De 7 gezichten van jarige Charles, ’s werelds langst wachtende kroonprins

De Britse kroonprins Charles viert vandaag zijn 70ste verjaardag. Het mooiste cadeau dat hij kan ontvangen? De troon, waarop hij al liefst 66 jaar wordt voorbereid. Maar het zou ook het emotioneel meest beladen geschenk zijn, want om koning te worden, moet eerst zijn moeder koningin Elizabeth sterven. Dit zijn de zeven gezichten van de langst wachtende kroonprins ter wereld.

Wim Dehandschutter

© AFP

De troonopvolger: wereldrecord als troostprijs

Charles was drie jaar toen zijn moeder Elizabeth in 1952 koningin van het Verenigd Koninkrijk werd. En hij, haar oudste zoon, logischerwijze haar troonopvolger. Ruim 66 jaar later zit Charles nog steeds in de wachtkamer, een wereldrecord. “Zijn beurt zal komen”, zei zijn echtgenote Camilla vorige week in een BBC-documentaire over zijn zeventigste verjaardag. “Hij heeft het altijd geweten. En ik denk niet dat hij daaronder gebukt gaat.”

Charles kan pas de troon bestijgen als zijn moeder koningin Elizabeth (92) overlijdt. In Engeland bestaat nu eenmaal niet de traditie van vrijwillige troonsafstand, zoals een vermoeide koning Albert bij ons de macht overdroeg aan zijn zoon Filip. De hoogbejaarde Queen is nog steeds in vitale gezondheid – ze rijdt nog elke dag paard – en heeft ook sterke genen, met onder anderen een moeder die bijna 102 werd.

De kans is dus reëel dat Charles zijn 75ste verjaardag als eeuwige kroonprins zal vieren. Wel krijgt hij almaar vaker taken toegeschoven in eigen land. Hij wordt ook geregeld naar het buitenland gestuurd, omdat de koningin geen staatsbezoeken meer aflegt.

De bemoeial: stiekeme brieven aan ministers

Charles is legendarisch om zijn bemoeizucht. Hij schrijft ministers geheime brieven, waarin hij zijn persoonlijke standpunten over bijvoorbeeld defensie, moderne architectuur en het altijd gevoelige Noord-Ierland opdringt. Daarom wordt hij weleens de “grootste lobbyist van het Verenigd Koninkrijk” genoemd.

De briefwisseling wordt de Black Spider Memos (zwartespinnotities) genoemd, naar het karakteristieke handschrift van de kroonprins: hanenpoten in dikke, zwarte inkt, vaak onderlijnd en met veel uitroeptekens. Soms was Charles zijn tijd vooruit met zijn waarschuwingen, zoals in de jaren 80 met zijn verzuchtingen over de klimaatverandering. De andere keer verspreidde hij foutieve informatie, bijvoorbeeld met een pleidooi voor homeopathie, dat de nationale gezondheidsraad moest tegenspreken.

Gelijk of niet, het is een ongeschreven regel dat leden van de koninklijke familie zich onthouden van politieke inmenging. “Ik zal een keurige koning worden”, sprak Charles in de BBC-documentaire. Hij belooft zich dan aan de grondwet te houden. “Ik ben niet gek. Ik weet dat troonopvolger en koning twee verschillende jobs zijn.”

© Photo News

De workaholic: in slaap vallen achter zijn bureau

Over prins Charles leeft in Engeland het beeld dat hij verwend en aartslui is. Vroeger zou hij liever hebben gerollebold met zijn minnares Camilla – “Ik wil jouw tampon zijn”, heeft-ie echt gezegd. En nu hij al dertien jaar gelukkig getrouwd is met haar, zou hij nog steeds op zijn luie kont zitten te wachten tot hij de troon mag bestijgen.

Maar niets is minder waar, bewijst zijn agenda van vorig jaar. De prins voerde het meest aantal opdrachten van alle leden van het Britse koningshuis uit: 546 in totaal. Koningin Elizabeth kwam aan 296 en prins William maar aan 171.

In de BBC-documentaire profileerden William en Harry hun vader als een workaholic. Hij zou vroeg opstaan en lange dagen maken. Vaak wordt hij ’s ochtends – ze zeggen het wellicht met lichte overdrijving – slapend aan zijn bureau aangetroffen, met post-its op zijn voorhoofd gekleefd.

© AP

Het luxebeest: overal gaat de eigen wc-bril mee

Prins Charles leidt een luxeleven, wat zijn imago van wereldvreemde snuiter versterkt. Volgens hardnekkige geruchten heeft hij bij het ontbijt de keuze uit zeven zachtgekookte eitjes, met elk een iets andere kooktijd. En het hofpersoneel moet tandpasta op zijn tandenborstel doen.

Ook op reis laat hij zich verwennen. De dag voor aankomst levert een vrachtwagen de nagenoeg volledige inrichting van zijn slaapkamer: een bed met orthopedische matras, een schilderij van een Schots landschap, een speciale toiletbril en het zachtste toiletpapier. De koelkast wordt aangevuld met biologische maaltijden. In zijn privéjet neemt hij een butler, kok, privésecretaris en legertje bodyguards mee.

Omdat hij zich in zijn vrije tijd laat omringen door de jetset, zou Charles een verkeerde kijk op de wereld hebben, beweert een biograaf. Op een exquis feestje klaagde hij tegen een andere gast: “We hebben het toch niet getroffen, hé?”

© AP

De boeman: ongelukkig met Diana

Prins Charles zal nooit de populairste worden. Meer dan de helft van de Britten zou liever met William voortgaan als volgende koning, al kan Charles grondwettelijk niet overgeslagen worden. Door zijn tumultueuze huwelijk met Diana en zijn controversiële romance met zijn latere echtgenote Camilla was hij in de jaren 90 de boeman, met als absoluut dieptepunt het verkeersongeluk waarin Diana het leven liet.

In een nieuw boek van de gerenommeerde Britse royaltywatcher Robert Jobston vertellen intimi dat Charles zijn eerste huwelijk “de grootste fout van zijn leven” noemde. Die woorden sprak hij zowaar vlak vóór hij voor het altaar stond. Charles had Diana nog maar twaalf keer ontmoet. Hij vond haar wel aantrekkelijk, maar meer niet. Al na een paar ontmoetingen merkte hij dat ze weinig gemeen hadden. Als hij vertelde over zijn werk, keek ze hem glazig aan. Charles deed zijn huwelijksaanzoek onder druk van media. Daarna durfde hij het niet meer af te zeggen. Diana had in de jaren 90 al verklaard dat ze aan het altaar wilde weglopen, omdat er geen chemie was.

De groene ridder: Harry en William moeten zelf zwerfvuil ruimen

Prins Charles keerde een keer met zijn entourage terug naar het paleis omdat hij de verlichting in de badkamer was vergeten uit te doen, zo wil een anekdote. We kunnen ermee lachen (hij vervuilde het milieu zélf met die extra autorit), maar het illustreert hoe hij zich stoort aan energieverspilling.

© REUTERS

Charles staat bekend als groene strijder. Hij is een fervente biologische landbouwer en zet zich in voor klimaatbeheer en de bescherming van bedreigde diersoorten. Bestrijdingsmiddelen verafschuwt hij. In de plaats daarvan verwijderen gepensioneerde Indiase militairen ’s avonds handmatig slakken in de tuin.

Charles liet zijn zonen tijdens de schoolvakanties zwerfvuil opruimen. “Mijn vader leeft waar hij voor staat”, zei William op BBC. Harry voegde eraan toe dat Charles wakker ligt van de klimaatverandering. “Het frustreert hem.”

Vraag dat maar aan de journalisten die vorige week met hem meereisden naar Afrika. “Ik verwelkom binnenkort mijn vierde kleinkind (de eerste baby van Harry en Meghan, nvdr.) en jullie hebben er misschien ook”, sprak hij tegen de pers. “Welke vervuilde, beschadigde en verwoeste wereld laten we de volgende generaties na?”

© ISOPIX

De familieman: hecht gezin, met dank aan Kate en Meghan

Charles heeft moeite gehad met de grillige buien van zijn puberende zonen na de dood van Diana. Hij moest er zich bij neerleggen dat hij moeilijk kon opboksen tegen een overleden, iconische vrouw. Maar hij heeft zijn vaderrol, alles in acht genomen, waardig ingevuld.

Harry sprak vorig jaar in een documentaire ter nagedachtenis van zijn moeder mooie woorden over hem: “Zeg maar eens aan je kinderen dat de andere ouder is overleden. Hij heeft ons opgevangen en beschermd.”

Met het verstrijken der jaren en het verzachten van de diepe wonde, zijn vader en zonen naar elkaar toegegroeid. Ze vormen meer dan ooit een hechte familie, die is uitgebreid met schoondochters en nageslacht. Charles had het al getroffen met Kate, die hem drie kleinkinderen schonk. Maar met Meghan heeft hij echt het grote lot gewonnen. De Amerikaanse ex-actrice geeft het Britse koningshuis weer de glamour van het Diana-tijdperk, met de garantie dat zij wel opgewassen is tegen de immense media-aandacht.

Meghan heeft zelfs een wonder verricht. Zij is dol op Charles, die haar bij haar huwelijk met Harry naar het altaar begeleidde ter vervanging van haar afwezige vader. Dat heeft ook weer effect op Harry. Door haar is de relatie tussen vader en zoon veel warmer geworden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer