De man was naar verluidt in hongerstaking en werd nog naar het ziekenhuis gebracht, maar overleed daar.
Foto: Alexander Dumarey

Parket onderzoekt dood van geïnterneerde (28) in gevangenis van Gent

Het parket van Oost-Vlaanderen onderzoekt de dood van een 28-jarige man in de gevangenis van Gent. Dat schrijven de kranten van Mediahuis en het parket bevestigt het nieuws. De man was een jaar geleden geïnterneerd, omdat hij zware mentale problemen had. Naar verluidt was de man in hongerstaking. Hij overleed in het ziekenhuis.

Cipiers van de gevangenis van Gent vonden de man van 28 vorige week donderdag bewusteloos in zijn cel. Hij werd met uitdrogingsverschijnselen overgebracht naar het ziekenhuis, maar is daar overleden.

De man zou al een tijdje geweigerd hebben om te eten. "We vermoeden dat de man is overleden aan de gevolgen van een hongerstaking", zegt Dieter Cools van de socialistische vakbond ACOD.

"Alle procedures zijn gevolgd, de man is ook doorverwezen naar medische hulp, maar uiteindelijk in het ziekenhuis overleden. We moeten nu het onderzoek afwachten, maar ik kan wel zeggen dat het personeel erg aangeslagen is door het voorval."

Mensen met zware mentale problemen horen niet thuis in een gevangenis

Dieter Cools, ACOD gevangenissen

 "We doen ons best om geïnterneerden zo goed mogelijk op te vangen, maar het gaat over mensen die niet thuishoren in een gevangenis", zegt Cools. "Zij moeten eigenlijk naar gespecialiseerde inrichtingen worden doorverwezen. Jammer genoeg zijn er daar te weinig plaatsen." In de gevangenis van Gent zitten zo'n 500 mensen, onder wie 180 à 200 geïnterneerden.

Het parket van Oost-Vlaanderen bevestigt dat er een onderzoek is opgestart naar de dood van de man, maar geeft verder geen details. Er is een wetsarts aangesteld om de doodsoorzaak te achterhalen.

Meest gelezen