Wat doet de kerstmarkt in jouw buurt na de terreuraanslag in Straatsburg?

© blg

Wordt de veiligheid op de Vlaamse kerstmarkten opgedreven, nu er in Straatsburg een aanslag werd gepleegd? Nationale richtlijnen blijven voorlopig uit, “maar een burgemeester mag natuurlijk altijd op eigen houtje zelf maatregelen nemen”, zegt het Crisiscentrum. Komen er op jouw lokale kerstmarkt straks extra politiepatrouilles tussen de stalletjes met glühwein? Wij zochten het voor u uit.

CEL, Regioredactie

Niets wijst er voorlopig op dat er een link is tussen de aanslag op de kerstmarkt in Straatsburg, en ons land. Dat blijkt uit een eerste analyse van het OCAD, dat de dreigingsanalyse in ons land coördineert. Er zijn geen aanwijzingen dat er ook in ons land een aanslag op til zou zijn, en er zijn geen aanwijzingen dat de voortvluchtige terrorist zich in ons land zou verschuilen. Het dreigingsniveau, dat nu op twee staat, wordt daarom niet aangepast.

“Op basis van die analyse vragen wij dan ook geen bijsturing van de veiligheidsmaatregelen die nu al van kracht zijn”, zegt Peter Mertens van het Crisiscentrum van Binnenlandse Zaken. Wat die maatregelen vandaag precies inhouden, daar blijft het Crisiscentrum liever vaag over. “Die worden door de lokale politiekorpsen zelf ingevuld, in het kader van hun mogelijkheden”, zegt Mertens.

“Na de aanslag op de Berlijnse kerstmarkt in 2016, werd er al een reeks preventieve maatregelen bedacht voor de kerstmarkten van dit land”, zegt het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V).

De Franse terrorist die dinsdag in Straatsburg toesloeg, raakte verwond door een Franse militair, die op de kerstmarkt patrouilleerde. De Belgische regering is echter niet van plan om de militairen terug naar de winkelstraten te sturen. “Maar dat betekent uiteraard níet dat een burgemeester niet zelf mag beslissen om op eigen initiatief aparte veiligheidsmaatregelen te nemen voor een kerstmarkt”, zegt Mertens. “Een burgemeester is vrij om zelf eigen accenten te leggen.”

Hier vindt u een overzicht van welke maatregelen in welke steden gelden:

In Brussel komen er extra politiepatrouilles op Winterpret. “Die agenten wordt gevraagd om extra waakzaam te zijn”, zegt burgemeester Philippe Close (PS), na overleg met zijn korpschef. Sinds vorig jaar staan in Brussel al betonblokken en hekken opgesteld aan de belangrijke toegangswegen tot de kerstmarkt.

In Antwerpen verandert voorlopig niets aan de veiligheidsmaatregelen rond de kerstmarkt. “Er is de laatste jaren al wat ervaring opgebouwd om zo’n evenement te organiseren onder een bepaalde dreiging”, zegt politiewoordvoerder Wouter Bruyns. Afgelopen zaterdag is in de stad Winter in Antwerpen begonnen. “De politie is altijd aanwezig op het terrein - zichtbaar en onzichtbaar. We zijn waakzaam.”

Op de Groenplaats staan bijvoorbeeld politiecombi’s dwars over de weg, om een barrière te vormen.

“Maar evengoed moeten bezoekers waakzaam zijn, en verdachte zaken melden. We doen er alles aan om het veiligheidsgevoel te stimuleren, zodat de bezoekers aan het evenement vooral kunnen genieten van de sfeer die er hangt”, zegt Bruyns.

“Onze plannen blijven dezelfde”, zo klinkt het ook bij de politie in Gent, waar afgelopen vrijdag de Gentse Winterfeesten gestart zijn. “Tijdens de openingsuren van de kerstmarkt zal er de hele tijd politie aanwezig zijn, en instaan voor veiligheid. De gebeurtenissen van in Straatsburg veranderen daar niets aan.”

In Wetteren worden de drie in- en uitgangen van de kerstmarkt Christmas in Loveland dit weekend beveiligd met betonblokken en politievoertuigen. Maar dat zijn dezelfde maatregelen als vorig jaar.

In Leuven werd beslist om dit jaar in te zetten op een strengere beveiliging van de Leuvense kerstmarkt, die vandaag start. Maar die beslissing werd al genomen vóór de aanslag in Straatsburg gepleegd werd. De lokale politie houdt er samen met een privéfima de veiligheid in het oog. Daardoor zijn er acht agenten en acht stewards ter plekke, aangevuld met camerabewaking. “Er komen geen extra maatregelen. Er zijn al voldoende voorzorgen getroffen.”

Ook in Brugge blijft het dreigingsniveau op twee voor de Wintermarkt. “Wel zijn er meer voetpatrouilles in de winkelstraten en op pleinen gepland”, zegt de Brugse politie. Zeker op drukke dagen komen er meer patrouilles. Op verschillende plaatsen staan betonblokken, om een aanslag met een voertuig te verhinderen. Op zaterdag en zondag worden straten met speciale barrières afgezet, die verhinderen dat er voertuigen op de menigte kunnen inrijden.

“We moeten dit jaar minder inspanningen leveren om evenementen te beveiligen, omdat het terreurniveau gedaald is”, zegt schepen Arne Vandendriessche (Open VLD) van Kortrijk. Er komen dan ook geen extra maatregelen voor Winter in Kortrijk. “Toch hebben we nog steeds aandacht voor een veilig verloop. Ook in onze stad is het moeilijk om met een auto in te rijden op de kerstmarkt.”

De toegangswegen zijn smaller gemaakt, en voetgangers moeten een verhoog overstappen om binnen te kunnen.

In Roeselare werden de veiligheidsmaatregelen voor de kerstmarkt dit jaar al verstrengd. Zo werd de opstelling van de markt herbekeken, en komt er meer toezicht door de politie. Op risicomomenten zal er extra bewakingspersoneel ingeschakeld worden. “Maar die beslissingen dateren al van voor de aanslag in Straatsburg”, zo klinkt het. Er komen nu geen bijkomende maatregelen.

In Hasselt ten slotte komen er extra patrouilles en een verhoogde aandacht op Winterland, naar aanleiding van de aanslag in Frankrijk. “Iedereen moet alert zijn, voor het geval er iets verdachts gebeurt”, zegt korpschef Philip Pirard.

De veiligheid was dit jaar al verhoogd. “Via een veertigtal camera’s krijgen wij nu permanent beelden binnen in onze meldkamer, en zien we wat er op Winterland gebeurt. De politie zal ook frequent aanwezig zijn, zowel in uniform als in burger. Er worden extra betonblokken geplaatst én er zal ook 24 uur op 24 privébewaking zijn. Die mensen voeren ook de controle aan de toegang uit.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer