Mode

Met Gala 2024 zegt het met bloemen

De eerste maandag van mei is traditioneel tijd voor het Met Gala van Vogue. De jaarlijkse fundraiser voor het Costume Institute van het Metropolitan Museum is meer verkleedpartij dan modedefilé, en ook dit jaar werd er weer gewedijverd om het opvallendste kostuum te hebben.

Inge Schelstraete

Het Met Gala draait altijd rond een thema. Dit jaar was dat Garden of Time, naar een kortverhaal van de sciencefictionschrijver J.G. Ballard. Maar laten we beginnen met de uitschieters. De belangrijkste afwezige was Rihanna. Ze had vooraf laten weten dat haar outfit in tegenstelling tot vorige jaren ‘basic’ zou zijn, maar liever een basic Rihanna dan helemaal geen. Helaas liet Rihanna gisteren weten dat ze wegens griep thuis zat.

Haar kroon werd overgenomen door Zendaya, die twee outfits van John Galliano droeg. Een nauw aansluitende blauwe metallic jurk die de designer tekende voor Martin Margiela Artisanal, en een zwarte jurk met enorme sleep die hij in 1996 voor Givenchy tekende, met een hoed als een mand rozen van Alexander McQueen.

Zendaya 1...© afp

… en Zendaya2!© afp

Het Met Gala is altijd een plek om uit te pakken met peperdure, arbeidsintensieve jurken. Gigi Hadid droeg een jurk van Thom Browne. Die was bedekt met gele rozen en 2,8 miljoen minikraaltjes, waaraan zeventig mensen 13.500 uur hadden geborduurd. Ze verhuisde na het gala naar de kostuumafdeling van het Metropolitan Museum.

Gigi Hadid.© Evan Agostini/Invision/ap

Nog meer kralen, dit keer 50.000 stuks van Swarovski: op het kunstig geknoopte pak van rapper Lil Nas X, geconstrueerd door designer Raul Lopez van het huis Luar.

Lil Nas X.© epa-efe

De verbazingwekkendste jurk kwam van het huis Balmain, dat voor de Zuid-Afrikaanse zangeres Tyla een jurk uit zand maakte. Tyla droeg ze met waterdruppels aan haar vingernagels en uiteraard, een bijpassende handtas in de vorm van een zandloper. Er kwamen meerdere assistenten aan te pas om haar uit de auto en op de trappen te krijgen.

Tyla met asssistenten.© afp

Met ‘garden’ als thema waren er uiteraard veel bloemen. Demi Moore droeg een jurk met vervaarlijke mouwen en magnoliaprint. Vaak waren de bloemen geborduurd, zoals de sluike zwarte jas die Anna Wintour over een witte jurk droeg, of het Mexicaans aandoende jasje van American Footballspeler Odell Beckham Jr. Josh O’Connor - de jonge prins Charles in The crown - beperkte de bloemen tot zijn pantoffels, maar liet de slippen van zijn smoking tot op de grond slepen zodat de aandacht ook op die pantoffels werd gevestigd.

Demi Moore.© Getty Images via afp

Anna Wintour.© epa-efe

Odell Beckham Jr.© afp

De schoenen, en slippen, van Josh O’Connor.© reuters

Vaak waren de bloemen in 3D, zoals bij rapster Nicki Minaj. De Britse actrice en zangeres Cynthia Erivo droeg een soort smoking bezaaid met roze bloemen en insecten. Lana Del Rey droeg een jurk geborduurd met takken, die ook een gazen kooi om haar hoofd ophielden.

Cynthia Erivo.© afp

Lana Del Rey met vriend Sean McGirr.© Getty Images via afp

De bloemen van Nicki Minaj.© reuters

De trappen van het Metropolitan Museum zijn elk jaar een gedroomd excuus om uit te pakken met een grootse sleep. Serena Williams had er maar liefst drie, in het goud. Zendaya had misschien de langste, maar de grootste droeg rapper Cardi B, die uiteraard op het laatste nippertje arriveerde, en haar zwarte jurk combineerde met een tulband zo hoog was als haar sleep wijd was.

Cardi B had de grootste (sleep).© afp

Serena Williams.© afp

Cardi B verscheen in de meest maximalistische outfit, collega Doja Cat in de meest minimalistische: een witte bandhanddoek om haar lijf en eentje om haar hoofd. Uitgelopen make-up moest duidelijk maken dat de look echt wel bedoeld was als ‘ik ben rechtstreeks uit de douche naar hier gekomen’. Ze ruilde de handdoeken later in voor een jurk die leek op een nat T-shirt.

Doja Cat 1, recht uit de douche...© CJ Rivera/Invision/ap

… en nog natter na de kostuumwissel.© epa-efe