© Photo News

Kempenaar fluit in Jupiler Pro League: “Een hele tribune die ‘amateur’ roept: het doet me niks”

“Elke match kan de laatste zijn. Als ik volgende week twee spookpenalty’s fluit, kan het gedaan zijn”, zegt Wesley Alen. De 27-jarige scheidsrechter uit Mol fluit sinds vorig seizoen in de hoogste klasse van het Belgische voetbal. En dan kun je maar beter stevig in je schoenen staan. “Spreekkoren van een hele tribune die ‘amateur’ roept: ik hoor het wel, maar het doet me niks.”

Joos MEESTERS

Scheidsrechter en wijnhandelaar: het is geen alledaagse combinatie op het visitekaartje van Wesley Alen. “Wijn is al lang een hobby en een jaar geleden heb ik een online wijnhandel geopend. Maar momenteel staat dat op een laag pitje.” Geen wonder, want sinds dit seizoen is Alen een van de vaste scheidsrechters in de eerste klasse. “Mijn focus ligt nu echt wel op de arbitrage. Ik heb het statuut van semiprof, maar ik ben er zeven dagen op zeven mee ­bezig.”

© Dick Demey

Je was een aardige ­voetballer. Waarom zou je dan in ­godsnaam scheidsrechter willen worden?

Wesley Alen: Mijn vader is altijd scheidsrechter geweest. Hij heeft me aangemoedigd om het een keer te proberen. Als voetballer heb ik bij de beloften in derde nationale gespeeld. Toen mijn ploeg Mol-Wezel failliet ging, stond ik voor de keuze: een andere ploeg zoeken of me toeleggen op de arbitrage. Ik wilde naar een hoog niveau en dat leek me eerder haalbaar als ref. Het is de juiste keuze gebleken, want ik denk niet dat ik het als voetballer ooit tot eerste klasse geschopt zou hebben. Maar tot de dag van vandaag voel ik me vanbinnen voetballer, geen scheidsrechter. Dat is een voordeel, omdat ik weet wat voetballers voelen.

Voetballers worden bejubeld, scheidsrechters krijgen vooral ­verwijten.

Natuurlijk, maar niet altijd. Iedereen had verwacht dat de eerste match na het losbarsten van het voetbalschandaal voor ons heel moeilijk ging worden. Maar toen mijn assistenten en ik het plein verlieten, kregen we applaus van de supporters. Dat deed me wel iets, al weet ik ook dat ik het nooit meer ga meemaken. Dat hoeft ook niet. Als ik zelf weet dat ik geen foute beslissingen heb genomen, ben ik een gelukkige mens.

Word je buiten het stadion aangesproken over je beslissingen?

Door familie en vrienden, maar niet door onbekenden. Eigenlijk vind ik het wel jammer dat de media ons na de match niet vragen om twijfelachtige beslissingen toe te lichten. Dat zou veel discussie wegwerken. Ik zou er alleszins geen probleem mee hebben om als ik een fout gemaakt heb dat ook toe te geven voor de camera.

(Lees verder onder de foto)

© Photo News

Wat voor scheidsrechter wil je zijn?

Ik vind dat de intentie van een goede ref niet moet zijn om zelf populair te worden, maar om voetbal populair te maken. Natuurlijk gaan we onsportief gedrag bestraffen, maar voor de rest wil ik zo onzichtbaar mogelijk zijn. Ik weet ook wel: als er 10.000 mensen in het stadion zitten, dan heeft niemand van hen een ticket gekocht voor de scheidsrechter.

Ook je familie niet?

Mijn vriendin wil soms komen kijken, maar die boot hou ik zo veel mogelijk af. Mijn grootouders zijn ooit naar een match gekomen in vierde provinciale. Ze hebben meteen besloten dat ze dat nooit meer wilden doen omdat ze het niet aankonden wat ze allemaal te horen kregen over mij. Mijn grootvader Louis is trouwens nog altijd mijn grootste supporter.

Twee van je collega’s worden beschuldigd van matchfixing. Ben jij ooit benaderd?

Nee. Toch niet met geld. In de jeugd hebben ze me wel ooit gevraagd om een tweede gele kaart niet te melden zodat een speler zijn schorsing zou ontlopen. Maar daar doe ik niet aan mee. Ik sms ook niet met spelers, trainers of makelaars. Op dat vlak hanteer ik nultolerantie.

© BELGA

Waar hoop je over tien jaar te staan?

Dan hoop ik een vaste naam te zijn in eerste klasse en elke week mijn wedstrijden te fluiten. Ik zal blij zijn als ik dan ook internationale matchen kan fluiten, maar dat is geen doel op zich.

Klopt het dat ex-veldrijder Bart Wellens familie is?

Ja, hij is samen met mijn zus. Soms stuurt hij een sms’je over mijn wedstrijden.

Was je voor het loon niet beter voetballer gebleven?

Ik vind dat we niet mogen klagen. Ik ben semiprof, maar als je er de wedstrijdpremies bij optelt, verdien ik een loon dat evenwaardig is aan dat van iemand die voltijds werkt.

Kan je tijdens je werk genieten van een match?

Absoluut. Niet dat ik supporter voor een van beide ploegen, maar ik kan wel binnensmonds schelden op een speler die met een slechte pas een kans verkwanselt. (lacht)

© Dick Demey