© Joris Herregods

Antwerpse studente organiseert kledingruil op dak van het M HKA

De Antwerpse studente Nina Maat (21) heeft een missie: mensen warmer maken voor duurzaamheid en circulaire economie. Dat doet ze door hippe evenementen te organiseren. Zo plant ze op 29 september een grote kledingruil op het dakterras van het M HKA.

evw

“In 2016 organiseerde ik al een soortgelijk evenement in het Mo- Mu”, vertelt de studente politieke wetenschappen. “Maar toen had ik het gevoel dat het vooral draaide rond het ruilen van kleding, meer dan rond het circulaire aspect ervan.”

Dat wil ze ditmaal beter doen.

“In eerste instantie is het de bedoeling dat mensen tijdens deze kledingruil de waarde van een kledingstuk ervaren. Het concept is eenvoudig: ruilers leveren de kleren die ze niet dragen mee in.

Die stuks worden in ‘de winkel’ gehangen waarna de ruilers nieuwe kleding mogen uitzoeken.”

Verder nodigt ze onder meer een atelier uit dat veganistisch leer ontwikkelt en zullen er workshops worden georganiseerd, onder andere rond het maken van ecologische make-up. “En ik voorzie ook infoborden en een rad van fortuin rond het thema.”

“Zo wil ik het idee de wereld uithelpen dat deeleconomie en het circulaire gedachtegoed enkel voor een aantal mensen is weggelegd.

Nu is dit een thema dat nog te veel in de marge leeft en nog te vaak als geitenwollensokken wordt bestempeld. Hoe meer mensen hier warm voor kunnen worden gemaakt, hoe hoger dit thema uiteindelijk ook op de politieke agenda zal belanden. Want ik maak me nu eenmaal zorgen over onze planeet en over de klimaatverandering.”

“Al ben ik zelf zeker niet het perfecte ‘groene meisje’ dat leeft volgens de zero waste-regels”, voegt ze daaraan snel toe. “Ik wil vooral aantonen dat je ook op een toffe manier duurzaam kan leven. Je hoeft daarvoor niet veganistisch te zijn of nooit nog nieuwe kleren te kopen.”

Fietstocht tegen plastic

Naast de kledingruil op het dak van het M HKA tijdens het nieuwe festival Dakkan, organiseert Nina Maat met haar organisatie Antwerp Circular deze maand nog andere evenementen rond duurzaamheid.

Vanavond vindt bijvoorbeeld een filmavond plaats in jeugdhuis Kavka over hoe we ons steentje kunnen bijdragen aan een leefbaardere planeet. “En op autoluwe zondag dit weekend houden we een ‘fietstocht tegen plastic’. Daarvoor nodigde ik de Duitse Clara Bütow uit die heel West-Europa doorfietst en daarbij vijftien kilogram plastic achter zich aansleept om zo het plasticprobleem onder de aandacht te brengen. Het is via zulke initiatieven dat ik wil bijdragen tot bewustwording.

Antwerp Fashion Exchange, 29 september, 11-18u, M HKA, Leuvenstraat 32