© Victoriano Moreno

INTERVIEW. Filip Dewinter: “Wat me aanmoedigt? Dat ik al zo vaak gelijk heb gekregen”

“Ik ben de Dr. Phil van de Vlaamse politiek niet”, zegt Filip Dewinter tot twee keer toe tijdens het interview. “Jarenlang heeft niemand naar mij geluisterd en nu het allemaal verkeerd is gelopen, zeggen ze: Dewinter, hoe ga je dat hier oplossen?” De Antwerpse kopman van Vlaams Belang staat voor zijn vierde gemeenteraadsverkiezingen, draait al dertig jaar mee in de politiek en heeft nog nooit de stad kunnen besturen. “Dat is frustrerend, maar ik heb nog geen zin om op te geven. Misschien maken we deze keer wel kans om in het Antwerpse bestuur te geraken.”

Hoe dat zo?

Om te beginnen verwacht ik dat een deel van onze kiezers die in 2012 naar de N-VA is overgelopen zal terugkeren. Ze hebben voor De Wever gekozen om strategische redenen, omdat ze het beu waren dat wij door het cordon sanitaire niet konden besturen en ze hoopten dat de N-VA een deel van ons programma zou uitvoeren. Daarin zijn ze nu zwaar ontgoocheld, zeker in de migratiepolitiek van de N-VA. We kunnen dus weer groeien, ook al omdat we de vorige keer heel diep gezakt waren. Komt daarbij dat overal in Europa rechts-nationalistische partijen mee aan het roer zitten of op zijn minst erg gegroeid zijn: Oostenrijk, Italië, Zweden, Duitsland … En tot slot: misschien heeft N-VA ons wel nodig. De kiezer kan de kaarten zo leggen dat voor De Wever alleen een coalitie met Groen overblijft. Maar als hij dat niet wil en wij zijn groot genoeg, dan maken we een kans. De zogenaamde grote strijd tussen links en rechts in Antwerpen is volgens mij niet de belangrijkste, het gaat er vooral om hoeveel kiezers N-VA aan ons verliest.

Maar De Wever wil dat niet, zegt hij.

We hoeven misschien ook niet meteen in het bestuur te zitten. We zouden ook een soort van gedoogsteun kunnen leveren aan een rechts stadsbestuur.

U hebt altijd gezegd dat u een stap opzij wil zetten als u een obstakel zou vormen voor een bestuur met Vlaams Belang. Blijft u daarbij?

Ja, als mijn persoon een samenwerking in de weg staat, dan trek ik daar mijn conclusies uit.

© Victoriano Moreno

Maar u bent het duidelijk nog niet beu, altijd dezelfde boodschap verkondigen en altijd ten strijde trekken.

Nee, helemaal niet. Ik ben narcistisch genoeg om het vol te houden, denk ik (lacht). Natuurlijk frustreert dat cordon sanitaire me, en natuurlijk heb ik alles al tien keer gezegd, maar wat me aanmoedigt is dat ik ook al tien keer gelijk heb gekregen. Neem nu Sharia4Belgium. Ik heb jaren geleden, toen Janssens nog burgemeester was, voor deze organisatie gewaarschuwd. Ik werd weggelachen. Er werd me verweten dat ik de groep gebruikte voor mijn eigen campagne. Nu denk ik: als we die mannen van in het begin serieus hadden genomen, was het misschien allemaal zo ver niet gekomen. Hetzelfde met de drugsmaffia. Ik heb daar in de gemeenteraad over geïnterpelleerd met het boek van Raf Sauviller over de drugsbaronnen in Borgerhout in mijn hand. De Wever zei dat het journalistenpraat was. En nu moet hij toegeven dat de situatie volledig uit de hand gelopen is. Ik vond dat trouwens een zeer vreemd interview van hem in De Volkskrant. Hij neemt de vlucht vooruit: ik word hier toch op aangevallen, dus ik zal er maar beter zelf over beginnen. Maar ik vind het een zwaktebod. De Wever is de machtigste man van het land. Hij moet de handdoek niet in de ring gooien, hij moet dit oplossen. Het lijkt mij dat sommige wijken van Antwerpen Gotham City zijn geworden en dat we zitten opgescheept met een Batman van den Aldi.

Wat verwijt u De Wever vooral?

© Victoriano Moreno

Dat de migratie naar Antwerpen niet is gestopt. De vijandelijke overname, de uitverkoop van Antwerpen aan de islam is volop bezig, en hij doet daar niets aan.

Wat kan hij daaraan doen?

N-VA heeft alle sleutels in handen op federaal en Vlaams niveau om een inschrijvingsstop voor nieuwe vluchtelingen in te voeren. Ook op stedelijk niveau is van alles mogelijk: het inschrijvingsgeld verhogen, de administratieve procedure verzwaren … Het neigt misschien naar pestgedrag voor mensen die zich hier willen vestigen, maar als de nood zo hoog is, zijn alle wettelijke middelen toegestaan. Antwerpen mag niet langer de afvalbak worden waar de rest van het land alle mensen naartoe stuurt die ze niet meer willen. Antwerpen moet gastvrij zijn, maar niet gek. En ik weet dat dat Bart De Wever ook frustreert. Ik weet dat en ik zie dat. Ik ken hem goed. Toen zijn partij nog maar één verkozene had in het parlement, hebben we veel gesprekken gevoerd. We waren het op veel punten eens. En ik heb Bart altijd een sympathieke gast gevonden. Maar hij is nu aan handen en voeten gebonden. Hij heeft te veel petjes op. Hij kan niet voluit burgemeester zijn omdat hij federaal gebonden ligt. Hij heeft niet kunnen doen wat mijn kiezers van hem verwachtten. En dat zou hem wel eens zuur kunnen opbreken.

Stel dat u het voor het zeggen had en u zou erin slagen om de instroom van buitenlanders te stoppen, hoe moet het dan verder met de mensen uit de hele wereld die hier nu wonen en vast van plan zijn hier een bestaan uit te bouwen?

Maar dat is nu juist het grote probleem! Wij kunnen niemand meer integreren in Antwerpen. De verzadigingsdrempel is allang overschreden, zeker in bepaalde wijken. Wie zou er nu in Borgerhout, het Kiel, de Sint-Bernardsesteenweg nog integreren? De buitenlanders, voornamelijk de moslims, hebben het daar voor het zeggen. De voertaal daar is het Arabisch geworden.

Zijn die wijken dan compleet verloren?

Voor mij zijn die wijken nooit verloren. Zolang er één autochtone Vlaming woont, blijft het Vlaams Belang ook daar actief, maar ik ben Dr. Phil niet. Het is naïef te geloven dat in die wijken nog iemand ooit zal integreren in onze samenleving. Ik kan daar niets aan doen. Ik heb jarenlang gewaarschuwd voor deze situatie. Ik beschouw Borgerhout en Antwerpen-Noord als zwaar zieke patiënten, bijna palliatief. Hoe erger de situatie wordt, hoe ingrijpender de maatregelen die je zult moeten nemen om de situatie nog recht te trekken. Er heeft zich daar een parallel circuit gevormd waarin de imams en de drugsbaronnen hun eigen leven leiden en de burgemeester en de commissaris hebben vervangen. Het is al een paar keer bewezen dat die twee gelinkt zijn via de financiering van de moskeeën. Niemand heeft nog vat op die parallelle wereld, ook de overheid niet.

Is dat nu geen erg negatieve boodschap voor de Antwerpenaar? Waarom zou hij op u stemmen als u er toch niets kunt aan doen?

Wij hebben een uitgebreid kiesprogramma waarmee we de islamisering willen stoppen. Je kunt natuurlijk niet alle 62 Antwerpse moskeeën in één keer sluiten, maar als ik het voor het zeggen had, dan gingen er alvast twaalf dicht wegens extremisme. Dat zal ongetwijfeld kwaad bloed zetten, maar wat moet, moet. Het probleem is dat er in veel wijken geen leidcultuur meer is, of dat dat in ieder geval niet meer de onze is, het is de islamitische. En daar wil ik me blijven tegen verzetten.

En zo wil u Antwerpen teruggeven aan de Antwerpenaar. Maar wie is die Antwerpenaar voor u? Aan welke voorwaarden moet iemand voldoen om Antwerpenaar te zijn?

Antwerpenaar is iedereen die onze stadsgemeenschap een groot hart toedraagt en die onze manier van leven tot de zijne wil maken. En dat is tot nader order de Vlaamse en Europese manier van leven. Dat wil meer zeggen dan het lijkt. Dat is een levenshouding, het zijn waarden en normen die we samen delen en die men ons benijdt. Het gaat me niet over huidskleur, het gaat me wel over de taal die men spreekt en hoe men zich in de publieke ruimte gedraagt. Zo geef je door het dragen van een hoofddoek aan dat je het principe van gelijkheid tussen man en vrouw niet huldigt.

© Victoriano Moreno

Alle Antwerpse moslima’s met een hoofddoek zijn voor u dus geen Antwerpenaar?

Dat moeten ze voor zichzelf uitmaken. Zij moeten ook maar eens de hand in eigen boezem steken en zich afvragen: kan ik tot deze stadsgemeenschap behoren als ik mij blijf isoleren van dat waar Antwerpen voor staat. Die vrouwen kiezen zelf voor apartheid en isolement.

Op die manier sluit u wel heel veel mensen uit. Heeft u de moslims in deze stad dan nog een toekomst te bieden?

Oh maar, ik ben niet tegen alle moslims en zij zijn niet allemaal tegen mij. Er zijn moslims die extreme regimes zoals Pakistan, Iran of Afghanistan ontvlucht zijn en die mij steunen in mijn strijd. En ik ben ook zeker niet tegen alle culturele minderheden in deze stad. Integendeel. Ik ben onlangs op bezoek geweest in de kerk van de Assyrische christenen. Daar word ik op handen gedragen. Ik heb twee uur handen staan schudden.

Uw grote thema is veiligheid. In Antwerpen is de criminaliteit enorm gedaald. Het stadsbestuur kan een mooi rapport voorleggen.

De daling van de straatcriminaliteit is inderdaad een hele positieve evolutie. Maar dat is niet alleen de verdienste van dit stadsbestuur. De criminaliteit daalt in alle steden, ook in het buitenland. Dat komt door de technologische evolutie, de camera’s en alarminstallaties en dergelijke. De burger beschermt zichzelf beter. De hobbyist-crimineel begint er niet meer aan. Criminaliteit moet nu op een hoger niveau worden bestreden.

Het Vlaams Belang heeft zich ook ontpopt als de autopartij. U bent geen voorstander van de lage-emissiezone (LEZ) en u wilt de auto niet bannen uit de stad.

Ja, wij komen op een gezonde manier op voor de automobilist. Er wordt nu een verrottingsstrategie tegen hem gevoerd. Het leven wordt hem onmogelijk gemaakt en hij moet altijd maar meer betalen, voor alles. Het stadsbestuur wil de auto weren, maar veel mensen hebben geen alternatief. Het openbaar vervoer is niet veilig, zeker niet voor oude mensen. Wij pleiten al vele jaren voor een bus-, tram- en metrobrigade. En wat de LEZ betreft, het is hypocriet om te beloven dat de luchtkwaliteit zal verbeteren door vervuilende auto’s uit de stad te weren, als er permanent een file op de Ring staat en de grote container- en cruiseschepen en de industrie blijven vervuilen. Het is onrechtvaardig dat oude mensen daarom hun oude auto én hun vrijheid moeten opgeven en nergens meer geraken.

U bent ook zeer kritisch voor de Oosterweelplannen en de overkapte Ring.

Ik vind dat allemaal heel mooi, hoor, maar is het niet wat te megalomaan? We hebben er gewoon het geld niet voor. We hebben al nauwelijks geld om het Oosterweelproject te realiseren, waar gaan dan al die miljoenen voor de overkapte Ring vandaan komen? Die hele overkapping is voorlopig een fata morgana. En zo zijn er nog. Binnenkort komt ongetwijfeld ook weer eens het nieuwe voetbalstadion ter sprake. We zouden beter een beetje bescheiden zijn. Er is tien jaar aan de Leien gewerkt en ze zijn nog niet klaar. Hoelang zal het met de rest dan niet duren? Voeten op de grond, zeg ik, en doen wat er nu kan worden gedaan, het tolvrij maken van de Liefkenshoektunnel bijvoorbeeld. Dat vraag ik ook al meer dan tien jaar.

© Victoriano Moreno

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER