Waarom we nog steeds niet van een hittegolf kunnen spreken

Afkoeling nodig? Een fontein kan helpen. © Photo News

Het is al wekenlang ontzettend warm en droog. Maar wie spreekt van een hittegolf, die heeft het verkeerd voor. Daarvoor is nog niet aan de basisvoorwaarden voldaan. Voorlopig.

Wle

‘Gewoon’ warm weer en droogte volstaan niet. Het KMI hanteert een strikte definitie van een landelijke hittegolf. Daarvan is pas sprake als er aan alle drie deze voorwaarden voldaan is:

  • Het moet vijf opeenvolgende dagen tenminste 25 graden worden. Dit zijn ‘zomerse’ dagen.
  • Zeker drie van die vijf dagen moet het kwik ook boven de 30 graden klimmen: we spreken dan van ‘tropische’ dagen.
  • Die temperaturen moeten in Ukkel worden opgemeten, in een weerhut op 1,5 meter boven de grond.

Van die situatie zitten we nog een eind verwijderd. In Ukkel is er voorlopig zelfs nog geen enkele dag een temperatuur van meer dan 30 graden gemeten. Weerman David Dehenauw wijst erop dat het niet veel heeft gescheeld: maandag piekte de temperatuur op 29,9 graden. Maar voorlopig staat de teller van het aantal tropische dagen dus nog op nul.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Mogelijk krijgen we volgende week wel een hittegolf. Tot eind deze maand krijgen we naar verwachting zomerse dagen, en volgende week gaan we wellicht een aantal keren boven de grens van de 30 graden. Als dat dus drie keer binnen de vijf dagen gebeurt, kan er wel sprake van een landelijke hittegolf zijn.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Regionaal

In sommige gebieden kan er wel al eerder van een regionale hittegolf sprake zijn, afhankelijk van de metingen in een lokaal meetstation. Zo zijn er in de Kempen meer regionale hittegolven dan in Ukkel, terwijl dat er in Oostende minder zijn.

In de Kempen, waar de temperatuur vaak het hoogst oploopt, komt zo'n regionale hittegolf alvast dichterbij. In Beerse is maandag een maximumtemperatuur van 30,3 graden gemeten. Maar ook daar is het met één tropische dag op vijf zomerse dagen nog wachten op de start van een hittegolf.

Minder uitzonderlijk

Sowieso komt een landelijke hittegolf de voorbije decennia vaker voor. Tussen 1960 en 1990 waren er maar drie landelijke hittegolven. Sinds 1990 waren er dat al een twintigtal. De langste dateren van 1976 en 1997, toen ze 17 dagen aansleepten. Ook vorige zomer was er nog een hittegolf, al bleef die toen beperkt tot het minimum van 5 dagen. Het is al van 2014 geleden dat we eens géén hittegolf te verduren kregen.