© hans otten

Ontplofte voordeur schudt gezin wakker: “Het was echt een enorme knal, ik sprong een halve meter omhoog in bed”

Een enorme knal schudde vrijdag rond 2.30u de bewoners van Meerhout wakker. Iemand had een soort springtuig voor een woning tot ontploffing gebracht. Het getroffen gezin heeft een vermoeden wie de dader is.

Hans Otten

De Meerhoutse Gasthuisstraat was vrijdagnacht nog in winterse rust gehuld toen een explosie de buurt brutaal uit haar slaap rukte. “Het was echt een enorme knal”, vertelt Peter Vanhove een uurtje na de feiten. “Ik sprong een halve meter omhoog in bed. Het klonk heel dichtbij en ik rook al snel een brandlucht. Ik vreesde eerst dat er iets met onze houtkachel was gebeurd. Ik ben door de hal gelopen om te gaan kijken en had niet eens in de gaten dat die vol glasscherven lag. Pas toen ik terugkeerde, zag ik dat het raam uit onze voordeur gewoon van buitenaf naar binnen was opgeblazen. Het frame waarin het zat, was door de explosie tot vanachter in de hal tegen de keukendeur geslingerd. Het was helemaal verwrongen. Ook het raampje naast de voordeur was kapot geblazen. In de muren en keukendeur is er inslagschade van rondvliegend glas.”

© HO

Kopstoot op straat

Volgens de bewoner ging het niet om een eenvoudige voetzoeker. “Dit was al een serieus bommetje, dat achter de tralies van onze voordeur was bevestigd. Een buurman zei dat hij na de knal een dikke rookpluim had opgemerkt. Het is in ieder geval heel erg schrikken. We slapen hier tenslotte met twee jonge tienerkinderen in huis.”

De omstandigheden lijken niet meteen op een willekeurige daad van vandalisme of een nachtelijke kwajongensstreek te gaan. Peter Vanhove moet naar eigen zeggen niet lang nadenken over wie achter de ‘aanslag’ zit. “Ik heb toevallig gisteren een brief van het gerecht gekregen dat ik begin januari moet verschijnen in een rechtszaak. Ik moet er getuigen in een dossier tegen een persoon die mij twee maanden geleden voor mijn deur zonder aanleiding een kopstoot heeft verkocht. Ik had hem nog nooit gezien, maar ik was wel een maand werkonbekwaam. Blijkbaar heeft die man al heel wat daden van geweldpleging op zijn kerfstok en is hij een berucht figuur in Meerhout.”

Camera ophangen

De politie liet een sporenonderzoek uitvoeren. Enkele buren hoorden vrijdagnacht iets na 2u verschillende keren een zware motor een rondje rijden in de eenrichtingsstraat. Kort nadien volgde de knal. “Nee, het is niet waarschijnlijk dat we de volgende twee weken nog gerust slapen. Ik ben van plan om een camera boven mijn voordeur te hangen. Of ik nog wel durf getuigen in de rechtszaak? Wees maar zeker.”

Volgens het parket van Antwerpen afdeling Turnhout zou de kwalificatie vernieling van onroerend goed zijn, met de verzwarende omstandigheid dat het ’s nachts gebeurde. “Er wordt verondersteld dat de dader wist dat er mensen aanwezig waren. Een bijkomend verzwarend element is dat er gebruik werd gemaakt van springtuig. Als alle elementen vervuld zijn, kan dat een maximale correctionele gevangenisstraf van twintig jaar opleveren. Dat is behoorlijk ernstig”, aldus woordvoerder Inge Delissen.

© hans otten