Uitspraak in grote sextortionzaak met tientallen slachtoffers

Foto: ANP

De rechtbank in Breda doet woensdag uitspraak in de zaak tegen Gianni de W. (25) uit Etten-Leur, die verdacht wordt van het online misbruiken van dertig veelal minderjarige slachtoffers. Die stuurden hem grote aantallen naaktfoto’s en expliciete seksvideo’s.

Het Openbaar Ministerie heeft in maart een celstraf van zeven jaar en tbs met dwangverpleging geëist tegen de man.

Via sociale media kwam De W. met zijn slachtoffers in contact. Onder valse namen bood hij de meisjes geld aan voor het sturen van naaktbeelden. Hij betaalde echter nooit. Wel dreigde hij de beelden te verspreiden als ze niet nog meer materiaal zouden sturen. Deze praktijk staat bekend als sextortion.

Ook zijn voormalige goede vriendinnen en zijn toenmalige vriendin werden de dupe. De impact op de doorgaans kwetsbare slachtoffers was groot. Veel van hen zochten psychologische hulp, sommigen kregen suïcidale gedachten.

Uit rapportages blijkt dat De W. een autismespectrumstoornis, borderline en een seksuele afwijking heeft. Hij is volgens gedragsdeskundigen minder toerekeningsvatbaar. Zij adviseerden de rechtbank om de verdachte tbs met voorwaarden op te leggen, een lichtere variant op tbs met dwang. Hiervoor heeft ook de verdediging gepleit.

De strafzaak in Breda staat bekend als de grootste sextortionzaak van het land. Het zou in totaal gaan om 172 slachtoffers, maar de zaak beperkt zich tot de dertig slachtoffers die aangifte of melding hebben gedaan.