Direct naar artikelinhoud
Recap'De mol'

In de reünie van ‘De Mol’ lijkt het alsof enkel blinden en stompzinnigen een excuus hadden om de saboteur niet te vinden

Tijdens de laatste aflevering van 'De Mol' legt Senne van der Zweep uit hoe hij te werk ging.Beeld Play4

Een week geleden werd Senne van der Zweep ontmaskerd als saboteur, maar pas nu is duidelijk hoe hij zijn reisgenoten in de luren legde. Tijdens de reünie-aflevering van De mol mocht ‘de leepste snor van het land’ eindelijk opbiechten hoe vliegende ananassen, verkeerde vertalingen én zijn goedbedoelende moeder de groep geld kostten.

“Je zou denken dat je zulke dingen wel ziet als je meedoet aan De mol”, zegt kandidaat Charlotte wanneer ze in de laatste aflevering van het Play4-programma een video bekijkt over hoe de sabotages in hun werk gingen. Het is een gevoel dat veel kijkers ongetwijfeld zullen delen, want na weken vol geheimzinnigheid is de reünie traditiegetrouw een moment waarop het lijkt alsof enkel blinden en stompzinnigen een excuus hadden om de mol niet te vinden.

Als Senne eenmaal uitgelegd heeft hoe hij bij een mislukte proef altijd zijn handen in zijn gezicht legde om zijn glimlach te verbergen, valt daar bijvoorbeeld niet meer omheen te kijken. Speels en gedurfd wist hij in Sicilië sleutelposities te bemachtigen, wat zeker in het eerste deel van het seizoen nodig was. Met de gevreesde verdubbelaars kregen de kandidaten namelijk een kans om de groepspot flink te spijzen. Voor Senne was het daarom cruciaal om ze zo snel mogelijk weg te spelen, al moest hij daar wel heel wat moeite voor doen.

In de tweede aflevering wacht de mol doelbewust lang om bij het ontbijt te verschijnen zodat hij een cruciale rol krijgt in de opdracht waarvoor Bernard een verdubbelaar inzet. De kandidaten krijgen daarbij 10.000 euro als ze hem uit een toren kunnen bevrijden. De reddingsoperatie gaat door zolang ze een brandende kaars tegen de vele draaiende ventilatoren kunnen beschermen. Vanop de bovenste verdieping heeft Senne de kans om die apparaten uit te zetten en extra tips te geven, al zal het waarschijnlijk niet verrassen dat hij zich niet meteen uit de naad werkt. Door het chaotische spel van de kandidaten valt het zelfs niet op hoeveel tijd er door hem verloren gaat.

Lees ook

‘Ondanks alles wat ik haar had aangedaan met mijn puberale gedrag, bleef ze altijd achter mij staan’: ‘De mol’-winnaar Bernard en mama Kathie

Wanneer Karolien en Philippe alsnog op de hoogste etage aankomen, weet hij ze te overtuigen om hem een gunstige positie bij de volgende opdracht te geven. Als duidelijk is dat het geldbedrag niet binnengehaald werd, is Senne erg scherp voor zijn medereizigers. Wanneer hij later dan die nacht de ‘doos van Pandora’ opent om pasvragen te nemen, profileert hij zich andermaal als competitieve kandidaat. Dat er daardoor opnieuw 3.000 euro uit de pot gaat, is mooi meegenomen.

De tweede verdubbelaar gaat verloren tijdens een spelletje blufpoker bij de proef met de Apes, maar Senne kan zich toch het meest uitleven tijdens de bezoekersaflevering. Al weken voor de start van de reis pepert hij zijn moeder in dat ze zeker voor pasvragen moet kiezen als ze daar de kans toe krijgt. De goedbedoelende Yasmine zet daarom haar beste beentje voor wanneer haar zoon in Poggioreale zelfverzekerd een verdubbelaar bovenhaalt en de inzet naar 9.000 euro verhoogt.

Samen bouwen ze hoge blokkentorens, iets waar Senne al weken op oefende, zodat ze aan een finalespel mogen deelnemen. Daarin moeten moeder en zoon afzonderlijk kiezen tussen pasvragen of een citytrip naar Amsterdam. Pas als ze dezelfde keuze maken, is de buit binnen en gaat er geld in de pot. Yasmine kiest meteen voor het voordeel voor haar zoon, Senne gaat voor het weekendje weg omdat zijn moeder ‘zo graag op reis gaat’. Het is erg slim gespeeld en de pret voor de mol houdt daar nog niet op. Bij de volgende eliminatie geeft hij de laatste verdubbelaar aan Lynn, waarna zij afvalt en het voordeel dus met zich meeneemt. Vanaf dan is Sennes vrees om de saboteur met ‘de hoogste groepspot ooit’ te worden wat getemperd.

Pizza Hawaï

Voor een mol is een goede voorbereiding het halve werk. Senne oefent zo thuis al voor de opdracht waarbij hij pizza met een lange schep door de smalle straten van Castelmola moet voeren. Tijdens de aflevering lijkt hij erg verontwaardigd te zijn als er stukjes ananas op het deeg gegooid worden en de inzet verloren gaat, maar tijdens de reünie blijkt de vork anders in de steel te zitten. Hij pikte stiekem extra ananas op tijdens een toiletbezoek en gooide er op een onbewaakt moment mee.

Het toont hoeveel lef Senne als mol aan de dag weet te leggen en hoe fel tunnelvisie er bij sommige kandidaten toe leidt dat ze blind blijven voor opvallende sabotages. Zodra de doos van Pandora geopend is, begint het geld uit de groepspot bijvoorbeeld weg te lopen totdat alle kandidaten gewekt zijn. Michaël loopt als een gek langs alle kamers, Senne klopt niet eens op een deur. Op een ander moment moeten er olijven verzameld worden in mandjes, maar de mol gooit ze er consequent naast zonder dat de rest iets vermoedt.

Zoals altijd werden ook subtiele tips naar de identiteit van de mol in de afleveringen verborgen, al waren die enkel voor helderzienden, waanzinnigen en mensen met een hyperfixatie te vinden. In de opdracht met de olijven waren de kleuren van de mandjes met de juiste antwoorden achtereenvolgens blauw, geel en rood. Niet toevallig de tinten die ook de vlag van Westerlo vormen, de plek waar Senne opgroeide. In de eerste aflevering noemde hij dan weer enkele getallen die samen de coördinaten van het Italiaanse dorp Finale vormden, omdat hij als enige zeker was dat hij de laatste aflevering zou halen. Fans van The Usual Suspects konden dan weer opmerken dat Senne tijdens de politie-opdracht dezelfde pose als het criminele personage van Kevin Spacey op de filmposter aannam. En voor wie dat dat te moeilijk was, maakte hij nog even het teken voor ‘mol’ in gebarentaal.

In de zoektocht naar de mol is het zinniger om het spelgedrag te analyseren dan naar verborgen tips te zoeken, al tonen de hints wel een laatste keer aan hoe creatief de ploeg achter De Mol blijft. De liefde waarmee het programma gemaakt wordt, blijft na twaalf seizoenen voelbaar in elk shot. In tijden van polarisatie is een reeks die mensen van allerlei slag wekelijks samenbrengt voor een uurtje complexloos maar intelligent entertainment misschien wel het mooiste wat commerciële televisie kan bieden. Laat de dertiende reeks met nieuwe ‘beste vrienden’ maar snel beginnen.