© rr

Vlaams Parlement: Zweedse, Bourgondische en anti-N-VA-coalitie kunnen, maar moeilijk

Zelfs al moest N-VA het cordon sanitaire verlaten, dan nog is er samen met het Vlaams Belang nog geen meerderheid. Er zal dan een derde partij nodig zijn. De huidige Zweedse coalitie houdt met 69 van de 124 zetels stand. Alle andere combinaties zijn nipt of politiek zeer moeilijk.

SACHA VAN WIELE

Met het gros van de kiesbureaus geteld, zetten we enkele mogelijke coalities op een rij voor de nieuwe Vlaamse regering. De Vlaamse formateur staat voor een moeilijke klus. Bart De Wever (N-VA) zal als voorzitter van de grootste fractie het initiatief nemen.

(Lees verder onder de grafiek)

Zonder cordon sanitaire

Het doorbreken van het cordon sanitaire rond het Vlaams Belang zou N-VA nog steeds geen meerderheid leveren in het Vlaams Parlement. Beide partijen belanden dan op 58 zetels van de 124. Er zal dus een derde partij nodig zijn. Dat kan ofwel CD&V of Open Vld zijn. Met CD&V zou zo’n coalitie een meerderheid van 76 zetels hebben en met Open Vld 74 zetels. Alleen lieten beide partijen al duidelijk verstaan van niet met Vlaams Belang in een bestuur te stappen.

Zweedse coalitie

De huidige Zweedse coalitie van N-VA, CD&V en Open Vld behaalt na deze verkiezingen een meerderheid van 69 zetels. Dat is een meerderheid met zes zetels op overschot. N-VA en CD&V moeten dan wel hun wrevel tegenover elkaar begraven om zo weer samen door de deur te kunnen. Het is dan ook een coalitie van verliezers.

Bourgondische coalitie

Na de gemeenteraadsverkiezingen kwam in Antwerpen een Bourgondische coalitie van N-VA, sp.a en Open Vld tot stand. Al snel werd gespeculeerd dat nationaal N-VA-voorzitter en Antwerps burgemeester Bart De Wever hetzelfde wil realiseren op Vlaams niveau.

Alleen is de kans dat Vlaanderen een Bourgondische meerderheid krijgt zo goed als onbestaande. N-VA, sp.a en Open Vld halen in het Vlaams Parlement slechts 63 zetels. Ook hier alleen maar verliezers.

Dan toch met CD&V of Groen

Een mogelijkheid zou zijn om CD&V mee te nemen in de Bourgondische coalitie. Dan is er een comfortabele meerderheid van 83 zetels. Het is dan wel een monstercoalitie met vier partijen.

Alleen dreigt sp.a als linkse partij in zo’n constructie in de verdrukking te komen en een schietschijf te zijn van oppositiepartijen Groen en PVDA. De socialisten zouden dan misschien durven eisen om niet CD&V mee te nemen in de Bourgondische coalitie, maar Groen aan boord te nemen. Dat geeft dan een meerderheid van 78 zetels op 124. Het is maar de vraag of De Wever en Groen-voorzitster Meyrem Almaci daarop zitten te wachten.

N-VA, Groen en een derde partner

De Wever en Almaci lieten tijdens de campagne duidelijk verstaan dat een coalitie tussen hun beiden zeer moeilijk tot onmogelijk is. Toch is het puur mathematisch met een derde partij mogelijk. Een coalitie van N-VA, Groen met CD&V komt op 69 zetels. Als niet CD&V, maar Open Vld aan boord wordt genomen, dan heeft deze meerderheid 65 zetels, wat wel zeer nipt is.

Anti-N-VA-coalitie

Hoewel N-VA en Vlaams Belang in Vlaanderen als de grootste partijen uit de bus kwamen, is een meerderheid zonder deze partijen mogelijk. Een coalitie van CD&V, Open Vld, Groen en sp.a is goed voor 65 zetels van de 124. Dat is wel een zeer nipte meerderheid. De kans dat PVDA nog zou worden meegenomen is compleet uitgesloten omdat zowel CD&V als Open Vld een soort van cordon sanitaire rond deze partij hebben gelegd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER