Luister naar

Leerlingen kunnen meer macht grijpen op middelbare scholen

Nieuws
Ruim zes op de tien leerlingen hebben niet het gevoel te kunnen meepraten over wat er gebeurt op hun middelbare school. Dat kan en moet anders, vindt Mark Manders (53), rector van het Oostvaarders College in Almere. Hij onderzocht hoe leerlingenraden hun positie kunnen versterken.
Auke van Eijsden Auke van Eijsden
dinsdag 26 maart 2019 om 17:33
Mark Manders
Mark Manders oostvaarders college

Almere

Waarom doet u hier onderzoek naar? Hebben uw leerlingen geklaagd?

‘Haha, nee hoor. Ik heb juist een fantastische leerlingenraad. Het zijn de meest efficiënte vergaderingen die ik jaarlijks heb. Juist daarom vroeg ik me af waar dat succes aan te danken is. Ik combineer mijn onderzoek met mijn studie public management aan de TIAS Universiteit.’

Hoeveel macht hebben leerlingenraden?

‘Dat is vaak niet officieel vastgelegd, ook niet op het Oostvaarders College. In de praktijk heeft onze leerlingenraad veel invloed. Onlangs hebben ze aan leerlingen uit alle jaarlagen gevraagd wat er beter kan op school. Van die aanbevelingen kunnen wij zeker 80 procent overnemen.’

Welke voorstellen van de leerlingenraad heeft u het afgelopen jaar doorgevoerd?

‘Er is een studieruimte ingericht op de tweede verdieping, omdat leerlingen te weinig plek hadden om te leren. Tijdens de les mogen leerlingen daarnaast een flesje water drinken. En ze hebben meer invloed gekregen op het toetsrooster. Zo voorkomen we dat zware vakken achter elkaar worden gepland.’

Het lijkt bij u allemaal prima te werken. Wat is dan het probleem?

‘Uit onderzoek van scholierencomité LAKS blijkt dat slechts 37 procent van de leerlingen denkt te kunnen meepraten over wat er op school gebeurt. Toch heeft vrijwel elke middelbare school een leerlingenraad. Hun invloed is in de praktijk dus beperkt. Dat moet volgens mij anders, in het belang van leerlingen én scholen. Leerlingen willen graag meedenken over hoe het beter kan op school. Daarnaast moeten leerlingenraden aan hun klasgenoten duidelijker maken wat ze precies doen.’

Zitten scholen wel te wachten op meer invloed van leerlingen?

‘Dat is niet altijd het geval, sommige scholen gebruiken de raad manipulatief. Die scholen beslissen alles zelf, maar hebben een leerlingenraad om participatie te veinzen. Dat is natuurlijk niet goed, en de meeste scholen staan dan ook echt open voor de ideeën van leerlingen. Het is zaak dat zij goed aangeven wat de functie van de leerlingenraad is. Mogen die alleen signalen afgeven, of ook meedenken en meebeslissen, bijvoorbeeld zelf feesten organiseren? Maak het concreet, dan kunnen leerlingen aan de slag. Daarnaast moeten scholen ook kritisch naar zichzelf kijken: nemen wij leerlingen wel serieus? Er moet tijd en ruimte komen om te vergaderen, en geld om aan reclame te doen.’

Hoe eisen leerlingenraden die macht op?

‘Ik heb een module ontwikkeld waarmee leerlingenraden hun positie kunnen bepalen. Eerst kijken ze waar de raad nu staat, daarna bepalen ze welke rol ze graag willen spelen. Met de uitkomsten kunnen ze naar de schoolleiding stappen.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Koningin Juliana neemt deel aan de Drentse fietsvierdaagse in juli 1975.

Dankzij een voorvader van Willem-Alexander ligt Ter Apel niet in Drenthe. Dat vonden de Drenten niet fijn

De Oranjes hebben op vele wijzen hun stempel op Drenthe gedrukt. Zonder Willem I had Ter Apel bij Drenthe behoord, inclusief het opvangcentrum voor asielzoekers.

De Q-koorts is aangetroffen op een boerderij met melkschapen.

Q-koorts in Gelderland: hoe groot is het risico voor de mens? Vier vragen

Voor het eerst sinds 2016 is in Nederland Q-koorts aangetroffen bij Nederlandse melkgeiten en melkschapen. De bacterie besmette in het verleden duizenden Nederlanders, van wie een deel jaren later nog worstelt met de medische nasleep.

Leerlingen van een vmbo-school worden getoetst bij het landelijk praktijkexamen mobiliteit en transport.

Praktijkonderwijs en vmbo kampen met forse daling leerlingenaantallen, doorstroomtoets lijkt oorzaak

Er zijn sterke aanwijzingen dat de nieuwe doorstroomtoets in groep 8, die de kansengelijkheid in het onderwijs moet bevorderen, leidt tot een forse daling van het aantal leerlingen dat naar het praktijkonderwijs of het vmbo gaat.

Marielle Paul: liefst vaste docenten.

Externe docent bijna twee keer zo duur

Den Haag

Als de gemeente de hele buurt erbij betrekt, en eerlijk communiceert over de knelpunten, komt nieuwbouw sneller op gang.

Zo krijgen gemeenten nieuwbouw sneller van de grond. 'Betrek niet alleen directe buren erbij'

Woningzoekers moeten door bezwaren van mondige burgers langer wachten op een huis. Hoe kan een gemeente nieuwbouw sneller op de rit krijgen? Vier tips van experts.

ChristenUnie-fractievoorzitter Bikker tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer op 26 maart. Bikker vertelde woensdag in Sven op 1 dat het kantoor van de partij met leuzen en stickers was beklad.

ChristenUnie doet aangifte na derde bekladding van partijbureau in een week tijd

Voor de derde keer in enkele dagen werd het partijkantoor van de ChristenUnie woensdagochtend tijd beklad met pro-Palestijnse leuzen. Aanvankelijk wilde de partij geen aangifte doen, maar heeft dat nu alsnog gedaan.