© Hans Otten

Berre (17) bekroond als beste aspirant-bakker van België: “Een jurylid bood me al meteen een job aan”

Berre Ceuppens van de bakkersopleiding in Geel bakte in Brussel in zes uur tijd een groot assortiment broden en zoetigheden bij elkaar. Het leverde hem de titel van beste aspirant-bakker van België op.

Hans Otten

Op het Voedingssalon op de Brusselse Heizel ontspon zich vorige week een spannende strijd. Zes leerlingen van bakkerij­opleidingen in het secundair onderwijs uit heel België streden er in het Belgisch Kampioenschap voor ­Aspirant-Bakkers. Om een plekje in de finale te veroveren, hadden ze zich eerst al door een reeks selectierondes moeten worstelen. Berre Ceuppens van het zesde jaar Brood- en Banketbakkerij van het Sint-Jozef Geel kwam als overwinnaar uit de bus.

“We moesten in zes uur tijd verschillende broden bakken, van stokbroden over pistolets tot nutritionele broden, en ook heel wat patisserie bereiden”, vertelt de trotse winnaar. “De hele tijd stond de vakjury op je vingers te kijken en beeldopnames te maken. Er waren juryleden uit Frankrijk en Londen. Nee, het stoorde me niet. Eens ik begin te werken, ben ik zo geconcentreerd dat ik het gewoon niet meer merk. Er mag ook helemaal niets misgaan. Eén foutje en het resultaat is om zeep.”

Mentale klik

Zijn begeleidende leerkracht en coach Stijn Van Kerckhoven moet erbij glimlachen. “De avond voor de wedstrijd waren alle deelnemers met de juryleden samen gaan eten, om elkaar al wat te leren kennen. Berre is een jonge gast die in de omgang volledig zichzelf is, nogal los en vrolijk. Maar wat de jury vooral verbaasde, was dat hij een mentale klik maakt van het moment dat de klok begint te tikken. Dan is hij ineens enorm gefocust. Waarom ik hem uit onze opleiding als kandidaat naar voor had gedragen, kan ik eigenlijk niet zeggen. Maar ik had vanaf het begin het gevoel dat hij dit wel zou kunnen.”

Dat de jury onder de indruk was van de jonge Limburger bleek uit het feit dat enkelen de winnaar meteen lieten verstaan dat hij na het afstuderen bij hen aan de slag mag. “Eigenlijk was ik oorspronkelijk hotelschool in Hasselt begonnen, maar dat was toch niet echt mijn ding. Ik ben dan overgeschakeld op de bakkerijopleiding en naar Geel gekomen omdat die zo goed is. Ik doe dit echt enorm graag en zit niet graag thuis. In de weekends en in mijn vrije tijd werk ik al mee in bakkerij ’t Kadetje in Lommel, waar ik woon. Ik weet dat ik daar na mijn afstuderen direct kan beginnen.”

Maar eerst mag hij in 2018 met de tweede op het Belgisch Kampioenschap voor Aspirant-Bakkers in München deelnemen aan een internationale wedstrijd. In principe heeft hij ook een ticketje voor een gerenommeerde bakkerswedstrijd in Nantes in 2019, maar dan heeft hij normaal zijn opleiding beëindigd. “Oh, ik blijf dan in mijn laatste jaar wel even bissen”, lacht hij.