Nieuwe band Os Moe neemt vliegende start

Na een intensieve voorbereiding laat de nieuwe Heistse groep Os Moe haar repertoire vanavond los op het grote publiek in zaal Withof in Zonderschot (Heist-op-den-Berg). Opvallend: de muzikanten pakken meteen ook uit met drie (!) videoclips. In een daarvan is een hoofdrol weggelegd voor hun bekende dorpsgenoot Steven Goegebeur.

kristof van rompaey

Os moe is het geesteskind van Lieven Nicasy. In het verleden liet hij onder meer met Typical Me en met The Wave al van zich horen. Sinds 2002 zingt hij ook mee in het koor van de Night of the Proms. Volgende week gaat hij nog met Ennio Morricone mee naar Brussel en Parijs, maar hij relativeert die prestaties. “Als je mij op televisie ziet met het koor, ben ik amper nog een millimeter groot”, knipoogt hij. “Ik doe het gewoon enorm graag. Het is bovendien een uitstekende manier om je stem te onderhouden.”

Zo’n twee jaar geleden begon Lieven het repertoire van Os Moe bij elkaar te pennen. Zijn muzikale kompanen zijn grotendeels leerlingen of ex-leerlingen van de Heistse academie. “De meesten van ons speelden jarenlang samen”, vertelt hij. “Toen dat stilviel, gingen we nog wel een keer per maand samen op café. Toen ik hoorde dat de goesting om samen te spelen er nog was bij een aantal van hen, stuurde ik eens een mailtje rond.”

‘Os moe doe boenke boenke’

Een zaak stond vooraf vast: de nieuwe band zou het groots aanpakken. “Vorig jaar maakten we opnames van onze nummers”, legt Lieven uit. “Om ons echt in de kijker te werken, startten we voorbije zomer met het inblikken van drie clips. In twee daarvan speelt een dertigtal figuranten mee. De derde is met ons alleen.”

Voor de videoclip van de hit-in-wording Os Moe doe boenke boenke wist de groep zelfs een bekende Vlaming te mobiliseren: komiek en Heistenaar Steven Goegebeur. “Onze kinderen zaten samen op school”, legt Lieven uit. “We kwamen elkaar daar al eens tegen, maar we kenden elkaar niet echt. Op een bepaald moment vroeg ik hem gewoon eens of hij interesse had. Een dag later belde hij mij al op. Voor een Heists groepje zag hij dat wel zitten. De opnames waren enorm plezant. Zo’n vriendelijke mens.”

De moeder van Lieven speelt ook een rol in dezelfde clip. “Ze is in de 70, maar ik weet dat zij zoiets wel ziet zitten”, vertel hij. “Het beste van al: zij had er geen flauw idee van wie Steven Goegebeur is. Vorige week zijn we als verrassing voor haar verjaardag naar zijn show gaan kijken.” Of de moeder van Lieven ook de inspiratie was voor de naam van de groep? “Niet meteen”, zegt hij. “Ik had al een liedje geschreven waar ‘os moe’ in voorkwam, als verwijzing naar moeder of grootmoeder, afhankelijk van de streek waar je woont. De tekenaar van ons logo zag er meteen een mooie prent in. Het is bovendien een naam waar je een verhaal rond kunt breien. Vandaar onze keuze.”

Qua instrumentarium vult Os Moe de klassieke drum-, bas- en gitaarbezetting aan met onder meer trompet, trombone, toetsen, ukelele en zelfs melodica. Het geheel klinkt vrij eclectisch: van een ‘walske’ en ‘boenke boenke’ schakelen ze naadloos over op het stevigere werk. “Veel muziek van tegenwoordig gaat wel ergens over. Wij proberen gewoon te zorgen voor een plezante avond met catchy melodietjes en grappige woordspelingen. Er kan soms wel eens waarheid in onze teksten zitten, maar het hoeft niet te diepzinnig te zijn”, zegt ­Lieven. “Waar we de mosterd halen? Grotendeels uit onze eigen koker. Het was zoeken naar iets dat opvalt en nog niet te veel gedaan is. Een deel van ons repertoire kan je misschien een klein beetje vergelijken met ­Clement Peerens, maar we hebben ook rustiger werk. Afwisseling is dus de boodschap.”

Geen simpele opgave

Het allereerste optreden van Os Moe gaat vanavond om 19.37u van start in zaal Withof. Floor on the Floor en ­Royal Ashes verzorgen het voorprogramma. De groep komt zelf aan de beurt om 22.12u. “We spelen tien nummers, waarvan twee covers die we serieus onder handen namen”, vertelt Lieven. “Na ons concert gaan dan de drie videoclips in première. Het was geen simpele opgave om alles rond te krijgen, maar we geraken net op tijd klaar.”

Aan de kassa kost een ticket 10 euro. Minderjarigen krijgen 2 euro korting. Wie jonger is dan 14 jaar mag gratis binnen.

Vrij 16/11, Zaal Withof, Withofstraat 4, Zonderschot