Sam Van Rossom (37) kondigt afscheid aan: “Basket gaf me enorm veel voldoening, maar de tijd is gekomen”

© EPA-EFE

De 37-jarige Sam Van Rossom stopt na dit seizoen met basketten. Dat heeft hij aan de vooravond van de play-offs aangekondigd met een filmpje op sociale media. Van Rossom, die tien seizoenen lang bij het Spaanse Valencia het mooie weer maakte en nu bij Oostende aan de slag is, wordt als één van de grootste Belgische basketbaltalenten ooit beschouwd.

Bron: BELGA

“De tijd is gekomen”, zo bekijkt Van Rossom nuchter zijn afscheid in een video-interview met Belga. “Op dit moment speel ik nog op een acceptabel niveau vind ik, maar ik word er niet jonger op. Dat voel ik aan verschillende dingen. Ik heb op fysiek vlak weer wat afgezien dit jaar. De knie was toch weer een probleem gedurende drie à vier maanden. Die problemen met mijn lichaam zijn ook niet abnormaal. Ik word in juni 38 jaar. Ja, het fysieke is wel één van de hoofdredenen waarom ik stop.”

Negentien seizoenen lang was Sam Van Rossom profbasketter, vier in eigen land en vijftien in het buitenland (twee in Italië, dertien in Spanje). Heel zijn leven stond tot hiertoe in het teken van het basketbal. “Basketbal heeft heel veel voor mij betekend en me ook enorm veel voldoening gegeven. Ik heb er ook heel veel vrienden aan over gehouden”, zo blikt de Gentenaar tevreden terug.

Van de laatste weken van zijn carrière wil de spelverdeler van Filou Oostende nog iets maken. De play-offs beginnen woensdag: “Het Is nog helemaal niet gedaan. We hebben een heel goed seizoen gedraaid. Dat moeten we nu proberen te bekronen in de play-offs. We kunnen nog twee titels binnenhalen. Dat is absoluut mijn doel nu.” Van Rossom doelt op de Belgische landstitel en ook de BNXT-titel, het kampioenschap van de gezamenlijke Belgische en Nederlandse competitie.

© Isosport

Sterkhouder van Belgian Lions

Sam Van Rossom begon als kind in Gent met basketbal. Hij schopte het op jonge leeftijd al tot de eerste ploeg van De Pinte in de tweede klasse. Van De Pinte stapte hij in 2005 over naar Oostende. Met Oostende werd hij twee keer kampioen en won hij één keer de beker. In zijn eerste jaar bij de kustploeg werd Van Rossom bekroond tot Belofte van het Jaar. In zijn tweede en derde seizoen won hij het referendum van Belgische Speler van het Jaar.

Toen hij 22 was, trok Van Rossom naar het buitenland. Bij het Italiaanse Pesaro speelde hij twee seizoenen, maar de competitie waar de Gentenaar het meeste naam zou maken, werd de Liga Endesa in Spanje. Hij speelde er in totaal dertien seizoenen: eerst drie bij Zaragoza, daarna tien bij Valencia. Met Valencia speelde hij verschillende seizoenen in de EuroLeague (de hoogste Europese competitie) en werkte hij drie Eurocup-finales (de tweede hoogste Europabeker in het basketbal) af, twee ervan won hij. Hoogtepunt van zijn carrière was de Spaanse titel met Valencia in 2017. Het was de eerste titel ooit voor de club.

Tot zijn afscheid in juni 2022 was Van Rossom jarenlang één van de sterkhouders van de nationale ploeg. Met de Belgian Lions onder leiding van bondscoach Eddy Casteels speelde hij vier opeenvolgende EK’s. Met 121 caps zit Van Rossom in de Club 100 van Basketbal Belgium, een select kransje waarvan slechts 14 Belgian Lions deel uitmaken.

© BELGA

Geen toekomst als coach

Dit seizoen kwam Van Rossom na vijftien jaar buitenland terug naar België om in Oostende zijn carrière af te sluiten. En dat heeft hij zich niet beklaagd: “Ik ben enorm dankbaar dat ik dit jaar nog gehad heb in Oostende. Ik heb me geweldig geamuseerd met de ploeg. ‘t Was een leuk jaar tot hiertoe. Wat hielp was dat we veel wedstrijden gewonnen hebben. Dat maakt het altijd aangenamer.”

Wat hij na zijn basketpensioen met de rest van zijn leven gaat doen, is nog onbekend, ook voor Van Rossom zelf. “Er liggen verschillende kleine projectjes op tafel, maar wat ik precies ga doen, weet ik nog niet. Ik ga zeker nog dingen doen die gerelateerd zijn aan basketbal, maar dan niet meer op dagelijkse basis. Tegen coachen heb ik altijd nee gezegd, Zeg nooit nooit, maar in principe ligt coaching niet in mijn toekomstidee.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen