Direct naar artikelinhoud
Bende van Nijvel

Familie Bonkoffsky geeft DNA aan gerecht: "Dit spoor is voor ons nog niet afgesloten"

Christiaan Bonkoffsky tijdens een politieactie in Aalst en Liedekerke in het jaar 2000.Beeld Medialaan

Hoewel de speurders van de Bende van Nijvel er zo goed als zeker van zijn dat de overleden ex-rijkswachter Christiaan Bonkoffsky dan toch niet 'de Reus' van de Bende van Nijvel is, wil zijn familie dat spoor nog niet verlaten. Ze willen daarom DNA van hem aan het gerecht bezorgen om daarop verder te werken. Ook de slachtoffers van de Bende reageren kritisch. 

De familie van Christiaan Bonkoffsky gelooft nog altijd in het spoor van 'de Reus', zo meldt Geert Lenssens, de advocaat van de broer van Christiaan Bonkoffsky, op Twitter. Ze reageert "met ongeloof en verontwaardiging op de ongelukkige communicatie via 'gerechtelijke bronnen'. Ze wil dat de waarheid met alle wettelijke middelen aan het licht komt en wil DNA met analyses aan het gerecht ter beschikking stellen."

Het gerecht onderzocht sinds februari vorig jaar een nieuw spoor naar Christiaan Bonkoffsky. Toen werd een pv opgesteld waarin staat dat slachtoffer David Van de Steen gecontacteerd was door iemand hem inlichtte over ex-rijkswachter Bonkoffsky. Die had, volgens zijn broer, op zijn sterfbed in 2015 gezegd dat hij bij de Bende van Nijvel was.

Christiaan Bonkoffsky maakte tot begin de jaren 80 deel uit van de Groep Diane, de speciale eenheid van de Belgische rijkswacht. Zijn broer werd al enkele keren verhoord in het onderzoek. Volgens de speurders gaf hij pas in het derde verhoor formeel toe dat zijn broer hem vertelde dat hij aan feiten van de Bende deelnam.

Twitter bericht wordt geladen...

Horloge

In tegenstelling tot de speurders gelooft de familie van Bonkoffsky  wel nog in het spoor. Ze hebben daarom DNA van hem verzameld op een oud horloge dat hij kreeg na zijn tijd bij de Groep Diane. Dat DNA zullen ze nu aan het gerecht bezorgen. "Op die manier hopen we dat er toch meer duidelijkheid komt," zegt Lenssens aan de VRT. "Voor de familie is dit spoor nog niet afgesloten."

Eerder DNA-onderzoek van Bonkoffsky leverde niets op, meldde minister van Justitie Geens in oktober vorig jaar. "In 2000 werd een speekselstaal afgenomen bij de rijkswachter en werden zijn vingerafdrukken genomen. De vergelijking tussen die vingerafdrukken met deze uit het dossier was negatief. In 2017 vond een genetische analyse plaats die geen enkel resultaat opleverde."

Bonkoffsky zelf werd na zijn dood gecremeerd, van hem zelf kan dus geen DNA meer worden verzameld. 

'De Reus' van de Bende van Nijvel en een foto van Chris Bonkoffsky.Beeld RV

"Vertrouwen op de helling"

Ook slachtoffers van de Bende van Nijvel vragen zich ondertussen af waarom de speurders het spoor rond Bonkoffsky dood verklaren. Advocaat Jef Vermassen, die Bende-slachtoffer David Van De Steen vertegenwoordigt, stelt zich grote vragen. "Speurders zeggen nu dat alle verklaringen over de Reus gelogen zijn, maar waarom is het dan gelogen? We krijgen alleen het bericht dat het fout is", zegt hij aan VTM NIEUWS.

"Dit bewijst dat het zeer moeilijk zal zijn om de waarheid te achterhalen. In een klassiek onderzoek geeft het openbaar ministerie informatie aan het publiek als er iets positiefs te melden valt. Hier beroept men zich steeds op het geheim van het onderzoek en horen we steeds negatieve dingen. Dit zet het vertrouwen in het onderzoek opnieuw op de helling", gaat Vermassen verder.

Jef Vermassen en overlevende David Van de Steen.Beeld Koen Baten

"Mijn geloof in justitie en gerecht is totaal verdwenen", zegt ook slachtoffer David Van de Steen. "Het stond al op een heel laag pitje maar vandaag is het weg. Iedereen rond mij zegt dat het weer een doofpot is. Ik vraag me af hoe dit allemaal kan in dit land. Nu is het stil op politiek vlak. Niemand wil zich blijkbaar verbranden in dit dossier. Het is zo complex en heeft zo veel kluwen naar allerhande organisaties. Ik ben akkoord dat het zeer moeilijk is om iets te bewijzen, maar de man (Bonkoffsky, red.) is ook herkend geweest door anderen, onder meer in de gang van de rijkswacht. Ik heb hem zelf niet gezien in Aalst, maar hij is door anderen gezien op andere plaatsen."

De slachtoffers en nabestaanden hebben nog geen informatie gekregen, zegt Van de Steen. "Met ons wordt er niet veel rekening gehouden, dat is altijd al zo geweest. Er wordt gewoon geen geloof gehecht aan verklaringen van mensen. Ik vraag me af hoeveel oud-rijkswachters er nu op het onderzoek zitten. Is is dit een opkuisactie? Ik weet niet wat ik er nu moet van denken." 

'Ik vraag me af hoeveel oud-rijkswachters er nu op het onderzoek zitten. Is is dit een opkuisactie?'
Slachtoffer David Van de Steen