Direct naar artikelinhoud
Verkiezingen

Gentse kopstukken onderhandelen maandag verder

Filip Watteeuw (Groen).Beeld Wouter Van Vooren

In Gent is het “eerste gezamenlijk verkennend gesprek” afgelopen tussen de vier partijen die onderhandelen over een coalitie, zo meldt Open Vld-kopman Mathias De Clercq. “Voor het verdere vervolg van onze werkzaamheden zullen Filip Watteeuw en ik namens de respectievelijke delegaties na het weekend verder afspreken.”

Het was de eerste keer dat het kartel sp.a/Groen, Open Vld en CD&V overlegden, nadat ze dinsdag hadden aangekondigd “in alle sereniteit” te willen werken aan een vierkoppige coalitie.

Zowel Open Vld’er Mathias De Clercq als huidig schepen van Mobiliteit Filip Watteeuw (Groen) dingen naar de burgemeesterssjerp. CD&V-lijsttrekker Mieke Van Hecke koppelde eerder haar wagentje aan de Open Vld.

De partijen zoeken eerst een werkmethode om de onderhandelingen voor een nieuw stadsbestuur in goede banen te leiden. Pas daarna zou er over inhoudelijke raakvlakken of de verdeling van mandaten onderhandeld worden, maar volgens De Standaard en VRT had Groen vrijdag al een duidelijke boodschap voor CD&V. “Ofwel steunen ze Watteeuw als burgemeester, ofwel moeten ze vertrekken. Maar wij stappen niet in een coalitie met De Clercq als burgemeester én met CD&V aan boord”, zou het bij Groen hebben geklonken.

De onderhandelaars willen voorlopig niet reageren op de coalitiegesprekken, die nog een tijdje kunnen aanslepen. 

Bouw hier zelf de coalitie: