Kinderen uit huis? Tijd om je job op te geven en zelfstandige te worden

© Walter Saenen

De kinderen zijn het huis uit, de hypotheek is afbetaald en plots komt er ruimte om die kinderdroom alsnog na te jagen. Waar tot enkele jaren geleden 50-plussers zelfstandige werden uit noodzaak, geven zij nu steeds vaker hun vaste job op om alsnog een eigen café, bed & breakfast of traiteur te openen. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van hr-dienstverlener Acerta.

Anton Goegebeur

Na jaren zelf pintjes besteld te hebben, staat de 61-jarige Luc Vercoetere nu zelf achter de toog van zijn volkscafé ‘Gelijk dan ’t was’. Hij reed ruim dertig jaar als vrachtwagen- en taxichauffeur doorheen Europa, maar drie jaar geleden bood zich een onverwachte kans aan. “De vorige eigenaar kreeg het fysiek moeilijk en zocht een overnemer. En nu sta ik hier”, glundert de nieuwe cafébaas.

Een café in Sint-Niklaas uitbaten was geen kinderdroom. “Maar na jarenlang sparen had ik wel de middelen. Mijn zoon is al even het huis uit en ik was net op brugpensioen. Thuis zat ik mij rot te vervelen. Maar dit café is geen hobby. Het vreet energie, maar het geeft zo veel voldoening.”

Sinds oktober krijgt Vercoetere hulp van vriendin Myriam Boone. Zij stopte als poetshulp om, na haar 50ste, als zelfstandig medewerker te helpen bij de zaak. Ook een volkscafé moet innoveren. “Er kwam een biljarttafel, een terras en binnenkort legt de stad hier twee petanquebanen aan”, vertelt ze alsof ze al jaren onderneemt.

Financiële speelruimte

Zoals hen zijn er in Vlaanderen honderden, weet hr-dienstverlener Acerta. Het aantal 50-plussers die een eigen zaak starten zit al jaren in de lift. Vorig jaar was zelfs 1 op de 6 starters ouder dan 50. “De tijdgeest is veranderd. Mensen blijven niet heel hun carrière bij dezelfde werkgever”, vertelt Els Schellens van Acerta. “Op je 50ste hebben veel mensen het gevoel dat het nu of nooit is. Dan zijn de kinderen het huis uit en is er financiële speelruimte om alsnog te springen.”

Tot 10 jaar geleden waren oudere starters vaak zelfstandige uit noodzaak. Na een reorganisatie waarbij ze uit de boot vielen, zat er weinig anders op. Dat is vandaag anders. “Het zelfstandigenstatuut is aantrekkelijker geworden. We zien de horeca- en kleinhandelzaken opkomen. Dat zijn de cafés, koffiehuisjes en bed & breakfasts waar mensen al langer van droomden.”

Ook ondernemerscoach Marianne van der Wielen van Liantis staat steeds vaker 50-plussers bij met advies. “Ze hebben nog 15 actieve jaren en willen werken. Ze willen zinvol bezig zijn.” Meer dan jongeren slagen ze daar volgens Liantis ook in. Ruim 78 procent is na twee jaar nog actief terwijl dat bij starters tussen tussen 18 en 25 jaar ‘maar’ 67 procent is.

Dat danken de 50-plussers volgens Van der Wielen aan meer maturiteit en geduld. “Maar ook ervaring en realiteitszin. Ze willen hun eigen baas zijn, maar niet zoals de jeugd de hemel bestormen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer