Koningspaar drinkt geen visjes op krakelingenfeest in Geraardsbergen

© BELGA

Koning Filip en koningin Mathilde bezochten zondag de Krakelingenstoet in Geraardsbergen, een folkloristische optocht met zowat 1.000 deelnemers en lokale prominenten.

edm

Het koningspaar maakte de trip naar Geraardsbergen omdat het een bijzondere editie is van het Krakelingenfeest, een folkloristische traditie die sinds 2010 door Unesco erkend is als immaterieel cultureel erfgoed.

2018 staat in het teken van de 950ste verjaardag van de vrijheidskeure die Boudewijn VI, graaf van Vlaanderen, in 1068 aan de inwoners van Geraardsbergen verleende. De stoet beeldt de geschiedenis van de stad uit en de oorsprong van het Krakelingenfeest.

Het koningspaar kreeg een plek in de eretribune, waar ook andere hoge gasten als gouverneur Jan Briers, ministers Alexander de Croo, Joke Schauvliege, staatssecretaris Pieter De Crem en Herman De Croo de feestelijkheden bijwoonden.

Na de stoet volgt nog het ritueel drinken van visjes in wijn, een traditioneel gebruik dat sinds enkele jaren is voorbehouden voor gemeenteraadsleden, maar aan die traditie zullen koning Filip en koningin Mathilde niet deelnemen.

© gjg

© gjg

© BELGA