Ronald Plasterk is geen kandidaat-premier meer in Nederland

Ronald Plasterk is niet langer beschikbaar om minister-president te worden in het nieuwe Nederlandse kabinet, dat bestaat uit de partijen PVV, VVD, NSC en BBB. Dat bevestigt de voormalig PvdA-minister op X na berichtgeving van De Telegraaf.

Dat Plasterk in beeld was als minister-president was al dagen een publiek geheim, maar het was nog door niemand officieel bevestigd. Zijn kandidatuur stuitte evenwel op bezwaren van onder anderen NSC-leider Pieter Omtzigt. Al tijdens de formatie was duidelijk geworden dat de samenwerking tussen die twee moeizaam ging.

Nadat Plasterk in beeld was gekomen als toekomstig premier, speelde bovendien een oude integriteitskwestie rond zijn persoon opnieuw op. Hij zou als wetenschapper ten onrechte het alleenrecht hebben geclaimd op patenten waar hij miljoenen aan verdiende. Een onderzoek daarnaar door de Universiteit van Amsterdam (UvA) loopt nog.

"Er zijn de laatste tijd berichten verschenen waarin mijn integriteit in twijfel wordt getrokken en die belemmerend zouden werken voor mijn eventuele functioneren als minister-president, ook al zijn ze onjuist", schrijft Plasterk in een verklaring aan De Telegraaf. Hij laat op X weten aan die verklaring nu niets te willen toevoegen.

Winst op verkoop bedrijf

Plasterk heeft het over een verhaal in de Nederlandse krant NRC. Daarin stond dat Plasterk winst heeft gemaakt met de verkoop van zijn bedrijf. De wetenschapper en de universiteit die bij het bedrijf betrokken waren, zouden niet mee hebben kunnen profiteren van die winst.

Plasterk houdt vol "volledig integer" te zijn en zegt bereid te zijn geweest dat ook te laten toetsen. "De gedane beschuldigingen zijn in essentie onwaar en voor het overige futiel."

PVV-leider Geert Wilders laat weten "heel veel respect" te hebben voor zijn afgehaakte premierskandidaat. "Je verdient dit niet, maar ik begrijp je besluit."

BBB-partijleider Caroline van der Plas noemt het "erg jammer" dat Plasterk zich terugtrekt. "Ik wens Ronald sterkte en vind het verschrikkelijk dat hij zonder proces of uitkomsten van onderzoeken als persoon voor het leven is beschadigd."

Meest gelezen