© Koen Nijsen

© Koen Nijsen

© Koen Nijsen

thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Streekproduct en muzikaal talent in de prijzen

Op vrijdag 15 september bracht Bocholt hulde aan haar culturele ambassadeurs. De ‘Open Hand 2017’ ging naar Jack en Karien van Bakkerij Knapen omdat hun bakkemoezevlaai erkenning kreeg als Vlaams streekproduct. De pluim voor verdienstelijke jongeren ging naar het muzikale trio Robbe, Nora, en Ties.

Koen Nijsen

De jaarlijkse culturele huldigingsavond, een initiatief van de Bocholter Cultuurraad, zette eerst de jubilerende verenigingen in de kijker: 50+ Reppel, buurtverenigingen ‘de Driesprong’, ‘Jennenstraat’, en Toekomststraat (10-jarig bestaan), Samana Bocholt en Okra Reppel (50-jarig bestaan) en Landelijke gilde Bocholt-Kaulille (125-jarig bestaan). Naast felicitaties mochten ze uit handen van burgemeester Stijn Van Baelen en schepen van cultuur Mia Croonen een aandenken in de vorm van een oorkondevaas (gemaakt door plaatselijke kunstenares Bibi Kriek) en een geldprijs ontvangen.

De werkgroep die deze huldigingsavond organiseert, koos als Culturele Persoon van het Jaar 2017 voor Bakker Jack Knapen en zijn echtgenote Karien. Na een oproep van tv-kok Jeroen Meus in 2014 kwam de bal aan het rollen. Bakkerij Knapen pikte na 20 jaar weer hun ‘bakkemoezevlaai’ op. Het oud recept dat de bakkerij al sinds 1889 gebruikt, werd zo weer onder het stof uit gehaald. Het bleek een groot succes te worden. Klanten bleven er naar vragen en in juni van dit jaar ontving het recept het officieel Vlaams erkenningslabel van Streekproduct. Op deze manier blijft ons culinaire erfgoed bewaard, en was de cirkel rond met het thema van de huldigingsavond van dit jaar ‘de goeie ouwe tijd’. Jack en Karien kregen terecht de ‘Open Hand’ (naar een ontwerp van kunstenaar Jan Brouns).

Voor het derde jaar op rij werd ook een culturele belofte in de bloementjes gezet. De bedoeling is om jong talent een extra duwtje in de rug te geven. De ‘Pluim’, een kunstwerk van plaatselijke kunstenares Marie-Louise Vanderheyden, ging dit jaar naar Robbe, Nora, en Ties, drie jonge Bocholtenaren met een passie voor muziek. Tijdens ‘Lokale Helden Bocholt’ speelden ze voor een volle concertzaal in de Steen de zaal helemaal plat. Tijdens de huldigingavond mochten ze hun muzikaal talent nogmaals tonen. Tussen de officiële blokken, konden de aanwezigen genieten van optredens van The Golden Sixties (Phil Ooms), Zet en Nanz (Lisette Geusens en Nancy Vanhout), de Rock & Roll-dansers van dansschool MkM en de voordrachtkunst van Gert Stienaerts.Het talrijk opgekomen publiek kreeg achteraf een receptie aangeboden waar nog druk werd nagekaart over deze boeiende huldigingsavond.

(Foto's: Cesare Papasidero)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer