Opvallend veel meldingen van nepagenten: vooral alleenstaande bejaarde vrouwen zijn slachtoffer
De eindejaarsperiode is traditioneel ook de tijd waarin criminelen extra actief zijn. Naast gewone inbraken zijn er de jongste weken opvallend veel meldingen van nepagenten die mensen proberen te bestelen. “Geef nooit waardevolle spullen mee aan (nep)agenten.”
Afgelopen zondag kreeg de politie van Grimbergen liefst tien meldingen van inwoners die waren opgebeld door (nep)agenten van de lokale politie van Grimbergen, zegt korpschef Jurgen Braeckmans. Maar ook de politiezones Westkust, Getevallei en Aalst kregen er de jongste weken mee te maken en waarschuwen ervoor op hun websites. In Antwerpen kreeg de politie dit jaar al dertien meldingen.
Het fenomeen is vooral een lokaal verschijnsel. Eens er te veel ruchtbaarheid aan gegeven wordt, verleggen de daders meestal hun actieterrein. Zo zijn er de ene keer veel meldingen in Antwerpen en kort nadien vooral aan de kust.
De modus operandi is meestal dezelfde. Ofwel bellen ze aan bij nietsvermoedende mensen en zeggen ze dat ze een inbreker hebben opgepakt en vragen ze of ze mogen kijken of er geen waardevolle spullen zijn verdwenen. Van die gelegenheid maken ze gebruik om te stelen. Of ze vragen om bijvoorbeeld juwelen te mogen meenemen voor sporenonderzoek. In een aantal gevallen gaan ze zelfs met de zogezegde dief (medeplichtige) naar de woning van het slachtoffer. (Lees verder onder de grafiek)
In Grimbergen klonk het dan weer dat de “agenten” dieven hadden opgepakt die in het bezit waren van een lijst van potentiële inbraakadressen en dat het adres waarnaar gebeld werd op de lijst stond. “Dit is een eerste stap in een oplichtingsproces waarbij men het vertrouwen wil winnen. De volgende stap is dat de oplichters naar het slachtoffers thuis gaan. Tijdens dat bezoek komen de nepagenten alle waardevolle voorwerpen (cash, goud, bankkaarten,..) ophalen om in bewaring te nemen tot het onderzoek is afgerond. Ze vragen ook de pincodes. Wie erin trapt, is alles kwijt”, klinkt het bij de politie. (Lees verder onder de foto)
In 2023 werden 176 feiten gemeld, dat is één geval om de twee dagen. In het eerste kwartaal van dit jaar waren er 51 meldingen. Volgens politiediensten viseren daders vooral ouderen, vooral alleenstaande vrouwen.
Hoe herken ik nepagenten?
Wat doet de politie nooit?
Wie twijfelt of men met echte of valse agenten te maken heeft, kan het best onmiddellijk de lokale politie bellen. Of het noodnummer 101.