Foto: VRT

PVDA-leden voeren met pet op actie voor betaalbare assistentiewoningen in Antwerpen: "Nieuwe serviceflats zijn voor Jan met de hoed, niet voor Jan met de pet" 

Aan het plein Oever in de Sint-Andrieswijk in Antwerpen heeft de partij PVDA actie gevoerd voor betaalbare assistentiewoningen. Het Antwerpse Zorgbedrijf bouwt er op dit moment 36 serviceflats. "Voor de goedkoopste flat betaal je 1.350 euro huur per maand", zegt Ben Van Duppen van PVDA. "Senioren met een hoed kunnen dit betalen, die met de pet niet." Het Zorgbedrijf benadrukt dat er op dezelfde plek ook 50 goedkopere, bestaande serviceflats zijn.

De huurprijzen voor de nieuwe assistentiewoningen aan de Oever liggen volgens de PVDA tussen 1.350 en 1.800 euro per maand en dat is duurder dan de huurprijs voor de vroegere assistentiewoningen die daar stonden. "Destijds werd aan bewoners gezegd dat ze naar de nieuwbouw zouden kunnen terugkeren als ze meer zouden betalen", zegt Van Duppen. "Toen bedroeg de huur 3 of 4 keer minder."

De PVDA voert daarom actie om de onbetaalbaarheid van de assistentiewoningen aan te kaarten. "We organiseren vandaag een pettenprotest", legt Van Duppen uit. "De woningen zijn niet meer voor de senioren met de pet maar enkel voor die met de hoed."

Parochie van Miserie

De uiterst-linkse partij hekelt de strategie van het Zorgbedrijf Antwerpen. "Het investeert enkel in dure woningen", zegt Van Duppen. "Enkel de welgestelde senior krijgt een plaats in het oude stadscentrum." 

De PVDA vindt dat Antwerpse senioren in de buurt moeten kunnen blijven wonen van de plaats waar ze heel hun leven hebben gewoond. "De Sint-Andrieswijk werd vroeger de Parochie van Miserie genoemd, een volkse wijk met betaalbare woningen", aldus Van Duppen. "Met deze dure woningen duwt de stad deze mensen weg."

50 goedkopere assistentiewoningen op dezelfde plek

Het Zorgbedrijf Antwerpen bevestigt dat de goedkoopste assistentiewoning van de 36 nieuwe aan de Oever te huur is voor 1.350 euro. "Maar op diezelfde plek zijn ook nog 50 bestaande assistentiewoningen die te huur zijn vanaf 950 euro", zegt woordvoerder Pieter Dierckx. "Er is dus wel degelijk een goedkoper aanbod in het stadscentrum. Het is logisch dat de nieuwbouwflats duurder zijn."

Meest gelezen