Zweden verhoogt minimum pensioenleeftijd tot 64 jaar

© EPA

In Zweden hebben zes partijen een overeenkomst gesloten over een verhoging van de minimumleeftijd waarop de Zweden op pensioen kunnen gaan. In de komende jaren wordt de minimumleeftijd opgetrokken van 61 naar 64 jaar. Tegelijk krijgen werknemers die dat willen, het recht om te blijven werken tot 69 in plaats van 67 jaar.

adm

Alle grote partijen in Zweden, met uitzondering van extreemlinks en extreemrechts, scharen zich achter een deal om het pensioensysteem aan te passen aan de gestegen levensverwachting. Het Zweedse systeem is erg flexibel. Zweden mogen op pensioen gaan vanaf een bepaalde leeftijd (tot nu toe 61 jaar), maar veel Zweden blijven langer aan de slag.

Zweden hebben immers het recht om te blijven werken na de minimum pensioenleeftijd, voorlopig nog tot 67 jaar maar binnenkort tot 69 jaar. Aangezien het pensioenbedrag grotendeels is gelinkt aan het verzamelde inkomen, is het financieel interessant om dat te doen. De gemiddelde pensioenleeftijd bedraagt in het Scandinavische land dan ook 64,5 jaar.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen