende Coopman niet in aanmerking voor speelgelegenheid.

Conclusie: blauw-zwart is nu al meer dan ooit gewapend om zijn landstitel te verdedigen.

Anderlecht zit met spelers verveeld

Straks mogelijk in de B-kern van Anderlecht: Ivan Obradovic. "Hij moet weg vóór 31 augustus, anders volgen sancties." Ook Lukasz Teodorczyk mag zich aangesproken voelen.

35 kernspelers telt paars-wit, met drie jongens die móeten vertrekken - Ivan Obradovic (30), Lukasz Teodorczyk (27) en Isaac Kiese Thelin (26) -, maar dat liever niet willen. En dat zit manager Luc Devroe dwars.

Luc Devroe.Beeld BELGA

Vooral het dossier-Obradovic ligt naar Devroes zin al een paar weken te lang op zijn bureau. Hoewel de Serviër de boodschap kreeg dat hij hoe dan ook niet zal spelen, weigerde hij deze zomer al twee aanbiedingen. Het Griekse PAOK vond Obradovic financieel te riskant, ook een avontuur bij Konyaspor in Turkije ziet hij niet zitten.

Blijft Obradovic zich zo star gedragen, dan zou hem dat zuur kunnen opbreken. Devroe is immers niet van plan om zich plots inschikkelijk op te stellen. "Als hij op 31 augustus geen club heeft en men doorgaat met spelletjes spelen, dan volgen er sancties. En wacht de B-kern. De voorzitter durft dat, hé."

Het is een scenario waar ook Teodorczyk en Kiese Thelin voor moeten vrezen. "Beweert de makelaar van Teo dat ik hen niet verteld heb dat hij weg moet? (cynisch) Dan moet ik het wellicht eens in een andere taal uitleggen - mijn Engels is niet goed, mijn Pools zeker niet."

Rouches beginnen aan 100ste seizoen

Standard begint vanavond aan zijn honderdste seizoen in eerste klasse - chapeau, niemand doet beter. Michel Preud'homme moet de Rouches naar nieuwe successen leiden. Te beginnen tegen AA Gent.

Passion, fierté, ferveur. Passie, fierheid, vurigheid. De slogan van Standard sinds vorig seizoen. Maar het omvat de club van bij haar bestaan. Working class heroes. Hun honderdste seizoen in eerste klasse. De trainers die er bovenuit staken? René Hauss - hij won drie titels op rij met de club - én Michel Preud'homme. Dé referentie als trainer in Luik sinds de invoering van het profvoetbal. MPH pakte de eerste titel in 25 jaar in het seizoen 2007-2008. Met een winstpercentage van liefst 75,49 procent. Niemand deed het hem na. Een clubicoon.

Michel Preud'homme.Beeld Photo News

Vanavond staat Preud'homme voor zijn eerste competitiewedstrijd sinds zijn veelbesproken terugkeer naar Sclessin. De fans zullen hem gepast verwelkomen, in de armen sluiten, zijn naam zingen. Vol overgave. Het wordt een zwoele avond. Voor hen kan het seizoen niet snel genoeg beginnen. Het geloof in succes is groter dan ooit in het Luikse. De supporters als één man achter de ploeg.

"We zullen hun steun nodig hebben", zegt Preud'homme. "Zeker in het seizoensbegin. Het zal belangrijk zijn om een goede competitiestart te maken, hun rol is belangrijk. Als wij twijfelen, kunnen de fans er ons door sleuren. Of we klaar zijn voor de competitie? Goh, ik keek eergisteren naar de wedstrijd van Ajax tegen Sturm Graz. Ze vroegen aan Ajax-trainer Erik ten Hag ook of zij er klaar voor waren. Ik sluit mij aan bij zijn antwoord. 'Wie is er op dit moment al klaar?' We zitten nog niet aan onze top, maar we zullen het zo goed mogelijk doen gezien de omstandigheden."

Ivan Leko noemde Standard een titelkandidaat, Hein Vanhaezebrouck is op zijn hoede voor de Rouches. En ook de buitenwereld verwacht veel van Standard. "De andere trainers proberen de druk te verleggen van hun eigen team", grijnst Preud'homme. "Ik zie dat Club Brugge de best gestructureerde club is, Anderlecht heeft inspanningen gedaan en ook Racing Genk en AA Gent zijn sterk. Wij verstoppen ons niet, maar ik weet niet wie de favoriet is."

'Wij verstoppen ons niet, maar ik weet niet wie de favoriet is'
Michel Preud'homme, coach Standard

AA Gent blij met kern, niet met ref

AA Gent-coach Yves Vanderhaeghe kan kiezen uit een ruime spelerskern voor de competitieopener tegen Standard. Hij legt bovendien de druk bij de tegenstander... En bij de arbitrage.

Keuzestress voor Yves Vanderhaeghe. De Gent-coach moet straks een selectie maken uit een kern van meer dan dertig spelers. Brecht Dejaegere is er daar één van - hij traint al enkele dagen opnieuw mee na een dijbeenblessure. Ook Simon is fit, maar beperkte zich vooral tot individuele loopsessies. Kvilitaia (enkel), Neto (knie), Smith (voet) en Bronn (knie) zijn out. WK-finalist Kalinic heeft nog een week vrij. Carcela, Sá en Lestienne zijn nog niet honderd procent wedstrijdfit. Zij zitten niet in de selectie.

Yves Vanderhaeghe.Beeld VI Images / Gerrit van Keulen

Je zal dan maar weer Colin Coosemans zijn. Door de afwezigheid van Lovre Kalinic krijgt hij vanavond zijn kans onder de lat. Maar bij een eventuele transfer van de Kroaat mag Coosemans toch een nieuwe concurrent verwachten. "Als Lovre vertrekt, komt er sowieso een andere doelman", verraste de coach. "Daar is op geanticipeerd."

Vanderhaeghe is er overigens van overtuigd dat Moses Simon nog vertrekt. "We zoeken naar een oplossing. Ik denk dat die er gaat komen. Er was al bijna een transfer, maar door omstandigheden is dat afgesprongen."

Niettemin is de coach tevreden over de kern waarmee hij aan de competitie begint. "Ik ben blij met hoe we er nu voor staan. Al ligt de druk bij Standard. Iedereen bombardeert ze tot favoriet. Vooral door wie er de baas is."

Overigens reageerde Yves Vanderhaeghe gisteren heftig op de aanstelling van scheidsrechter Nicolas Laforge voor de competitieopener. "Jammer dat hij is aangeduid. Ik wil niemand meteen veroordelen, maar de logica bij deze keuze is ver weg."

'Ik ben blij met hoe we er nu voor staan. Al ligt de druk bij Standard'
Yves Vanderhaeghe, coach AA Gent

Vanderhaeghe verwijst naar de wedstrijd tegen Standard in december. Toen keurde diezelfde Laforge in Luik een late winninggoal van Samuel Gigot af voor een vermeende duwfout. "Ik ben blij dat hij ons nu nog niet kon scouten (Laforge verdedigde zich toen door te zeggen dat hij voorbereid was op de 'blocs' van Gent, red.), hoewel er vorig seizoen ook geen sprake was van zogenaamde blocs. Het is een heel ambetante keuze."