© Mph

Behandeling van parket leidt tot woningbrand

Een zware brand heeft zaterdagnamiddag in de Merellaan in Vorselaar een woning vernield. Zelfontbranding van poetsdoeken is wellicht de oorzaak.

Marc Peeters

Het vuur is ontstaan onder een carport aan de rechterkant van de woning. “De bewoner vertelde me dat hij een parketvloer in zijn huis behandeld had met oliën. De doeken waarmee dat gebeurde lagen buiten onder de carport”, zegt majoor Jan Peelaerts van de brandweerzone Kempen. “Wellicht is door een chemische reactie een soort van broeihaard ontstaan en hebben de doeken spontaan vuur gevat. Op zich is dat geen onbekend fenomeen.” De vlammen van de brandende doeken sloegen helaas over naar de houten carport en vervolgens naar de woning. “Vooral bij het opbouwen van de eerste verdieping van het huis was veel hout gebruikt. Toen we ter plaatse kwamen was de brand aan de woning veranderd in een uitslaande brand. Omdat het vuur ook in de constructies zat, hebben we nog muren moeten uitbreken om overal goed bij te kunnen.” De eerste verdieping is aan de achterkant van het huis volledig vernield. Op het gelijkvloers is er zware rook- en waterschade.”

Zeven bewoners

“Er woonden zeven mensen in het ruime pand”, weet burgemeester Lieven Janssens (ActieV). “Het gaat om grootouders en een nieuw samengesteld gezin met grote kinderen. Gelukkig kon iedereen die thuis was, zich tijdig in veiligheid brengen. Dat het grootste deel van de woning voor lange tijd onbewoonbaar zal zijn, is duidelijk. We hebben de slachtoffers geholpen met het vinden van tijdelijke opvang.” Dat lukte voorlopig bij vrienden, familie en een hotel. De bewoners konden ook nog een aantal spullen uit de woning recupereren. Vandaag wordt onderzocht of een klein deel, waarin de grootouders verbleven, versneld opnieuw kan in gebruik genomen worden.

Gevrijwaard

De brandweer slaagde er wel in de werkplaats waarin de buurman aan oude motoren sleutelt te vrijwaren. “Ook de werkplaats ligt vlak bij de carport, maar voor de buurman stond de wind gunstig”, weet Peelaerts. “De vlammen werden, helaas voor de bewoners, in de richting van het huis geblazen.”