Direct naar artikelinhoud

Real Madrid wint op bezoek bij Bayern in schitterend affiche met belabberde uitvoering

Bayern München – Real Madrid was een schitterend affiche met een belabberde uitvoering. Het was alsof topacteurs hun dialogen waren vergeten, alsof ze ook geen zin hadden om hun mooiste rollen neer te zetten, alsof ze verlangden naar een strandbedje met een ober in de buurt.

Real Madrid wint op bezoek bij Bayern in schitterend affiche met belabberde uitvoering
Beeld AFP

Fouten, voorzichtig spel met een overvol middenveld en een uitslag die beide partijen perspectief biedt voor volgende week, al is Real zwaar favoriet voor het bereiken van zijn derde finale op rij. Real won met 2-1 in de Allianz Arena, voor de verandering eens zonder doelpunt van Cristiano Ronaldo.

De blunder van linksachter Rafinha na een uur, een naïeve breedtepass die een flitsende uitbraak opleverde met invaller Marco Asensio als koele afmaker, was symptomatisch voor een wedstrijd zonder tempo, zonder dominantie van één van de elftallen, zonder ware aanvalskracht en passie. Het was, ondanks al die miljoenen op het veld, een ontmoeting van de armoede. Dat kan een keer gebeuren in de Champions League, die vanaf de kwartfinales boeiend is, met opeenvolgende spektakelstukken in Turijn, Rome, Liverpool en andere voetbalmetropolen van Europa.

Real Madrid wint op bezoek bij Bayern in schitterend affiche met belabberde uitvoering
Beeld AFP

Het leek alsof met het vroege uitvallen van Arjen Robben het lef en de aanvalssappen verdwenen uit het spel van Bayern. Robben raakte geblesseerd bij zijn eerste dribbel, in de vierde minuut. Na kort overleg met dokter Müller-Wohlfahrt verliet hij het veld. Het is het risico met Robben, de kwetsbare geweldenaar. Bayern is voor zijn vleugelspel nog vrijwel afhankelijk van de 35-jarige Ribéry, die onlangs voor een jaar bijtekende, en de 34-jarige Robben, die onderhandelt over een nieuwe verbintenis van een seizoen.

Bij Real is Ronaldo 33 en Messi van Barcelona viert in juni zijn 31ste verjaardag. De dribbelaars in de absolute top zijn zeldzaam, een probleem dat het voetbal zich mag aantrekken. Gelukkig dat Salah dinsdag glorieerde in het shirt van Liverpool.

Tot de openingstreffer van Kimmich na bijna een half uur was de wedstrijd zonder meer vervelend, met talloos balverlies en onzekerheid bij met name Bayern over wat te doen na het vertrek van Robben. Het elftal van trainer Jupp Heynckes, al een paar weken landskampioen, miste ook doelman Neuer (al heel lang), linksachter Alaba en motor Vidal. Na ruim een half uur viel ook centrale verdediger Boateng uit met een ogenschijnlijk zware blessure. Toen was het inmiddels 1-0, omdat Joshua Kimmich na een dieptepass van James Rodrigues doelman Navas in de korte hoek verraste.

Real Madrid wint op bezoek bij Bayern in schitterend affiche met belabberde uitvoering
Beeld AFP

Navas is de zwakste schakel in het elftal van de bekerhouder. Real flirtte al een paar keer openlijk met De Gea van Manchester United. De doelman aan de andere kant, Neuers vervanger Ulreich, maakte een zwakke indruk bij de 1-1 van Marcelo, een overigens mooi schot van even buiten het strafschopgebied, toen de defensie van Bayern was afgeleid door de dreiging van Ronaldo om de bal net als tegen Juventus om te halen. Marcelo’s schot was onbereikbaar voor Ulreich, die vreemd genoeg zijn armen niet eens strekte, om een ultieme poging te doen de bal te raken.

Bayern, met Thomas Müller bijna onherkenbaar slecht, kreeg best aardige kansen, maar was onzeker bij ongeveer elke pass. Al die fouten, het ontbreken van durf, het maakte van de wedstrijd een sloom gebeuren zonder samenhang, met tal van rare valpartijen en blessures. Ook de Nederlandse scheidsrechter Kuipers mocht zich geen uitblinker noemen. Hij gaat mee in de beweging om de gele kaart vooral in de borstzak te houden, ook bij forse overtredingen.

Bayern ging na de 1-2 op jacht naar de gelijkmaker, voor zover van een jacht sprake was. Het is de vraag of Robben volgende week is hersteld voor de wedstrijd in Madrid, de stad die hij in 2009 verruilde voor München. Bayern, dat in twee recente seizoenen ook is uitgeschakeld door Real, hoeft zich nog niet helemaal kansloos te wanen, volgende week in Bernabéu, zeker als het herinneringen ophaalt aan de bijna-stunt van Juventus, eerder deze maand. In de Champions League kan het spektakel zich elk moment aandienen.