Direct naar artikelinhoud
techblog

Techblog – Komst eigen cryptomunt Facebook ‘aanstaande’

Techblog – Komst eigen cryptomunt Facebook ‘aanstaande’
Beeld Matteo Bal

Nieuws over tech, internet en gadgets voor u bij elkaar geblogd door de specialisten van de Volkskrant.

en

Komst eigen cryptopunt Facebook ‘aanstaande’ – 24 mei 2019

De al langer rondzingende plannen van Facebook voor een eigen digitale munt die zowel op internet als in het echte leven te gebruiken is, zijn vergevorderd. Dat schrijft zakenkrant Financial Times op basis van bronnen die bekend zijn met het project. Facebook, dat al ruim een jaar zou werken aan de munt, wil de waarde ervan koppelen aan de dollar. De oud-topman van betaalbedrijf PayPal, David Marcus, leidt naar verluidt de cryptodivisie van Facebook. De munt, die ook verhandelbaar moet worden met andere valuta, zou binnenkort al gelanceerd kunnen worden.

Pikant detail is dat een van de bedrijven waar Facebook mee zou samenwerken, Gemini is. Dit werd opgericht door de gebroeders Winkelvoss. De tweeling Cameron en Tyler Winklevoss stonden aan de wieg van de voorloper van Facebook. Zij beschuldigden Facebook-oprichter Mark Zuckerberg er eerder van het idee van de profielenwebsite te hebben gestolen. De zaak kwam voor de rechter, waarna er uiteindelijk een schikking werd getroffen voor 65 miljoen dollar in contanten en aandelen. (LV)

Twitter bericht wordt geladen...

Tegendraads nieuw spelcomputertje heeft zwart-witscherm – 23 mei 2019

De Playdate, een nieuw spelcomputertje met een zwart-witschermBeeld Panic

Terwijl handheldconsoles – spelcomputers die je in je hand houdt – in staat zijn om gedetailleerde werelden te tonen, driedimensionaal, met schitterende kleuren en filmische scènes, kondigt Panic een klein spelcomputertje met een zwart-witscherm aan. De Playdate, zoals de console heet, valt verder op door de slinger aan de zijkant, die een rol zal spelen in de aansturing van de nog niet vrijgegeven spellen. Wel vrijgegeven is dat het in eerste instantie om twaalf nieuwe games zal gaan, van traditionele tot experimentele, speciaal ontworpen voor de Playdate. In 2020 moet de spelcomputer op de markt komen, de tijd moet vervolgens uitwijzen of het meer is dan een gimmick. Goedkoop is de Playdate met zijn 149 dollar alvast bepaald niet. (NW)

Twitter bericht wordt geladen...

Huawei hoopt eigen Android-alternatief al deze herfst klaar te hebben – 22 mei 2019

Nog deze herfst of op zijn laatst volgende lente moet Huawei zijn eigen besturingssysteem voor mobieltjes – ‘HuaweiOS’- klaar hebben. Deze stap is deze week ineens urgent geworden na de Amerikaanse maatregelen die Google dwingen de samenwerking met Huawei tot een minimum te beperken. Gevolg daarvan is dat Huawei niet langer een volwaardige versie van Android kan gebruiken voor toekomstige mobieltjes. Volgens de topman van de consumentendivisie van Huawei moeten bestaande Android-apps gewoon blijven werken op HuaweiOS. Onduidelijk is of de geruststellende woorden een poging zijn om de pr-schade te beperken of realistisch. Een andere Huawei-topman gaf dinsdag nog een andere optie: een systeem van een andere fabrikant. Daar zijn echter nauwelijks opties. Analisten verwachten hoe dan ook dat het marktaandeel van Huawei de komende tijd een flinke knauw zal krijgen. (LV)

Huawei is hard getroffen door de Amerikaanse eis dat bedrijven als Google niet langer samenwerken met de Chinese techreus. Wat rest Huawei? Is er een plan B? Vijf vragen over het laatste hoofdstuk in de Chinees-Amerikaanse tech-oorlog.

En voor eens en altijd: zó spreek je Huawei uit.

Mark Zuckerberg moet aftreden, vindt voormalig beveiligingstopman Facebook – 22 mei 2019

Nadat de medeoprichter Chris Hughes eerder deze maand al stelde dat Facebook moet worden opgebroken, roept een andere oud-getrouwe op tot het vertrek van Mark Zuckerberg. Het gaat om Alex Stamos, de voormalig beveiligingstopman. Volgens The New York Times stapte hij in 2018 op bij Facebook vanwege een meningsverschil met de rest van de bedrijfstop over de aanpak van nepnieuws. In een interview met The Hill zegt Stamos dat Zuckerberg een deel van zijn macht moet afstaan, zodat hij zich beter kan focussen op de ontwikkeling van Facebookproducten. De topman is naast algemeen directeur ook meerderheidsaandeelhouder van Facebook en heeft daarmee vrijwel volledige controle over het bedrijf. (NW)

Beeldschermhandtas van modemerk Louis Vuitton – 21 mei 2019

Samen met Royole – gespecialiseerd in flexibele beeldschermen – brengt het exclusieve modemerk Louis Vuitton een bijzonder stel handtassen uit: ze zijn voorzien van beeldschermen. De drie tassen, onderdeel van de serie Canvas of the Future, hebben eveneens een flexibel touchscreen, waarmee de drager afbeeldingen of video’s op de tas kan aanpassen. Volgens Royole heeft het twee jaar geduurd om de tassen te ontwikkelen. Het is nog niet duidelijk wanneer de handtassen precies uitkomen. (NW)

Canvas of the Future van Luis Vuitton en Royole.Beeld Louis Vuitton
Canvas of the Future van Luis Vuitton en Royole.Beeld Louis Vuitton

Privégegevens miljoenen Instagram-influencers gelekt – 21 mei 2019

De persoonlijke gegevens van vele miljoenen Instagram-influencers en bekendheden blijken door iedereen te kunnen zijn ingezien, meldt de Amerikaanse techsite Techcrunch. Het Instagram-lek werd veroorzaakt door het bedrijf Chtrbox uit Mumbai dat de gegevens, waaronder e-mailadressen en telefoonnummers, verzamelde. Die bewaarde het bedrijf op een onbeveiligde server van Amazon, waar een beveiligingsonderzoeker ze ontdekte. Chtrbox betaalt zogenoemde influencers om gesponsorde berichten op hun accounts te zetten. In de database werd ook bijgehouden hoeveel iedere influencer waard is, gemeten naar onder andere aantal volgers, bereik en likes. (LV)

Twitter bericht wordt geladen...

‘Eigenaar TikTok komt met eigen muziekdienst’ – 21 mei 2019

We hebben Spotify, we hebben Apple Music, we hebben Tidal en straks hebben we een muziekdienst van de eigenaar van TikTok. Als we de anonieme bronnen die Bloomberg sprak mogen geloven, tenminste. Het populaire TikTok, waarop gebruikers korte muziekfilmpjes plaatsen, is momenteel een van de meest gedownloade apps van de wereld – en is daarmee een handig promotiemiddel voor een nieuwe muziekstreamdienst. De eigenaar, het in 2012 opgerichte Chinese bedrijf ByteDance, zou met een eigen muziekdienst een nog belangrijkere speler kunnen worden in met name het Aziatische techlandschap. In 2018 werd het relatief jonge bedrijf nog een waarde van 78 miljard dollar toegedicht. Deze herfst zou de nieuwe muziekdienst op de markt moeten komen. (NW) 

Is het weer een zwart gat? Nee, het is een foto van bacterie-dna – 17 mei 2019

Is het weer een zwart gat? Nee, het is een foto van bacterie-dna – 17 mei 2019
Beeld Nature communications

Huh, hebben die wetenschappers nou alweer een zwart gat gefotografeerd? Het is onwillekeurig de eerste gedachte die opkomt bij het zien van deze foto, gisteren gepubliceerd in vakblad Nature Communications. Maar de cirkel, vastgelegd door een team van hoogleraar moleculaire biofysica Cees Dekker van de TU Delft, staat niet ver weg tussen de sterren – hij zit in uw darmen. Het is het erfelijk materiaal van de ingewandbacterie E. coli, dat bij bacteriën altijd de vorm heeft van een elastiekje.

Het technisch hoogstandje is er niet minder om. Zo vergrootte het Delftste team de darmbacterie door zijn skeletje af te pakken, waardoor hij uitlubberde, en legde men vervolgens zijn voortplanting stil zodat men de tijd had om het dna-cirkeltje met een Nikon-fluorescentiemicroscoop te scannen.

En dan verontschuldigt Dekker zich nog dat het plaatje niet scherper is ook: ‘Op zich kan ik wel een fikse hoeveelheid pixels genereren, maar je moet je realiseren dat dit imaging is op de grenzen van wat er kan. Dus een beetje fuzzy blijft het altijd.’ (Maarten Keulemans)

5G-netwerk passeert 1 gigabyte per seconde op straat – 17 mei 2019

Na jaren van ontwikkeling functioneren de eerste 5G-netwerken in het wild. Niet in Nederland, dat nog minstens een half jaar moet wachten, maar wel in bijvoorbeeld  Chicago (de VS), waar netwerkprovider Verizon vorige maand 5G lanceerde.

In eerste instantie was het niet gek veel sneller dan het oude netwerk, maar inmiddels is de situatie flink verbeterd, meldt The VergeDe technieuwssite beschrijft dat downloadsnelheden nu veelal hoger dan 700 megabyte per seconde liggen en af en toe zelfs 1 gigabyte per seconde passeren. In Nederland ligt de gemiddelde downloadsnelheid van 4G rond de 50 megabyte per seconde. De desbetreffende journalist downloadde de pilotaflevering van comedyserie The Office bijvoorbeeld in acht seconden op zijn telefoon, in hoge kwaliteit. 

Wel kan het nog jaren duren voordat de dekking vergelijkbaar is met oude netwerken, aldus The Verge. Ook is de vraag hoe goed de netwerken zich houden als meer mensen telefoons hebben die 5G ondersteunen. (NW)

Van films downloaden in een paar seconden tot chirurgen die op afstand operaties uitvoeren, beloftes genoeg rondom 5G, het nieuwe mobiele netwerk. Maar er zijn nog een paar hobbels die de mooie dromen in de weg staan. Lees hier welke dat zijn.

Instagram stopt met chatdienst Direct – 16 mei 2019

Direct, de aparte berichtenapp van Instagram, zal nooit officieel in Nederland worden uitgebracht. Instagram trekt ergens in de komende maanden de stekker uit deze applicatie, blijkt uit meldingen die gebruikers kregen van de app. Direct had voor Instagram moeten worden wat Messenger is voor Facebook, een app waarmee gebruikers elkaar privéberichten kunnen sturen, maar passeerde nooit de testfase. Het is onduidelijk waarom Instagram niet doorgaat met Direct. (NW)

Twitter bericht wordt geladen...

Google-auto’s meten luchtkwaliteit Amsterdam - 15 mei 2019

Auto’s van Google gaan het komende jaar de luchtkwaliteit in Amsterdam meten. De voertuigen zijn uitgerust met speciale sensoren, die vervuiling registreren. Zo moet duidelijk worden hoe schoon of vuil de lucht in elke afzonderlijke straat is. De auto’s, die toch al door Amsterdam rijden om foto’s te maken voor Street View, meten de hoeveelheid stikstofmonoxide, stikstofdioxide, ultrafijne deeltjes en zwarte koolstof in de lucht. Google werkt hierbij samen met de gemeente en met de Universiteit van Utrecht. De hoofdstad meet al wel vervuiling, maar dat gebeurt op een paar vaste punten. Google deed eerder al onderzoek naar vervuiling in Londen, Kopenhagen, Houston, Sydney en Mexico-Stad. (LV)

Een Google Street View-auto kan nu ook de luchtkwaliteit metenBeeld Google

San Francisco verbiedt gezichtsherkenning – 15 mei 2019

Als eerste stad verbiedt San Francisco het gebruik van gezichtsherkenningsapparatuur door de politie en overheid. De software is nog te gevoelig voor fouten en het gebruik is een inbreuk op de privacy van de inwoners van de stad, aldus de gemeente. Privacyvoorvechters stellen dat de apparatuur tot meer onterechte arrestaties kan leiden. Vooral bij ouderen en niet-blanken maakt de software vaak fouten, stelt de gemeenteraad. Het verbod geldt overigens niet voor bedrijven. (LV)

Methodiek voor gezichtsherkenning.Beeld de Volkskrant

Wie bekijkt de beelden van het almaar uitdijende aantal camera’s boven snelwegen, in stations en straten? Kunstmatige intelligentie (AI) kan een uitkomst bieden. Maar is ook nog wel erg eenvoudig te foppen.

Of het nu gaat over vacatures, toekenning van kredieten of het opsporen van criminelen: slimme software kan het beter dan de mens. Of toch niet? Aangeleerde vooroordelen en een gebrek aan transparantie geven nog al te vaak problemen. 

Sonos voegt ook Google Assistent toe aan zijn boxen - 14 mei 2019

Eigenlijk zou Googles spraakassistent vorig jaar al moeten werken op Sonos, maar nu is het dan echt zo ver. Althans: in de Verenigde Staten. De nieuwste boxen (Sonos One en de Beam) van Sonos kunnen rechtstreeks via de stem in combinatie met Google Assistent worden bediend, bijvoorbeeld om naar een volgend nummer te gaan of het volume te verhogen. Bij oudere boxen kan dit ook, maar alleen via een omweg door een Google Home-paal aan te spreken. Sonos werkte al samen met de spraakbediening van Amazon, Alexa – niet in Nederland overigens. De fabrikant is daarmee de eerste die twee diensten combineert in één product. In Nederland is Google Assistent voor Sonos vanaf juli beschikbaar. (LV)

Twitter bericht wordt geladen...

Met de Beam laat Sonos zien hoeveel speakertjes er in een klein kastje passen

We gaan steeds vaker tegen apparaten praten. Het grafische scherm heeft zijn beste tijd gehad.

Hé, slimme speaker, wat heb ik eigenlijk aan jou? Vijf vragen over de luisterpalen van Apple, Google en Amazon.

Medeoprichter Facebook: ‘Het is tijd om Facebook op te breken’ – 9 mei 2019

In een persoonlijk opiniestuk dat door The New York Times is gepubliceerd, pleit Chris Hughes, medeoprichter van Facebook en jeugdvriend van Mark Zuckerberg, voor het opbreken van Facebook. Volgens hem heeft Zuckerberg als meerderheidsaandeelhouder van het bedrijf, waaronder ook Instagram en WhatsApp vallen, een ‘duizelingwekkende’ macht. ‘Mark kan eigenhandig beslissen hoe Facebooks algoritmes worden ingericht die bepalen wat mensen in hun news feed zien.’

Hughes betwijfelt of die macht wel in goede handen is en vraagt zich zelfs af of een bedrijf zoveel macht zou moeten hebben. Zijn oplossing: Facebook opdelen, in elk geval door van Instagram en WhatsApp weer aparte bedrijven te maken. Vergelijkbaar met het opbreken van Amerikaanse olie-, spoor- en bankbedrijven toen die dicht bij een monopolie kwamen. Ook pleit hij voor een speciale toezichthouder die moet zorgen dat techbedrijven privacy respecteren.

‘Ik neem het Mark niet kwalijk dat hij naar dominantie streeft’, schrijft Hughes. ‘Maar hij heeft een leviathan gecreëerd die ondernemerschap verdrukt en consumentenkeuzes beperkt.’ Lees zijn artikel hier. (NW)

Schietspel veranderd in Game for Peace wegens bezwaren Chinese overheid - 9 mei 2019

Twitter bericht wordt geladen...

Chinezen die genoten van schietspel PlayerUnknown’s Battlegrounds, oftewel PUBG, hebben pech. Uitgever Tencent heeft de game in China teruggetrokken. De Chinese overheid, die moeilijk doet over onder meer geweld en ideologisch onwelgevallige elementen in games, gaf Tencent geen toestemming geld te verdienen met het spel, schrijft Reuters. In plaats van PUBG kunnen Chinese gameliefhebbers nu Game of Peace spelen, een soortgelijk spel dat ‘een ode brengt aan de strijders in de blauwe lucht die het luchtruim van ons land bewaken’, zoals Tencent het beschrijft. Een van de verschillen is dat verslagen spelers niet sterven, maar zwaaien en verdwijnen. (NW)

PlayerUnknown’s Battlegrounds.

Facebook labelt berichten handmatig, ook persoonlijke - 9 mei 2019

Om zijn diensten te verbeteren, gebruikt Facebook steeds vaker kunstmatige intelligentie. Maar om dit goed te laten functioneren, zijn steeds meer mensenogen nodig. Facebook heeft volgens Reuters een firma in India ingehuurd waar statusupdates, berichten, foto’s en andere inhoud handmatig worden gelabeld, ook van Instagram. Wat is de bedoeling van de afzender? Wat is de gelegenheid of wat is de exacte inhoud van de post? Met dit soort labels kan de AI-machine worden getraind. Probleem: gebruikers weten niet dat dit gebeurt. Het gaat daarbij niet alleen om openbare berichten, maar ook om berichten die alleen binnen een beperkte groep worden gedeeld. Onlangs werd ook bekend dat medewerkers van Amazon naar geluidsopnamen van de Echo-praatpalen luisteren om de AI van Amazon te trainen. (LV)

Samsung geeft zichzelf een deadline voor opvouwtelefoon - 7 mei 2019

Samsung weet nog niet wanneer het zijn opvouwbare smartphone, de Galaxy Fold, kan leveren. Maar als kopers voor 31 mei niets hebben gekregen, worden de bestellingen automatisch geannuleerd, laat het bedrijf aan persbureau Reuters weten. Het toestel zou eind april op de markt komen, maar dat werd op het laatste moment ingetrokken. Recensenten klaagden over scheuren in het opvouwbare display. De meer dan tweeduizend euro kostende Galaxy Fold moet het vlaggenschip van Samsung worden. Concurrent Huawei komt ook met een vouwtoestel. (LV)

Samsung Galaxy FoldBeeld Samsung

Instagram doet test met factcheckers om nepnieuws tegen te gaan – 7 mei 2019

Ook op foto- en videoplatform Instagram doen de nodige complottheorieën en nepnieuwsberichten de ronde. Niet voor niets voert Instagram momenteel tests uit met factcheckers om desinformatie tegen te gaan, zoals een woordvoerder van het platform bevestigt tegen Poynter. Zodra een post als onwaar is bestempeld, wordt die niet verwijderd, maar minder prominent gepresenteerd in de app of op de website. Een aanpak die op Facebook al gebruikelijk is. Het actief monitoren van geplaatste inhoud op onjuistheden wordt zo steeds gebruikelijker op sociale media; afgelopen maart werd al bekend dat YouTube tests doet met het aanbieden van factchecks bij filmpjes over onderwerpen die gevoelig zijn voor nepnieuws. (NW)

Hoe groot is het gevaar van nepnieuws voor samenleving en democratie eigenlijk? Onderzoek duidt er voorlopig op dat mensen zich niet zo makkelijk laten manipuleren door desinformatie. Lees hier hoe dat zit.

Persoonlijke informatie ‘niet veilig’ bij sites over geloof, ziekte en geaardheid – 2 mei 2019

Websites met informatie over gevoelige onderwerpen gaan niet zorgvuldig om met de privacy van hun bezoekers, constateert de Consumentenbond. Veel sites plaatsen zonder toestemming cookies van advertentienetwerken, waardoor die volgens de bond ‘zeer persoonlijke informatie’ in handen krijgen. De Consumentenbond bezocht ruim honderd sites met onderwerpen over onder meer depressie, verslaving, seksuele geaardheid en kanker. Bijna de helft van die sites plaatste bij bezoek direct, dus zonder toestemming van de bezoeker, een of meer advertentiecookies, bijna altijd van Google. Websites als Ouders.nl, CIP.nl, Refoweb.nl en scholieren.com plaatsten er zelfs tientallen. De bond noemt de bevindingen ‘ronduit schokkend’ en wil dat de Autoriteit Persoonsgegevens ingrijpt. (LV)

Twitter bericht wordt geladen...

Apple is door schikking meer dan 4 miljard dollar kwijt aan Qualcomm – 2 mei 2019

Vorige maand legden kemphanen Apple en chipmaker Qualcomm een jarenlange strijd bij over telefoonchips, waarbij de miljardenclaims over en weer vlogen. Dankzij de kwartaalcijfers van Qualcomm is nu duidelijk dat de chipfabrikant een fors bedrag van Apple krijgt: 4,5 tot 4,7 miljard dollar. De ruzie ging erom dat Qualcomm, dat essentiële technologie in handen heeft, volgens Apple zijn machtspositie misbruikte door te hoge prijzen te vragen. Apple werd op zijn beurt beschuldigd van patentbreuk. De twee kwamen vermoedelijk tot een schikking omdat Apple Qualcomm nodig heeft om zijn telefoons van 5G te voorzien; Intel, dat 5G-chips voor Apple zou maken, kondigde direct na de schikking aan uit deze markt te stappen. (NW)

Google verwijdert data eerder als gebruiker dat wil – 1 mei 2019

Binnenkort kunnen Google-gebruikers door Google verzamelende data omtrent locatiegeschiedenis en Google-apps en website automatisch laten verwijderen, na 3 of 18 maanden. Nu kan deze data verwijderen enkel handmatig, tenzij dataverzamelen via myaccount.google.com is uitgezet. Google gebruikt verzamelde data om diensten te verbeteren en advertenties te personaliseren. Voor het installeren van bijvoorbeeld Google Home-spreakers is het zelfs nodig dat activiteiten op apps en websites van Google worden bijgehouden. (NW)

Zo gaat de keuze om in te stellen dat Google gegevens wel opslaat, maar korter bewaart eruit zien.Beeld Google

Speciaal voor millennials komt Samsung met een verticale televisie - 30 april 2019

Mooi, die brede beeldschermen van televisies, maar de moderne mens staart juist de hele dag naar verticale schermen: die van hun telefoons. Daar moeten wij onze televisies ook op aanpassen, bedacht Samsung. Het bedrijf komt met de Sero, een tv die zowel in horizontale als verticale stand te draaien is. De televisie moet zo beter zijn afgestemd op de indeling van telefoonschermen. Zo kan de smartphone-generatie zijn telefoon erop aansluiten en het scherm gebruiken als een soort groot telefoonscherm. Eind mei moet hij in Zuid-Korea verkrijgbaar zijn. 

De Samsung Sero, een nieuwe televisie met een verticale stand.Beeld Samsung

Dinsdag maakte Samsung ook zijn kwartaalcijfers bekend en daar zat weinig goed nieuws tussen. Zo maakte de Koreaanse fabrikant ongeveer 60 procent minder winst dan begin vorig jaar. Dat in een maand waarin de lancering van de Samsung Galaxy Fold, een vouwtelefoon en daarmee een van de innovatiefste telefoons van het moment, werd uitgesteld doordat het toestel in handen van recensenten kwetsbaar bleek. (NW)

Facebooks advertentiearchief, bedoeld om transparantie te vergroten, is ‘lege doos’ – 29 april 2019

Het advertentiearchief dat Facebook in maart vrijgaf, bedoeld om transparant te maken welke gesponsorde berichten door wie worden getoond, schiet tekort. Dat vindt althans de Mozilla Foundation, een ideële stichting, bekend van internetbrowser Firefox. Doel van het archief is onder meer onderzoekers data te laten verzamelen, bijvoorbeeld om transparant te maken welke partijen online actief zijn met het verspreiden van politieke ideeën. Facebook kondigde meer maatregelen aan om desinformatie tijdens de Europese verkiezingen tegen te gaan, waaronder de verplichting dat politieke advertenties worden geplaatst door een geautoriseerde persoon uit eigen land.

‘Het is nu duidelijk dat Facebook gewoon een lege doos heeft afgeleverd’, aldus een woordvoerder van Mozilla over het archief. Mozilla had eerder vijf vereisten opgesteld en concludeert nu dat het Facebook-archief aan ten minste drie hiervan niet voldoet. Zo geeft het archief geen informatie over hoeveel gebruikers op advertenties klikten en blijft verborgen op welke doelgroepen adverteerders zich richtten. Ook zou het voor onderzoekers onmogelijk zijn om een volledig beeld van de geplaatste advertenties te vormen, omdat ze alleen vindbaar zijn door zoekwoorden in te typen. Rob Leathern van Facebook reageert op Twitter dat het nooit de bedoeling was om in één keer een volledig archief te bieden en dat het in de toekomst zal worden uitgebreid, mede op basis van feedback als die van Mozilla. (NW)

Twitter bericht wordt geladen...

Facebook verwacht miljardenboete voor Cambridge Analytica-schandaal – 25 april 2019

Facebook zet alvast 3 miljard dollar opzij voor een verwachte boete van de Amerikaanse Federale Handelscommissie voor het Cambridge Analytica-schandaal. Dat blijkt uit de presentatie van de kwartaalcijfers van Facebook. Cambridge Analytica was het Britse bedrijf dat deels zonder toestemming persoonlijke gegevens verwierf van 87 miljoen gebruikers, om in 2016 gericht campagne te kunnen voeren voor Donald Trump. Facebook schat dat de boete gaat neerkomen op 3 tot 5 miljard dollar. Door het aanleggen van dit spaarpotje halveerde de kwartaalwinst ten opzichte van vorig jaar, tot een nog altijd royale 2,4 miljard dollar. (NW)

Amazon-medewerkers konden locaties van Alexa-gebruikers zien - 25 april 2019

Dat Amazon-medewerkers luisteren naar mensen die praten tegen spraakassistent Alexa, kwam eerder deze maand al naar buiten. Doel is de spraakassistent te verbeteren. Nu blijkt dat een deel van de medewerkers ook de locatie van de opnames konden opvragen, in tegenstelling tot eerdere beweringen van Amazon. Bloomberg sprak met medewerkers die dit bevestigden en demonstreerden. Met het oog op privacy is dit gevoelig, omdat het met locatiegegevens mogelijk kan zijn om het thuisadres van gebruikers op te sporen. Er zijn geen aanwijzingen dat dit ook is gebeurd. (NW)

Twitter bericht wordt geladen...

Overwatch laat spelers zelf de regels bepalen – 25 april 2019

Het populaire videospel Overwatch, waarin teams elkaar met futuristisch wapentuig te lijf gaan, komt binnenkort met een spelmodus die spelers aan de fundamenten van de game laat sleutelen, volgens uitgever Blizzard. De instelling dat spelers in brand vliegen als ze de vloer aanraken en gemorrel aan de sterkte van de zwaartekracht zijn twee voorbeelden. Regels samenstellen is trouwens nog knap ingewikkeld door de hoeveelheid waardes en variabelen die je zelf moet invoeren in een soort programmeertaal. (NW)

Een personage uit Overwatch.Beeld Blizzard Entertainment

Facebook sloeg miljoenen wachtwoorden slecht beveiligd op – 19 april 2019

Wéér een schandaal bij Facebook. Werd eerder deze maand nog gedacht dat de wachtwoorden van tienduizenden Instagram-gebruikers slecht beveiligd waren opgeslagen, nu blijkt dat het gaat om miljoenen gebruikers. Dat meldt Facebook, dat Instagram bezit. Wachtwoorden worden normaal gesproken versleuteld opgeslagen, zodat ze niet zomaar leesbaar zijn in geval van een lek. Door wachtwoorden onversleuteld op te slaan, zoals Facebook deed, kunnen kwaadwillenden gewoon inloggen als deze op straat komen te liggen. Hoe reëel de kans op zo’n lek is, bleek onder meer in 2012, toen inloggegevens van minstens 6,5 miljoen LinkedIn-gebruikers door cybercriminelen werden gestolen. Facebook zegt geen aanwijzingen te hebben dat de wachtwoorden in verkeerde handen zijn gevallen.

Het was niet het enige schandaal dat het bedrijf deze week trof. Nieuwssite Business Insider onthulde dat Facebook sinds 2016 ongevraagd contactpersonen importeerde van de maildiensten van 1,5 miljoen gebruikers. Ze zouden zo kunnen zien met wie gebruikers mailcontact hebben. Het ging per ongeluk, zegt het bedrijf zelf. 

Facebook belandt de laatste maanden vaker in de problemen. Gegevens van gebruikers bleken op openbare servers te staan en oude Facebook-berichten van Mark Zuckerberg bleken ineens verdwenen. Schandalen, excuses en beloftes vormen zelfs vanaf het begin een rode draad in de historie van Facebook, zoals we in dit artikel beschrijven. (NW)

Google beveelt andere zoekmachines en browsers aan - 18 april 2019

Mensen met een Android-telefoon krijgen binnenkort meer zoekapps en browsers te zien. Google gaat namelijk zijn rivalen suggereren, zo schrijft het in een blog. Dit is een reactie op de eisen van de Europese Commissie. Die vindt dat Google te dominant was met Google Search en de Chrome-browser. Deze zijn standaard ingesteld op Android-toestellen. Google verspreidt binnenkort een update voor Android. Wanneer gebruikers daarna voor het eerst naar de Play Store gaan, krijgen ze de alternatieven te zien. Ze kunnen browsers als Firefox, Microsoft Edge en Opera kiezen, en zoekmachines als Qwant, Ecosia en DuckDuck Go. (LV)

Suggesties voor andere browsers en zoekmachines in Android.Beeld Google

Recensie-exemplaren van Samsungs vouwtelefoon gaan achter elkaar stuk - 18 april 2019

Een pr-drama voor Samsung: de ene na de andere vouwtelefoon begeeft het in de handen van recensenten. Het telefoonmerk is samen met Huawei en het onbekende Royole de enige met een officieel aangekondigde opvouwbare telefoon, een van de belangrijkste innovaties op de telefoonmarkt van de laatste jaren. Hoewel de Samsung Galaxy Fold 3 mei uitkomt, testen Amerikaanse recensenten hem al uit.

The Verge beschrijft een groeiende uitstulping die uiteindelijk het scherm kapot drukte. Na een dag. Een exemplaar dat CNBC kreeg, had na twee dagen al een flikkerend linkerscherm. En een recensent van Bloomberg en YouTuber Marques Brownlee pelden – wat zij dachten – een beschermlaagje af. Het bleek geen beschermlaagje: de schermen hielden ermee op.

Twitter bericht wordt geladen...

Samsung benadrukt dat recensie-exemplaren niet de uiteindelijke versies zijn en waarschuwt dat je niet met het bovenste laagje moet zitten frutselen. Desondanks is dit geen goed nieuws voor het toestel, dat 2.020 euro gaat kosten. (NW)

Twitter bericht wordt geladen...

Lees hier de eerste ervaring die de Volkskrant met de Galaxy Fold had. Spoiler: hij ging niet kapot. 

Factcheck-algoritme YouTube verwart brandende Notre Dame met aanslag Twin Towers - 16 april 2019

Met de beste intenties test YouTube momenteel een middel om desinformatie tegen te gaan: het platform detecteert automatisch onderwerpen waarover veel onjuistheden de ronde doen en biedt hierbij stukjes kloppende informatie. Dat de tests nog niet helemaal slagen, bleek bij diverse livestreams van de Notre Dame, de Parijse kathedraal die maandagavond in brand vloog. YouTube labelde deze als ‘September 11 attacks’ en voorzag de filmpjes van een stukje van Encyclopedia Britannica over de terroristische aanslag uit 2001. ‘Deze panels worden automatisch door algoritmes geactiveerd, soms zitten onze systemen ernaast’, aldus een woordvoerder van YouTube tegen Buzzfeed. (NW)

Twitter bericht wordt geladen...

Kunstmatige gamer versus professioneel e-sportteam: 2-0 - 16 april 2019

Weer een mijlpaaltje voor kunstmatige intelligentie: een zelflerend programma versloeg een professioneel gameteam in Dota 2, een strategiespel waarin je met een leger de torens van je tegenstander moet vernietigen. Een prestatie van formaat, want Dota 2 is een complex spel met een schier oneindige hoeveelheid variabelen, van de meer dan honderd speelbare karakters tot de talloze bruikbare voorwerpen. Het zelflerende programma, gebouwd door onderzoeksorganisatie OpenAI, speelde dan ook 45 duizend jaar aan gameplay om het in de vingers te krijgen. En nog moest OpenAI een beetje smokkelen: twee opties werden uitgeschakeld, om een aantal variabelen weg te nemen. Uiteindelijk verloor het professionele mensenteam twee keer achter elkaar. De organisatie kondigde de mogelijkheid aan voor spelers wereldwijd om het op te nemen tegen OpenAI Five, zoals het programma is gedoopt. (NW)

Voor de liefhebber is het complete eerste potje hieronder te zien.

Kunstmatige intelligentie bedenkt nieuwe sport - 15 april 2019

‘Machines verslaan ons met schaken, maar ze moeten nog het eerste spel bedenken dat de mens eeuwenlang blijft fascineren’, zo verzuchtte cognitief psycholoog Irene Pepperberg een paar jaar terug in het boek Machines die Denken. Ook die handschoen is opgepakt. Speedgate is volgens techblog Techcrunch de eerste sport die helemaal is bedacht door kunstmatige intelligentie. Hiertoe werden de gegevens van vierhonderd bestaande sporten gevoed aan een neuraal netwerk. Uiteindelijk kozen mensen de meest realistische sport. Speedgate wordt gespeeld met een reguliere rugbybal, in afwachting van een ‘officiële Speedgate-bal’. Het veld bestaat uit drie cirkels, waarvan de middelste niet bezet mag worden. Of Speedgate echt de harten van sportliefhebbers gaat veroveren? Het promofilmpje doet ons vooral denken aan de hilarische cricketparodie van Jiskefet van een jaar of 25 geleden. ‘Very well executed!’ (LV)

Meer technieuwtjes lezen?

Dat kan in de vorige versie van dit techblog.