Direct naar artikelinhoud
AchtergrondEnhanced Games

Op de ‘dopingspelen’ is de dokter net zo belangrijk als de sporter

Zwemmen wordt een van de vijf sporten op de Enhanced Games.Beeld AFP

Verboden middelen toestaan bij een nieuw toernooi dat sporters die wereldrecords breken beloont met een bonus van een miljoen dollar. Dat is het plan van ondernemer Aron D’Souza. Amerikaans president Joe Biden is diep bezorgd, zakenlui zien kansen voor de antiagingtechnologie.

De Australische zakenman Aron D’Souza heeft zich in korte tijd uiterst impopulair gemaakt bij olympische sportbestuurders en dopingbestrijders. Zijn vergrijp? Hij wil verboden middelen toestaan bij een nieuw sporttoernooi dat wereldrecords beloont met een bonus van een miljoen dollar.

Zijn plan voor de Enhanced Games, oftewel Verbeterde Spelen, is veroordeeld met termen als gekkenwerk, onverantwoord, een clownshow, op de grens van crimineel en totale onzin. Oud-atleet Sebastian Coe, IOC-lid en voorzitter van World Athletics, dreigt dat deelnemende sporters een levenslange schorsing te wachten staat. President Joe Biden liet weten “diep bezorgd” te zijn.

De veroordelingen laten de 39-jarige gepromoveerde jurist D’Souza onberoerd. Hij is opgeleid in Melbourne en Oxford, en grondlegger van een kwartaaltijdschrift voor juridische filosofie, The Journal Jurisprudence. Hij was al jong betrokken bij de Nexus Youth Summit, een mondiale organisatie die oplossingen tracht te vinden voor de meeste urgente problemen in de wereld, onder meer door filantropie te stimuleren.

Docureeks op Netflix

D’Souza heeft zich begin dit jaar verzekerd van de steun van de eigenzinnige miljardair Peter Thiel, de grondlegger van betaalsysteem PayPal, en twee andere kapitaalkrachtige investeerders uit de techindustrie. Het bedrijf van de befaamde filmregisseur Ridley Scott (Gladiator, Thelma & Louise) kondigde vorige maand een documentairereeks voor Netflix aan over het controversiële plan van D’Souza.

Wat de Australiër met veel charme en geduld tracht duidelijk te maken, is dat zijn idee meer behelst dan het uitdagen en opschudden van de gevestigde sport. Hij plaatst het scheppen van ‘supermensen’ in het licht van wetenschappelijk onderzoek naar langer leven, met zogeheten antiagingtechnologie. Het is niet alleen zijn bedoeling om de sport een hak te zetten, hij wil de dood te snel af zijn. “To cheat death”, noemt de Australische entrepeneur van deels Indiase afkomst dat.

Aron D'Souza: "Het verbeteren van mensen wordt de grootste industrie aller tijden."Beeld rv

Tegen de BBC zei de voormalige amateurrenner: “De Enhanced Games kunnen mensen veranderen in supermensen. Het klinkt als sciencefiction, maar een vorm van supermenselijkheid behoort in ons leven tot de mogelijkheden.”

Voorlopig is de weg naar dat einddoel bezaaid met hindernissen. D’Souza streeft naar een jaarlijks toernooi met vijf sporten, waaronder de drie voornaamste olympische sporten: atletiek, zwemmen en turnen. Gewichtheffen en vechtsporten maken het vijftal compleet. Behalve in turnen komt doping in al die sporten geregeld voor. Bedriegers als voormalig Tour-winnaar Lance Armstrong en sprinters Ben Johnson en Marion Jones behoren tot de beroemdste topsporters.

Russische staatsdoping

D’Souza denkt het gebruik van stimulerende middelen veiliger te kunnen maken door het uit de verboden hoek te halen. De geheimzinnige staatsdoping waarmee Rusland de Winterspelen van Sotsji (2014) verstoorde, is het tegenovergestelde van wat hij beoogt. Het is de bedoeling om de deelnemers aan zijn sporttoernooi te laten bijstaan door artsen, niet om een freakshow te creëren waarin vrouwen zoveel steroïden gebruiken dat ze eruitzien als mannen (zoals vroeger in de DDR).

Dat heeft twee redenen: de risico’s uitbannen voor de sporter en kennis opdoen voor het antiagingonderzoek. “Uiteindelijk streven we ernaar om het veiligste sportevenement in de geschiedenis te zijn”, zei D’Souza tegen sportforum The Athletic. Vooral het hart van sporters wil hij scherp in de gaten houden. Hij is ervan doordrongen dat ongelukken fataal zijn voor zijn evenement. “Wat er gebeurt als een sporter een hartaanval heeft op internationale televisie? Dan is alles voorbij natuurlijk.”

Tot nu toe heeft slechts één sporter zich verbonden aan de Enhanced Games, de voormalige Australische topzwemmer James Magnussen (33). Hij zegde gekscherend zijn medewerking toe tijdens een podcast waarin het nieuwe evenement met de hoofdprijs van een miljoen dollar ter sprake kwam. Hij was in 2019 gestopt, maar heeft het trainen weer opgepakt. Hij overweegt onder begeleiding van artsen testosteron te nemen, met de bedoeling het hormonale niveau dat hij als twintigjarige had te benaderen. Zo zou hij makkelijker spiermassa kunnen kweken.

De Australische zwemmer James Magnussen, wereldkampioen in 2013, heeft voorlopig als enige zijn deelname aangekondigd.Beeld EPA

Volgens D’Souza hebben in navolging van Magnussen duizenden sporters geïnformeerd naar zijn plannen. Vooral onder recent gestopte sporters slaat zijn idee aan vanwege de hoge beloning. De meeste olympische sporters kunnen nauwelijks rondkomen van hun vak, het IOC doet immers niet aan prijzengeld. Behalve de recordpremie van een miljoen dollar is de ondernemer van plan een kerngroep van 24 sporters een basisinkomen te verstrekken van meer dan 100.000 euro.

Biohacking

Zijn de Enhanced Games levensvatbaar? Waarschijnlijk niet als serieuze concurrent van de Olympische Spelen. Wellicht wel in de vorm die energiedrankfabrikant Red Bull heeft geïnitieerd, met extreme en avontuurlijke sportdisciplines als marketinginstrument.

De Enhanced Games zouden het uithangbord kunnen zijn voor middelen die het verouderingsproces uitstellen of vertragen. Of er wetenschappelijk bewijs is voor de werking doet nauwelijks ter zake: het gaat erom of consumenten erin geloven. Investeerder Thiel ziet zogeheten biohacking als een enorme financiële groeimarkt. Zelf gelooft de miljardair in cryogenics. Hij is van plan om zich te laten invriezen na zijn dood, in de hoop dat hij later weer tot leven kan worden gewekt.

Vanuit dit marketingperspectief is alle ophef over ‘dopingspelen’ gratis publiciteit voor controversiële handel. “Het verbeteren van mensen wordt de grootste industrie aller tijden”, meent D’Souza. “Natuurlijk willen mensen betalen voor het stilzetten van het verouderingsproces.”

Dit wist u nog niet

- Aron D’Souza is een voormalig amateurrenner. Naar eigen zeggen ambieerde hij geen profloopbaan vanwege zijn afkeer tegen het verboden middel epo, dat aan het begin van deze eeuw alom werd gebruikt in het peloton.

- Het is de bedoeling om de Enhanced Games in 2025 voor het eerst te organiseren. Er is nog geen datum of locatie bepaald.

- Alle sporters staan onder medische supervisie en krijgen alleen ‘verboden middelen’ toegediend die zijn goedgekeurd door de Amerikaanse Food and Drug Administration. D’Souza zegt dat er geen onverantwoorde experimenten worden gedaan. “Dat staat de verzekering niet toe.”