© pvdy

“We hebben ons weer goed geamuseerd”

Dat lokale wielerheld Jef ‘Koperen Kogel’ Bertels de 55ste editie van de Stan Ockers Classic niet op zijn naam wist te schrijven, liet geen enkele Vremdenaar aan zijn hart komen. “Wij hebben ons weeral goed geamuseerd”

Het peloton van de Stan Ockers Classic kronkelt al sinds 1963 door Borsbeek, Wommelgem, Vremde en Boechout. “We doen er al het mogelijke aan om in deze drukke wieleragenda goede renners aan de start te krijgen”, vertelt organisator Peter Van Hoof. Een inspanning die door de toeschouwers naar waarde wordt geschat. Vooral in Vremde, waar de supportersclub van Jef Bertels had postgevat, was het enthousiasme groot. “We wachten al meer dan 50 jaar op een opvolger voor Roger Rosiers”, vertelt supporter Rudi Goormans (64) uit Vremde. De buurman van Jef herinnert zich nog de grote successen van Vremdenaar Rosiers. “Toen Roger Parijs-Roubaix won, stond heel het dorp op zijn kop. Wat Jef doet, verdient alle lof. Ook hij zorgt hier voor een golf van enthousiasme Ik weet wat hij allemaal doet voor de koers. Dat verdient veel respect.”

Rudi heeft ook een plaatselijke wielermuseum. “Daar is later zeker en vast ook plaats voor Jef.” Of Jef ooit in de voetsporen van Rosiers kan treden? “Dat is misschien iets te hoog gegrepen. ”

De ruim 200 supporters werden in zaal Den Boom verwend met spijs en drank. Plaatselijke slager Jurgen Asselberghs had een varken geschonken en vader en moeder Bertels sleurden al vanaf ’s ochtends bakken bier aan. “We doen dat graag”, vertelt mama Ann, die geen enkele wedstrijd van haar zoon mist. Ook Rudi Hendrickx (51) uit Boechout is fan van Jef. “Ik hou van aanvallers.” Ook burgemeester Koen ‘T Sijen (PRO) was op post. “Ik ben lid van de supportersclub van Jef. Fantastisch toch hoeveel mensen hier zijn. Dit wakkert het dorpsgevoel aan en brengt mensen bij mekaar. Misschien kunnen we weldra een Grote Prijs Jef Bertels organiseren?” Sarah Lubbers (27) kent Jef van de scouts. “Een toffe kerel. Super dat hier zoveel supporters zijn.” Ondanks het groot applaus bij iedere doortocht eindigde Jef als 64ste in de buik van het peloton. De overwinning ging naar Pieter Jacobs.