© Eddy van Ranst

Hasselts adres draaischijf in zwendel met raskatten

De dierenpolitie in Nederlands Limburg is een zwendel met raskatten vanuit een Hasselts adres op het spoor. De kittens worden vanuit Servië naar Limburg gebracht. De importeur adverteert op Nederlandse site zoals Marktplaats. Geïnteresseerden kunnen de katjes gaan bekijken in Hasselt. De prijzen variëren tussen de 6 en 800 euro. “De kittens die worden aangeboden zijn te jong, ongezond en niet gevaccineerd. Door een klacht van een klant zijn we de handel op het spoor gekomen”, zegt agent Paul Savelkouls van de dierenpolitie. De agent contacteerde de collega’s in België. “Maar bij mijn weten zijn ze daar nog geen onderzoek gestart.”

Mireille MAES

Het onderzoek werd eind vorig jaar opgestart na een klacht van een gezin dat via Marktplaats een kitten had gekocht. “Dat kitten ging vrij snel dood. De verkopers hebben de mensen afgewimpeld. Ze hadden geen recht op een schadevergoeding. Na die ene klacht volgden nog enkele anonieme meldingen over dezelfde praktijken. Toen ben ik op onderzoek gegaan”, vertelt de agent Savelkouls.

Marktplaats

Als snel bleek dat Hasseltse ‘ondernemers’ advertenties hadden geplaatst op de zoekertjessite Marktplaats.nl. “In een jaar tijd gaat het om ruim 100 advertenties. Om je maar een idee te geven dat het niet gaat om een paar nestjes, maar om zwendel op grote schaal. In de advertentie bieden de adverteerders jonge raskatjes aan zoals ragdolls en Britse kortharen. Potentiële klanten kunnen dan in Hasselt gaan kijken. Dat is de thuisbasis van de handelaars.”

De speurders weten intussen dat er ook katten in Geleen konden worden gekocht. “En we sluiten niet uit dat de dieren ook nog naar andere plekken worden gebracht.”

Alle kittens hebben buitenlandse, meestal Servische, paspoorten die illegaal België en Nederland zijn binnengebracht.

Slachtoffers

De dierenpolitie vraagt nu de hulp van slachtoffers van deze zwendelaars. “Met eventuele tips of het noteren van klachten van slachtoffers hopen we deze handel in zieke, jonge katten te stoppen. Daarnaast rekenen we ook een beetje op de politie in België. Het hoofdadres van deze handel is tenslotte in België. Samen met hen moeten we de handelaars vatten”, besluit agent Savelkouls.

Tips en verhalen worden allemaal gebundeld door de agent. Contact kan je opnemen via mail op paul.savelkouls@politie.nl.