ANALYSE. Pijnlijk afscheid voor Wout van Aert, maar de Tour wacht op niemand. En Julian Alaphilippe ook niet

Na de euforie de ontnuchtering. Wout van Aert kwam in de individuele tijdrit met start en aankomst in Pau zwaar ten val toen hij in de slotfase een bocht verkeerd aansneed. Einde Tour voor Van Aert maar niet voor Julian Alaphilippe. De Fransman van Deceuninck - Quick Step overklaste in het geel de tegenstand in een discipline die niet als de zijne wordt beschouwd. Zouden ze bij Team Ineos niet langzamerhand een beetje zenuwachtig worden?

Guy Van Den Langenbergh

Zie ook:

Het is vaak dansen op een slappe koord in de Ronde van Frankrijk. Werd Wout van Aert voor de start van de individuele tijdrit nog getipt als de grote kanshebber op de ritzege, dan eindigde zijn dag in een Frans ziekenbed en niet op het podium zoals velen het verwachtten. Was Van Aert te gretig in zijn zoektocht naar een tweede ritwinst? Was hij net iets te veel veldrijder, voor wie nadarafsluitingen vaak meer een mikpunt dan een hindernis zijn? Wat het antwoord ook is, voor Wout van Aert eindigde de Tour vanmiddag in de schaduw van de Pyreneeën. De Tour kent geen genade, ook niet met geboren zondagskinderen als Wout van Aert.

LEES OOK. Drama voor Wout van Aert: geen zege in tijdrit maar zware valpartij en opgave

De Kempenaar verlaat de Ronde van Frankrijk vroeger dan gedacht, maar laat dit alstublieft geen afbreuk doen op datgene wat hij de voorbije twaalf etappes heeft gepresteerd. Indrukwekkend in de ploegentijdrit, even indrukwekkend in zijn leadouts, nipt geklopt door Sagan en even nipt de betere van Elia Viviani. We hebben zelden een Tourdebutant met een beter rapport huiswaarts zien keren. Van Aert moet ondanks het lichamelijke leed met trots terugblikken op de voorbije twee weken. Een deel van zijn toekomst als wielrenner ligt hier, zoveel is duidelijk.

Wat met Alaphilippe?

Maar ook zonder Van Aert aan de finish was er vandaag een winnaar. En wat voor een. Niet Thomas De Gendt, ook al mocht die terugblikken op alweer een briljante dag in de Tour. De onvoorspelbare hardrijder van Soudal - Lotto moest meer dan twee uur plaatsnemen in de hot seat alvorens hij van de leiding werd verdrongen. En ook niet Geraint Thomas, die weliswaar heel wat rechtstreekse concurrenten - en ploegmaat Egan Bernal - een minuut en meer extra achterstand aansmeerde. Neen, de dagzege ging naar Julian Alaphilippe, drager van de gele trui en nu met zekerheid de man die heel Frankrijk doet dromen van een eerste Franse Tourwinnaar na wijlen Laurent Fignon.

LEES OOK. Julian Alaphilippe heerst in het geel en Thomas De Gendt verrast met een derde plaats in tijdrit in Pau

Welke conclusie moet je trekken uit deze dagzege voor de Fransman? Dat hij nooit beter heeft gereden, dat staat vast. Maar wat zouden we vanavond graag in de hoofden van de renners van Team Ineos gekropen zijn. Heerst daar twijfel nu Thomas tijd heeft verloren in plaats van teruggenomen op het nummer één van de wereld? En beginnen ze bij Deceuninck - Quick Step nu niet stiekem te geloven in het Allerhoogste, in casu geel op de Champs Elysées? In principe kraakt Alaphilippe tijdens een van de vijf loodzware bergritten die er nu nog op het programma staan. Maar in principe had Thomas al tijd moeten terugwinnen vandaag. Dit is geen Tour van ‘in principe’, dit is een Tour van verrassende plotwendingen, gekruid met sensatie en dramatiek.

De overwinning van Alaphilippe is een zegen voor de spankracht van deze Tour. Team Ineos kan zich niet meer beperken tot controlerend rijden en moet morgen, op de Tourmalet, zelf aan de bak. Waar Geraint Thomas zich vorig jaar nog kon beperken tot volgen en uithalen in de slotkilometer, zal hij deze keer zijn offensief van verder moeten lanceren, zonder de steun van Chris Froome. Nogmaals: in principe is Julian Alaphilippe niet de man die in het absolute hooggebergte zal kunnen volgen. Maar in deze onvoorspelbare Tour lijkt alles te kunnen, ook het onmogelijke. Vergeet niet: vorig jaar liet Alaphilippe vaak de beteren op de slotklim rijden omdat hij zich met succes concentreerde op de bollentrui. Kan hij zich nu ook met succes concentreren op de gele trui? Aan Tom Steels en Davide Bramati om de geschikte strategie te ontwikkelen.

Meer over Wout van Aert

MEER WIELERNIEUWS

Keuze van de redactie

Video