Mensenrechtenorganisaties vrezen permanente aanwezigheid van Frontex-agenten in ons land

© AFP

Verschillende vluchtelingen- en mensenrechtenorganisaties vrezen mensenrechtenschendingen op Belgische bodem indien het Europese grens- en kustwachtagentschap Frontex toestemming krijgt om op Belgische bodem te opereren.

Bron: BELGA

Een wetsontwerp dat het grenswachtagentschap bevoegdheden wil verlenen in ons land, ligt donderdag ter stemming voor in de Kamer. Onder meer Vluchtelingenwerk Vlaanderen, 11.11.11. en Amnesty International manen de parlementsleden aan om het wetsontwerp te verwerpen.

Het wetsontwerp zet een Europese verordening om en geeft Frontex-agenten de bevoegdheid om op Belgisch grondgebied wapens te dragen en dwang te gebruiken bij het uitvoeren van taken als grenstoezicht, grensbewaking en gedwongen terugkeer. Dat zou gebeuren onder toezicht van agenten van de federale politie. 

Het wetsontwerp, ingediend door minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V), moest in feite bij de vorige plenaire zitting langs het parlement gaan, maar werd uitgesteld.

De oprichting van het “permanente korps” van Frontex, dat maximaal honderd agenten zal tellen, kan een grote verandering betekenen in het Belgische asiel- en migratiebeleid. Tot nu was het grensagentschap beperkt tot het uitvoeren van taken aan de uiterste grenzen van het Schengengebied. 

De middenveldorganisaties vrezen dat Frontex ongemoeid zijn gang zal kunnen gaan, geweld kan gebruiken of de mensenrechten aan zijn laars kan lappen. Ze voelen zich gesterkt door de Raad van State, die zich kritisch toonde over het wetsontwerp. “Gezien de problematische geschiedenis van Frontex met politiegeweld en illegale pushbacks, is het essentieel dat dit wetsvoorstel grondig wordt heroverwogen”, stelt Tine Claus, directeur van Vluchtelingenwerk Vlaanderen. “We dringen erop aan om tegen het wetsvoorstel te stemmen tot er volledige duidelijkheid komt over de bevoegdheden van Frontex-agenten op Belgisch grondgebied.”

In Brussel werd betoogd tegen Frontex en voor een algemene regularisatie.© BELGA

Frontex is al vaker bekritiseerd geweest voor het schenden van mensenrechten bij de uitvoering van ‘pushbacks’. In juni vorig jaar werd nog een onderzoek opgestart naar de rol van Frontex bij een scheepsramp voor de Griekse kust met 750 migranten aan boord. Van hen konden er maar 104 gered worden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen