OCMW's ongerust over impact van beperking uitkering voor werkloosheid in tijd: "Dienstverlening staat al onder druk"
De OCMW's maken zich grote zorgen over de mogelijke impact van de regeringsplannen om de werkloosheidsuitkering in de tijd te beperken. Want "een derde tot de helft" van die mensen komt dan mogelijk bij hen aankloppen voor een leefloon, waarschuwt de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG). En de vraag is daar momenteel al zo hoog.
"OCMW's zijn absoluut bezorgd", knikt Véronique Janssens, algemeen directeur bij de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG), als het gaat over de impact van de regeringsmaatregel om de werkloosheidsuitkeringen te beperken in de tijd. Gisteren toonden cijfers aan dat zowat 100.000 mensen daardoor hun uitkering zouden kunnen verliezen, van wie ongeveer een kwart in Vlaanderen.
"Een derde tot de helft van die groep zal komen aankloppen bij het OCMW", weet Janssens. "Dan moet dat een financieel en sociaal onderzoek uitvoeren om te zien of zij ook recht hebben op een leefloon. Het is niet omdat je komt aankloppen dat je dat ook meteen krijgt."
Dat onderzoek vraagt mensen en middelen. "En op dit moment staat de dienstverlening van het OCMW al onder druk. Wij hebben een opeenvolging van crisissen gekend: Oekraïne, de energiecrisis, gewoon de stijging van de levensduurte op zich. Dat zorgt al voor een verhoogde aanvraag bij OCMW's."
Bovendien is het profiel van sociaal werker niet meer zo makkelijk te vinden. "Dat zorgt voor grote problemen, want OCMW's moeten hun capaciteit opbouwen. Dit soort trajecten vragen individuele begeleiding, dat is zeer intensief en aanklampend."
Mee rond de tafel
De federale regering heeft zo'n 400 miljoen euro voorzien om OCMW's te ondersteunen, maar die middelen worden wel gekoppeld aan resultaten: mensen aan het werk krijgen. "Alleen maar betaald worden als je succes boekt, daarover maken de OCMW's zich grote zorgen", stelt Janssens.
Alleen maar betaald worden als je succes boekt, daarover maken de OCMW's zich grote zorgen
"Ik denk dat we allemaal weten dat je niet in elke situatie succes kunt hebben. Het gaat hier om een doelgroep met een heel grote afstand tot de arbeidsmarkt, waarbij bovendien ook andere factoren meespelen: psychomedische kwesties, problemen met huisvesting, ... Eerst zullen heel wat drempels weggewerkt moeten worden voor sommige mensen klaar zijn om terug naar de arbeidsmarkt te gaan."
De VVSG vraagt daarom om vooral mee rond de tafel te kunnen zitten met de federale regering over deze kwestie. "We moeten aanwezig zijn, zodat we onze leden - de lokale besturen - zo snel mogelijk correct kunnen informeren en de nodige input kunnen geven."