Auteur Bart Tettelin ging als 14-jarige naar zijn eerste ABBA-concert, in Deurne.© if

Superfan Bart heeft boek klaar over ABBA: “Hun muziek is tijdloos en altijd opgewekt”

Lokeren -

Bart Tettelin, de zoon van de Lokerse dichter Anton Vlaskop, heeft een nieuw boek uit. Niet over het werk van zijn vader, maar wel over zijn grote bewondering voor de Zweedse supergroep ABBA. ABBA, van songfestivalwinnaars tot Abbatars ligt vanaf 26 mei in de winkel.

Ivan Elegeert

Bart Tettelin was amper 14 jaar toen hij samen met zijn zus in 1977 het allereerste optreden van ABBA in ons land meemaakte. Net als velen was de jonge Tettelin fan geworden nadat de groep in 1974 het Eurovisiesongfestival had gewonnen. Vooral de blonde zangeres Agnetha maakte indruk op de Lokerse jongeman.

Toen Agnetha, Bjorn, Benny en Anni-Frid in 1977 voor een concert naar de Arenahal in Deurne kwamen, waren broer en zus al uren voor aanvang van het optreden op post. “Ik herinner me nog dat ik bij de eerste twintig fans stond aan te schuiven”, weet Tettelin. Hij stond dan ook helemaal vooraan toen de groep haar hits de zaal instuurde. Foto’s van dat concert heeft Bart nu nog. Ze werden al gebruikt in een boek van de Gentse auteur-journalist Stany Van Wymeersch maar nu dus ook in zijn eigen werk.

Verzameling

Ook bij het tweede concert dat ABBA ooit in ons land gaf, in Vorst-Nationaal, was Tettelin van de partij. De toegangskaartjes voor beide optredens worden nog altijd gekoesterd door de Lokeraar. (Lees verder onder de foto)

De gekoesterde tickets van de optredens in België.© Bart T.

Jaren na datum hoort Tettelin de liedjes van Abba nog altijd graag. “De muziek is tijdloos en opgewekt. Als ik me neerslachtig voel, ben ik meteen weer goedgezind. In periodes luister ik naar hun muziek, maar de passie is opgeflakkerd nu de kinderen groter zijn”, zegt de intussen gepensioneerde leraar, die door de jaren een massa foto‘s, krantenartikels, boeken, CD’s en merchandising verzamelde.

‘Abbatars’

In de aanloop naar de vijftigste verjaardag van de overwinning in het Eurovisie Songfestival en naar aanleiding van de ‘Abbatars’, de holografisch geprojecteerd avatars die anderhalf jaar geleden in een concertreeks de groep weer tot leven brachten, bundelde Tettelin al zijn kennis en weetjes in het boek ABBA, van songfestivalwinnaars tot Abbatars. “Ook dat concert, waarin de leden van de groep werden vervangen door hun hologrammen in de ABBA-arena in Londen, maakte ik mee.”

Het boek is vanaf 26 mei verkrijgbaar in de Standaard Boekhandel in Lokeren of te bestellen via een e-mail naar bart.tettelin@gmail.com.

Het boek is vanaf 26 mei verkrijgbaar.© Bart T.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Abba