© Belga, Joris Herregods

REACTIES. Bewogen voormiddag op Planckendael: “Ik zet hier geen voet meer binnen”

Planckendael stond donderdag in rep en roer door een ontsnapte leeuwin die uiteindelijk werd doodgeschoten. Geëvacueerde bezoekers moesten urenlang op veilige locaties wachten en kinderen in een zevental schoolbussen bleven urenlang wachten op de parking. Het doodschieten van het dier zorgde voor een golf van verontwaardiging. Wij verzamelden reacties ter plaatse van bezoekers die moesten schuilen, een Berchemse school, een bekende schrijver, een trouwe abonnee en een ongeruste buurtbewoonster. Het relaas van een turbulente en emotionele voormiddag.

Britt Peeters, Ward Bosmans

Bezoeker verneemt nieuws via infopaaltje

Reinilde bracht met haar man de dag door in het dierenpark en de twee moesten snel een veilige plek opzoeken toen ze het nieuws vernamen. “Op het infopaaltje zagen we dat er een dier ontsnapt was en dat we ons naar een veilige plaats moesten begeven. Dat hebben we meteen gedaan. Een treintje, dat dient als decorstuk, stond vlakbij. We zijn er ingekropen en we hebben de deur dichtgedaan.”

“De medewerkers van het park hebben snel en efficiënt gehandeld”, benadrukt Reinilde. “Er was een politieman bij ons, dus we moesten ons geen zorgen maken. We wachtten gewoon rustig af, meer konden we niet doen”, zei Reinilde een uur voor het dier werd doodgeschoten.

Uiteindelijk hebben Reinilde en het andere koppel meer dan twee uur in het treintje gezeten, tot het gevaar geweken was. “Maar van dat gevaarte hebben wij niets gemerkt. We waren de hele tijd in het gezelschap van de politieman, en de leeuwin hebben we nergens gezien of gehoord. Eind goed al goed dus.”

(Lees telkens verder onder de foto)

© BELGA

Trouwe bezoeker: “Ik zet hier geen voet meer binnen”

Eddy Verschueren uit Mechelen is een trouwe bezoeker en had woensdag nog zijn abonnement verlengd, een beslissing waar hij nu spijt van heeft. “Ze zien mij hier niet meer terug. Het is een schande dat ze het dier hebben doodgeschoten. Als ze in Afrika al een leeuw kunnen verdoven vanuit een helikopter, waarom konden ze het dier hier dan niet verdoven?”

Het doodschieten van de leeuwin heeft een golf van verontwaardiging veroorzaakt. Een activiste stond een uur nadat het nieuws bekendraakte al aan Planckendael met onderstaand spandoek

© jhs

Buurtbewoonster: geen plan voor de buurt

Hilde Geudens woont in de Baarbeekstraat, niet ver van de ingang van Planckendael en was geschrokken toen ze het nieuws hoorde. “Ik wilde boodschappen gaan doen, maar zag toen dat de Leuvensesteenweg afgesloten was. Ik woon hier al 12 jaar maar je vat niet wat er aan de hand is. Toen ik ook de helikopter hierboven zag rondvliegen, begon ik toch ongerust te worden. Er is een interventieplan in de dierentuin bij dergelijke situaties, maar ik denk niet dat er een procedure is voor buurtbewoners.”

© jhs

Schrijver Joost Vandecasteele: “Sfeer onder nul”

Ook schrijver Joost Vandecasteele was onderweg naar Planckendael, als begeleider tijdens de schooluitstap van zijn zoontje. “We waren nochtans perfect op tijd vertrokken in Brussel. De kinderen hadden er enorm veel zin in. Maar het heeft niet mogen zijn”, vertelt hij.

“Toen we met de bus net de parking van het park wilden oprijden, werd ons de pas afgesneden door een combi. Er werd meteen geroepen dat er een dier ontsnapt was en dat er niemand uit de bus mocht. Er ging al snel een golf van teleurstelling door de bus. De sfeer was onder nul.”

De teleurstelling was groot, maar bang zijn de kinderen nooit geweest. “Het zijn Brusselse kinderen , die wel vaker politie zien. Die zijn wel wat gewoon”, grapt hij. “We hebben daarna in afwachting van meer nieuws twee uur doorgebracht in een stelplaats van De Lijn. Dat is niet bepaald Vlaanderen Vakantieland. En zeker niet aan te raden met een grote groep kinderen.”

© Bart Dewaele

Uitstap Berchems klasje snel gedaan

Het derde kleuterklasje van Klavertjevier uit Berchem had vandaag een daguitstap gepland naar Planckendael. “Jammer genoeg zijn de kinderen maar tot op de parking geraakt”, zegt Veerle Heyvaert van het Stedelijk Onderwijs Antwerpen. “De leeuwin was toen al ontsnapt, en de leerkracht kreeg meteen te horen dat het park afgesloten was. Iedereen moest op de bus blijven zitten.”

Vervolgens verwittigde de leerkracht de school in Berchem. Daar besloten ze alle ouders preventief op te bellen, om hen in te lichten dat de kinderen veilig waren. “Het nieuws verspreidde zich erg snel, maar iedereen werd snel gerustgesteld.”

Terwijl verschillende schoolbussen urenlang op de parking bleven wachten, besloot de Berchemse school terug te keren. “De kinderen vonden het uiteraard spijtig dat hun daguitstap in het water is gevallen, maar de juffen gaan ervoor zorgen dat het toch nog een leuke dag wordt op school.”

© JHS