© VRT

Mustii blikt vooruit op het Songfestival, waar Israël nog steeds een punt van discussie is: “We zijn niet blind voor de emotie die errond hangt”

antwerpen -

Mustii (32) is klaar voor het 68ste Songfestival. Hoog tijd voor een vooruitblik. Al werpt de discussie rond de deelname van Israël nog steeds een schaduw op de wedstrijd. “Ik geloof niet dat me terugtrekken wezenlijk zou helpen. Het zou enkel symbolisch zijn.”

Eva De Poorter

“De voorbije weken waren zeer intens, met pre-shows, repetities, promo. Het was waanzin. Nu heb ik drie dagen vrij. Maandag (vandaag, red.) reis ik naar Malmö. Dan wil ik fris zitten, mentaal en fysiek. Maar ik wist op voorhand dat april zot zou worden. Daar had Gustaph me al voor gewaarschuwd.”

In augustus al werd Mustii voorgesteld als Belgische inzending voor het Songfestival in Zweden. Logisch dat hij popelt om Before the party’s over voor een miljoenenpubliek te brengen. Dinsdag repeteert hij er voor het eerst, een week later treedt hij aan in de tweede halve finale. “Daar kijk ik naar uit: om mijn boodschap over te brengen op dat podium. Ik ben wat nerveus. Maar het is een goede schrik, die je doet focussen.”

LEES OOK. Met ‘Before the party’s over’ hoopt Mustii Europa te veroveren: beluister hier de Belgische inzending voor het Songfestival

(Lees verder onder de Instagram-post)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

“Ik heb al veel berichtjes gekregen. Mensen die zeggen dat de song op het juiste moment in hun leven komt. Ze vinden er veerkracht in, terwijl ze worstelen met ziekte of ze worden uitgesloten door hun familie. Ze schreven me dat het hen in hart raakte. Als mijn lied mensen zo kan bereiken, voel ik me al gewonnen. Dat geeft me energie.”

Wat we mogen verwachten op het podium qua act, daar blijft Mustii nog mysterieus over. Al stuurt hij ons wel in een richting. “Alle hints zitten in de clip. Onze act zal verbonden zijn met dat gevoel, dat contrast tussen melancholie en de duisternis met de glitter en glam. Ik zou meer willen zeggen. (lacht) Maar er moet nog een beetje mysterie zijn. Of de vele microfoons uit de clip te zien zullen zijn? Dat staat symbool voor het koor. Dus ik wil dat gevoel wel meenemen op het podium.”

Niet blind zijn

Een van de grote gespreksonderwerpen dit jaar is echter niet de muziek. Wel de deelname van Israël. Verschillende landen en artiesten – ook uit België kwam er een open brief – riepen op tot een boycot van het land vanwege het bloedige conflict in Gaza. Maar vooralsnog staat hun kandidaat Eden Golan op het podium in dezelfde halve finale als Mustii.

“Het is iets waar ook onder de artiesten over gesproken wordt”, zegt hij. “Met tien artiesten hebben we op sociale media een statement gebracht, omdat we het raar vonden er niets over te zeggen. We mogen er niet blind voor zijn en we begrijpen de emotie.”

© AFP

“Ik denk dat je de beslissing of ze mogen meedoen niet bij de artiest kan leggen. De EBU (European Broadcasting Union, die het festival organiseert, red.) moet dat beslissen. Als ik me terugtrek, dan is dat symbolisch en zal het even in de kranten staan. Maar ik geloof niet dat het echt helpt. Ik denk dat het sterker is om een boodschap van hoop en liefde op het podium te brengen. Het is zo complex… Ik vind het lastig om erover te spreken.”

Tips Gustaph

Liever praat hij over de muziek. Zoals over de pre-party’s, waar ook andere kandidaten bij waren. “Die shows waren wat chaotisch. Ik worstelde er geregeld met technische problemen. In Londen heb ik het ergste optreden van mijn leven heb gegeven. Maar ik weet dat het in Malmö anders zal zijn, ze zijn superprofessioneel in Zweden.”

Met onze inzending van vorig jaar, Gustaph, heeft hij intussen een goede band. “Als ik me onzeker of verdrietig voel, kan ik hem altijd bellen. Hij is bijna als een beschermengel. Toen ik me na Londen wat slecht en gestresseerd voelde, belde ik ‘m en hij stelde me gerust, dat het normaal is. Hij gaf me al tips. Hij zei me dat ik moet genieten, maar ook in mijn eigen bubbel moet zitten en niet op alles ja hoef te zeggen. Uiteindelijk gaat het over je optreden en zang. Als je de hele namiddag babbelt, verlies je die stem. Ik heb mijn team gevraagd om daar slim mee om te gaan.”

© BART DEWAELE

De bookmakers plaatsen hem nu op een tiende plaats, simpel wordt het niet om door te stoten naar de finale op 11 mei. In zijn halve finale staat onder meer topfavoriet Zwitserland en ook Nederland. “Ik denk dat Joost echt goed gaat zijn. Zijn song Europapa is echt helemaal Eurovision. Ik ben heel benieuwd wat hij op het podium gaat doen, dat kan echt goed werken. En ook Nemo is zo goed. Maar we zijn zo verschillend. Het niveau is hoog, maar ik hoop wel door te stoten. Dat is het eerste doel. Ik ga mijn best doen om België trots te maken.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER