Direct naar artikelinhoud
Kanker

NIPT-test spotte al acht keer kanker

Prenatale downtest speurt ook tumoren op
Beeld thinkstock

De NIPT-bloedtest die kan aantonen of een foetus het syndroom van Down heeft, heeft in ons land al acht keer kanker opgespoord. Dat bevestigt professor genetica Joris Vermeesch (KU Leuven). "Dit op een totaal van 40.000 testen."

Bij de niet-invasieve prenatale bloed- of NIPT-test wordt het DNA van de ongeboren baby via het bloed van de moeder onderzocht. Op die manier kunnen artsen met grote zekerheid zeggen of de foetus een afwijking in de chromosomen heeft. De bloedtest wordt sinds vorige zomer grotendeels terugbetaald.

Maar de test doet meer dan louter chromosomale afwijkingen vaststellen. In 2015 ontdekten Leuvense proffen dat de NIPT-test ook kanker kan opsporen. "Sinds die tijd hebben we bij acht vrouwen kanker vastgesteld", zegt professor genetica Joris Vermeesch (KU Leuven). "Op een totaal van ongeveer 40.000 testen. Dat is dus ongeveer een op de vijfduizend."

Steeds ging het om vrouwen die helemaal niet wisten dat ze kanker hadden. Geen van hen had symptomen of klachten. Toch betekent dat niet per se dat de kanker in een vroeg stadium door de NIPT-test werd gedetecteerd. Bij zeker één vrouw was er al sprake van uitzaaiingen.

'Zonder die test hadden die vrouwen nooit zo vroeg geweten dat ze ziek waren'
Joris Vermeesch, professor genetica (KU Leuven)

Speurhond

"Maar het ging wel om vrouwen die zelf nog niet wisten dat ze kanker hadden", zegt Vermeesch. "Zonder die test hadden ze dus nooit zo vroeg geweten dat ze ziek waren." Dat het UZ Leuven op deze manier kanker kon detecteren, heeft veel te maken met de manier waarop het de NIPT-test uitvoert. Net zoals de andere Belgische universitaire centra in ons land onderzoeken ze álle chromosomen, niet enkel diegene die gelinkt zijn aan een trisomie-afwijking.

Samen met zijn team onderzoekt Vermeesch nu in welke mate de NIPT-test voor allerlei kankers als speurhond kan dienen bij een grote groep mensen. Dus niet louter zwangere vrouwen. "We zijn hier volop mee bezig", vertelt hij. "Maar voor grote conclusies is het nog te vroeg. Wel ben ik ervan overtuigd dat bloed dé manier wordt om in de toekomst op kanker te screenen."

In de VS is er alvast een veelbelovende bloedtest ontwikkeld. Lees er hier meer over.