© Jean Pierre Yzermans

Kunstkring laat in haar archief kijken

Tijdens het weekend konden de bewoners van Stokkem en alle geïnteresseerden kennismaken met de werking van de kunstkring Arnold Sauwen Stokkem.

Jean Pierre Yzermans

De werking van de Kring is algemeen bekend, maar het infomateriaal dat in het archief verborgen is, was verbluffend.De aanleiding van de opendeurdagen was het in gebruik nemen van de heringerichte lokalen in het gerenoveerde stadhuis. Een mooiere gelegenheid om de bewoners eens uit te nodigen was er niet en deze profiteerden van de aanbieding.Het ruime en smaakvolle bemeubelde interieur van het groot vergaderlokaal was een eerste verrassing. In een van de werklokalen kon, via een diamontage, het verloop van de restauratiewerken van het stadhuis van A tot Z gevolgd worden. De aangebrachte documentatie en versieringen verwezen naar de werking van de kring.De meeste aandacht en nieuwsgierigheid ging evenwel naar het archief, ondergebracht op de bovenverdieping.De hele zolderoppervlakte lijkt op een exploratieterritorium. Hier bevinden zich, mooi geordend en gedigitaliseerd, de gemeentelijke en de parochiale geschiedenis, fardes met krantenknipsels, wetboeken, jaarverslagen, geschriften en beeldmateriaal van feestelijke gebeurtenissen, verslagen van rampen en nog veel meer. Alles wat met heemkunde en kunstkring te maken heeft, is er te vinden.Verder was er in dezelfde ruimte de tentoonstelling die het hele archief en infoverzameling nog eens visueel onderlijnt.Zelfs de parochiale tekenschool van eertijds was aanwezig in de hoedanigheid van een wit gipsen borstbeeld dat als tekenmodel stond. Vanuit een hoekje hield het tekenmodel een oogje in het zeil.

Mijn grootoomAls inleiding van deze info/kijkdag had in zaal Opus een lezing plaats waar de heer Rik Sauwen uit Grimbergen een heel interessante kijk gaf over Arnold Sauwen.De heer Rik Sauwen is een rechte afstammeling van de Stokkemer Sauwenfamilie. Hij heeft een studie gemaakt van A. Sauwen die als dichter een eervolle plaats verwierf in het pantheon van de Nederlandse literatuur.Hoewel elke Stokkemenaar kennis heeft van zijn dichter bracht de spreker toch nog een aantal ‘familiale’ weetjes en boeiende gebeurtenissen aan het licht.Na de lezing werd erg lang nagekaart over het werk van de kunstkring.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer