Verenigd Koninkrijk hoopt tegen het einde van het jaar 5.700 migranten naar Rwanda over te brengen

Archiefbeeld© AFP

De Britse regering wil tegen het einde van het jaar een al geïdentificeerde groep van 5.700 asielzoekers naar Rwanda overbrengen. Dat zegt de regering dinsdag. Vorige dinsdag keude het parlement een omstreden wet goed die migranten moet ontmoedigen om de gevaarlijke oversteek van het Kanaal te wagen.

jvh
Bron: BELGA

De conservatieve regering van premier Rishi Sunak wil de uitzettingen beginnen in juli. Uit een document dat het ministerie van Binnenlandse Zaken publiceerde blijkt dat Kigali “principieel” aanvaardde om 5.700 asielzoekers te onthalen. Die groep werd geselecteerd uit de meer dan 57.000 migranten die tussen januari 2022 en juni 2023 illegaal de oversteek waagden tussen het Europese vasteland en het Verenigd Koninkrijk.

“We willen die groep het land uitzetten tegen het einde van het jaar”, bevestigde minister van Gezondheid Victoria Atkins, die dinsdagvoormiddag namens de regering het woord nam, aan nieuwszender Sky News. Het ministerie van Binnenlandse Zaken verduidelijkt in een document dat van de 5.700 geviseerde asielzoekers 2.143 op de radar staan van het Home Office. “Ze kunnen geïdentificeerd worden voor hun arrestatie”, zegt het ministerie. De minister van Gezondheid zegt dat de regering inspanningen doet om de anderen te lokaliseren. “We willen dat de boodschap heel duidelijk is. Ze zullen gevonden worden en uitgezet”, zei ze.

De voorbije dagen meldde Ierland een toevloed van migranten uit het Verenigd Koninkrijk. Volgens Dublin is het migratiebeleid van zijn buurland de oorzaak.

De nieuwe wet bepaalt dat migranten die illegaal het Verenigd Koninkrijk binnenkomen uitgezet worden naar Rwanda, waar hun asielverzoek zal behandeld worden. Daarover werd een verdrag gesloten tussen Londen en Kigali. Wat de uitkomst ook moge zijn van de asielprocedure, ze zullen niet kunnen terugkeren naar het Verenigd Koninkrijk.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen