© Patrick De Roo

Uitvalsbasis Let’s Go Urban geopend op Kiel: “Echt iets wat Antwerpen nodig heeft, zeker nu”

Het eerste Urban Center van ons land opende zaterdagavond de deuren in de voormalige feestzaal Kielpark, aan de Sint-Bernardsesteenweg. Heel wat jongeren gaven er, na de obligate speeches, tijdens een wervelende show het meest creatieve van zichzelf. De sfeer was dan ook uitgelaten.

Mischa Bludts

In het hoofdkwartier van Let’s Go Urban krijgt jong, getalenteerd geweld de kans om zichzelf te ontplooien. Met name dans, sport, zang en media komen er aan bod en men kan zelfs uitgroeien tot lesgever of coach.

Let’s Go Urban is een organisatie die jaarlijks 70.000 kinderen, tieners en jongeren bereikt en een project van Sihame El Kaouakibi, “een vrouw met een missie” en bovendien een tevreden mens. “Het loopt nu al beter dan verwacht. We konden op tijd opengaan en er is vandaag veel volk aanwezig.”

LEES OOK: Sihame El Kaouakibi en Slongs: “Misschien is de wereld van de beslissers nog niet ‘mixed’, die van hun kinderen wél”

Schepen voor Jeugd Nabilla Ait Daoud (N-VA) is al even enthousiast: “Het project wil al die creatievelingen niet alleen een opleiding geven, maar ook emanciperen en sterker maken. Dankzij de ondersteuning vanuit de stad Antwerpen vond Let’s Go Urban een definitieve uitvalsbasis op het Kiel, wat dan weer zal zorgen voor een divers aanbod van en voor jongeren.”

© Patrick De Roo

Een van die jongeren is Cassidy (17). Ze komt uit Schoten, studeert bio-esthetiek en danst heel graag. “Vroeger zat ik op een klassieke dansschool waar ik latin en streetdance danste. Dankzij vrienden leerde ik Let’s Go Urban kennen en ontdekte ik een heleboel andere stijlen zoals afro, wat nu mijn favoriete stijl is. Hun aanbod pas echt bij mij en is dus veel leuker. Het was echt een openbaring.”

Cassidy vindt de nieuwe uitvalsbasis op het Kiel een prima gegeven: “Je kan hier niet alleen komen om te dansen, maar ook jongeren die met andere dingen bezig zijn ontmoeten, studeren of gewoon een beetje chillen. Iedereen kan hier terecht.”

Ondertussen geeft Cassidy ook les aan kinderen en wil daar zeker mee voortgaan. “En natuurlijk hoop ik ooit in een professionele productie te kunnen dansen.”

Patser

Aan de inkom vinden we Achraf (22) uit Hemiksem. Hij studeert internationaal ondernemen aan de Karel de Grote hogeschool en gaat als graffiti-artiest onder de naam RWINA door het leven. Wat in het Arabisch trouwens ‘chaos’ betekent. Hij heeft al verschillende projecten op zijn palmares; zo werkte hij mee aan de succesfilm ‘Patser’ van Adil El Arbi & Bilall Fallah.

Niet slecht voor iemand die nog maar drie jaar bezig is met streetart. “Ze hebben me gevraagd om hier tijdens de opening een werk te maken gebaseerd op een ontwerp van de jongeren. Heel wat van mijn vrienden geven hier trouwens les.”

Let’s Go Urban wordt almaar bekender en dat vindt hij een goede zaak: “Het is echt wat men in Antwerpen nodig heeft, zeker nu. We leven in een tijd dat de creativiteit van jongeren precies niet meer zo belangrijk is. Ze moeten studeren en daarna gaan werken. That’s it. Maar dankzij dit project komt daar verandering in en kunnen ze zich opnieuw van hun artistieke kant laten zien, zowel letterlijk als figuurlijk.”

Naast de jongeren zelf - gaande van hiphoppers over een stomende dansgroep tot intieme spoken word artiesten - traden er zaterdag ook lokale helden zoals David Jahmill op. De akoestiek was niet zo geweldig, maar het werd toch een uitbundig feestje met heel wat bezoekers.

De officiële opening is tenslotte maar een startpunt. Zo wordt er in oktober begonnen met een nieuwbouw naast feestzaal Kielpark, zodat er nog meer plaats vrijkomt voor kantoren, repetitieruimtes en polyvalente zalen.