© Frame 24

‘Mooiste huis van ’t Stad’ is verkocht

Huis Quinten Matsijs in de Cogels-Osylei, een heus icoon uit 1904, is verkocht. In januari bedroeg de vraagprijs nog 1,26 miljoen euro.

Kristin Matthyssen

LEES OOK: (+) Parel van de Cogels-Osylei staat te koop (de Japanse toeristen moet u erbij nemen)

Huis Quinten Matsijs, ook wel eens het ‘huis met het oog’ genoemd, is een woning buiten categorie omdat niet alleen het exterieur maar ook het interieur tot in de kleinste details in art-nouveaustijl is uitgewerkt.

Las Immobiliën uit Wilrijk kreeg in januari de opdracht om het unieke beschermd monument te verkopen. Zelfs vanuit de Verenigde Staten kwam er telefoon van een geïnteresseerde, vertelde de makelaar toen. Het huis is dan ook wereldberoemd. Het pand bestaat uit vijf verdiepingen met een tuin, drie badkamers en drie keukens. Sinds deze week staat er een bord met de boodschap ‘verkocht’. Het pand stond zeven maanden te koop, een redelijke termijn voor een huis in deze prijsklasse.

Art nouveau

In 1904 bouwde architect Jacques De Weerdt het huis. Hij liet zich inspireren door het gebouw Saint Cyr van Gustave Strauven, een leerling van Victor Horta, dat in de Brusselse Ambiorixstraat staat. Het unieke is dat de art-nouveaustijl niet alleen aan de buitenzijde, maar ook binnen in het interieur consequent werd doorgetrokken. Het is een monument in een monument.

Huis Quinten Matsijs toont op het fronton bovenaan een beeltenis van Quinten Matsijs. Kenmerkend is het grote oogvormige balkon op de vijfde verdieping. In het smeedwerk van de reling herken je het insect uit de legende van Quinten Matsijs. Het herenhuis is instapklaar. En nog een voordeel: voor een beschermd monument betaalt u maar 5% registratierechten in de plaats van 7%.

© Dirk Kerstens

Het is niet het duurste Antwerpse pand dat Las Immobiliën in de aanbieding heeft. In de wijk Den Brandt in Wilrijk staat ook nog een architectenvilla van architect Rombouts te koop voor 3,5 miljoen, inclusief bunker en schuilkelder. Ook Hôtel de Maître Davidis, een majestueuze herenwoning uit 1901 met tien slaapkamers en vijf badkamers in eclectische stijl in de wijk Harmonie, behoort met 2.375.000 euro tot het topsegment.

Het duurste gebouw dat momenteel te koop staat in Antwerpen, is een tot kantorencomplex omgevormd stadspaleis vlakbij de Paardenmarkt, voor 4.950.000 euro. Wie nog hoger mikt, kan misschien een bod doen op domein La Petite Garenne met Jacques Wirtz-tuin in Schoten, dat al sinds vorig jaar te koop staat voor 5,9 miljoen.

© Dirk Kerstens