Nieuwe knelpuntberoepen zijn bekend, minister Demir wil taalopleiding verplichten voor anderstalige werkzoekenden
De nieuwe lijst met knelpuntberoepen telt er 10 meer dan vorig jaar. Minister van Werk, Zuhal Demir (N-VA), wil werkzoekenden die geen Nederlands spreken, verplicht op taalcursus sturen. Ook komen er strengere voorwaarden voor buitenlandse arbeidsmigranten.
Nu al krijgen werkzoekenden een traject naar werk, met daarbij als mogelijke voorwaarde een cursus Nederlands. Als het van Vlaams minister van Werk Zuhal Demir (N-VA) afhangt, wordt dat een verplichting. Zij wil dat alle werkzoekenden die onvoldoende Nederlands spreken een taalcursus volgen. Dat zegt ze naar aanleiding van de bekendmaking van de nieuwe knelpuntberoepen (zie kadertje onderaan).
LEES OOK. Amper 1 op 30 tijdelijk werklozen volgt een opleiding bij VDAB: “We laten kansen liggen”
Een van de redenen voor zo’n knelpunt op de arbeidsmarkt, is net de taal. Bijvoorbeeld in de verkoop is er een knelpunt omdat werkgevers niet genoeg mensen vinden die voldoende Nederlands spreken.
“We gaan werkzoekenden die onvoldoende Nederlands kunnen, verplichten om een taalopleiding te volgen”, zegt minister Demir. “Voor die mensen is dat een kans om op eigen benen te staan en zelfredzaam te zijn.” Volgens Demir kunnen ze daarvoor een beroep doen op cursussen die nu al bij de VDAB bestaan. Dat gaat zowel om spelling en grammatica als bijvoorbeeld cursussen gericht op e-mails schrijven en telefoneren. Ook zijn er specifieke taalcursussen, onder meer voor verkopers.
“Voor die mensen is Nederlands leren een kans om op eigen benen te staan en zelfredzaam te zijn”
Zuhal Demir
Vlaams minister van Werk
Zuhal Demir is Vlaams minister van Werk. — © BELGA
Arbeidsmigranten
Naast de ‘gewone’ lijst van knelpuntberoepen zijn er ook de knelpuntberoepen specifiek voor arbeidsmigranten. Op vraag van werkgevers kunnen zij voor die beroepen een tijdelijke arbeidskaart krijgen. Demir wil dat in de toekomst beperken. De voorwaarden worden strenger. “Ik wil de openstaande knelpuntvacatures vooral invullen door eerst de eigen arbeidsreserve te activeren”, zegt ze.
Al zal Demir daarvoor geen applaus krijgen van de Vlaamse werkgevers. Werkgeversorganisatie Voka vraagt al jarenlang om die buitenlandse arbeidsmigratie net te versoepelen. “Zonder arbeidsmigranten zullen we het niet redden”, schreef Voka eind vorig jaar nog. “Dat is wat bedrijven vragen en wat er nodig is om onze welvaart op peil te houden.”
Dit zijn de nieuwe knelpuntberoepen
De VDAB heeft een nieuwe, actuele lijst gemaakt met daarop 251 knelpuntberoepen. Dat zijn er tien meer dan vorig jaar. In de lijst zijn er 16 nieuwe bijgekomen, terwijl 6 beroepen zijn verdwenen. Dit zijn de nieuwe:
● Veiligheidscoördinator
● Bestuurder van betonnerings- en asfalteringsmachines
● Arbeidsconsulent
● Medewerker openbare veiligheid
● Polyvalent hotelmedewerker
● Kamerjongen of -meisje
● Afwasser
● Verkoper van sport- en vrijetijdsartikels
● Verkoper van voertuigen
● Leidinggevende productie elektrische en elektronische materialen
● Montageoperator kleding en textielproducten (stikster)
● Elektrodelasser
● Fietshersteller
● Audioloog/audicien
● Medewerker internationaal goederenverkeer
● Magazijnmedewerker
Knelpuntberoepen zijn beroepen waarvoor werkgevers moeilijk geschikte kandidaten vinden. Hiervoor kunnen werkzoekenden gratis opleidingen volgen terwijl ze hun werkloosheidsuitkering blijven ontvangen. Het grootste knelpuntberoep blijft boekhouder.