Een van de vermoedelijke doelwitten was de Amerikaanse basis in Grafenwöhr.
Foto: AFP

2 vermoedelijke Russische spionnen opgepakt in Duitsland voor plannen sabotageacties

In de Duitse deelstaat Beieren zijn 2 vermoedelijke Russische spionnen gearresteerd. De Duits-Russische mannen zouden plannen hebben gemaakt om de militaire hulp voor Oekraïne te saboteren. Het duo handelde in opdracht van de Russische inlichtingendiensten. Dat heeft de Duitse openbare aanklager bekendgemaakt.

De hoofdrolspeler is Dieter S., hij had volgens de openbare aanklager contact met de Russische inlichtingendiensten. Al sinds oktober gingen de gesprekken over plannen om de militaire hulp aan Oekraïne te saboteren. S. liet toen weten dat hij bereid was om voor Rusland aanslagen te plegen en brand te stichten in militaire infrastructuur.

Een van de doelwitten is een Amerikaanse legerbasis in Grafenwöhr in Beieren. Daar traint het Amerikaanse leger Oekraïense militairen om bijvoorbeeld met de Amerikaanse Abrams-tanks te kunnen werken. Ook de routes die gebruikt worden voor militaire transporten naar Oekraïne werden geviseerd.

De openbare aanklager beschuldigt Dieter S. ook van lidmaatschap van een terroristische organisatie in het buitenland. Tussen 2014 en 2016 zou hij immers lid zijn geweest van een militie in de door Russische separatisten in het oosten van Oekraïne uitgeroepen 'Volksrepubliek Donetsk'. Het Duitse gerecht beschouwt die eenheid als een terreurorganisatie.

De twee vermoedelijke spionnen werden gearresteerd in het Beierse Bayreuth.
Foto: AP

Foto's en video's

De tweede verdachte die werd opgepakt is Alexander J., hij werd in maart de handlanger van S.. Alexander J. hielp hem met het verzamelen van informatie over de potentiële doelwitten. J. deed dat door foto's en video's te maken van bijvoorbeeld militair transport en goederen. 

Dieter S. zit in voorlopige hechtenis. Ook Alexander J. verschijnt vandaag voor de onderzoeksrechter. Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de Russische ambassadeur ondertussen op het matje geroepen.

De arrestaties dateren van woensdag en gebeurden in Bayreuth, in Beieren. Er was toen ook een huiszoeking in de woningen en werkplekken van de 2 mannen. 

Niet onlogisch

Na de Verenigde Staten is Duitsland de grootste leverancier van wapens aan Oekraïne. Het is dus niet onlogisch dat Rusland net daar de steun zou proberen te verstoren. 

De Duitse minister van Justitie Marco Buschmann is niet verrast door de sabotageplannen. "We weten dat Rusland zich ook op ons land richt. We moeten krachtige en vastberaden reageren op deze dreiging", klinkt het in een bericht op X.

Meest gelezen