Niet meer bijbetalen voor wie ooit ziek was, maar voor Sofie komt het te laat

© Sven Dillen

Wie ooit kanker heeft gehad, hoeft straks niet meer extra te betalen voor een schuldsaldo­verzekering. Minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) gaat het “recht om vergeten te worden” inschrijven in het verzekeringsrecht. Voor Sofie Vannut (28) komt de maatregel te laat: “Ik heb het contract net getekend, maar het is goed voor mijn lotgenoten.”

veerle beel

Vorige week tekende Sofie Vannut (28) uit Kuringen (Hasselt) het contract voor de schuldsaldoverzekering omdat ze een huis kocht. “Ik moet een extra premie van 48,53 procent, of 1.420 euro, bovenop het basisbedrag betalen. Omdat ik als driejarige leukemie heb gehad – iets waar ik niets aan kan doen. Bovendien zeggen de professoren die me behandeld hebben dat ik helemaal genezen ben en nul kans heb op herval. Maar het is natuurlijk een goede maatregel voor de lotgenoten na mij.’

Viceminister en minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) maakte bekend dat hij het “recht om vergeten te worden” gaat inschrijven in het verzekeringsrecht. Dat is al lang een vraag van gewezen kankerpa­tiënten. De maatregel komt ook tegemoet aan de situatie van mensen met een chronische ziekte die onder controle is – ­zoals diabetes. Bij de aankoop van een huis botsten deze mensen tot nog toe op problemen als ze een schuldsaldoverzekering afsluiten.

Machteloos

Ook Greet (42), moeder van twee kinderen, was in dat geval. Zestien jaar geleden had ze de ziekte van Hodgkin. “Een ziekte met een heel goede prognose. Toen alles achter de rug was, waren we klaar voor de volgende stap: een eigen huis bouwen. Voor de schuldsaldoverzekering moest ik een vragenlijst invullen. Ik ben daar eerlijk in geweest. Het duurde lang voor ik antwoord kreeg. Toen liet de verzekering me weten dat ik vier jaar lang 2.500 euro extra zou moeten ­betalen vanwege die vroegere ziekte, waarvan ik genezen was.”

Greet legde zich daar niet bij neer. “Ik heb veel andere verzekeringen aangeschreven, heb aangeklopt bij de ombudsdienst van de verzekeringen, een klacht ingediend bij het Centrum voor Gelijkheid van Kansen. Iedereen vond het verschrikkelijk, maar ik had pech, punt. Wat me zo kwaad maakte, was de machteloosheid. Gelukkig kon ik bij Ethias een faire deal sluiten. De nieuwe maatregel is dus prachtig nieuws. Ik hoop dat hij snel werkelijkheid wordt, voor al wie nog in dit geval is.”

Bij Sofie was het 25 jaar geleden dat ze ziek was. “Vandaar dat de reactie van de verzekeringsmaatschappij zo hard aankwam. Ze katapulteerde me terug naar mijn verleden. Ze verwijzen in hun brief bovendien naar een onderzoek dat zegt dat ik door de chemo die ik gekregen heb, meer risico dan gemiddeld heb om toch ooit weer kanker te krijgen. Ik leef gezond, ik rook niet en ik drink niet. Ik sport veel. Ik denk dus niet dat dit verleden mij, of anderen zoals mij, nog moet worden aangerekend. Goed dat het in de toekomst niet meer aan de orde zal zijn.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer