© dpa/picture alliance via Getty I

Landen van de G7 dicht bij akkoord over sluiting kolencentrales

De energieministers van de G7 zijn dicht bij een akkoord om in de eerste helft van 2030 kolencentrales te sluiten. Dat hebben de persagentschappen AFP en Bloomberg maandag gemeld op basis van ingewijden.

mts
Bron: BELGA

Het samenkomen van de zeven grote industriële landen is de eerste grote politieke sessie sinds de wereld tijdens de klimaatconferentie COP28 in december beloofde om op termijn af te stappen van kolen, olie en gas. Het samenwerkingsverband bestaat uit de Verenigde Staten, Canada, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Japan, Italië en Frankrijk. De Europese Unie doet ook mee, maar is geen lid van de groep. België gebruikt sinds de sluiting van de centrale in Langerlo in 2016 geen steenkool meer.

Honderden demonstranten verzamelden zich zondag in Turijn om te protesteren. Ze beschuldigen de leiders van de G7 ervan toekomstige generaties in de steek te laten. De klimaatbetogers willen weten hoe de energie- en milieuministers van plan zijn hun beloften na te komen. Zo is op de klimaattop in Dubai afgesproken om de energie-efficiëntie te verdubbelen en de capaciteit voor hernieuwbare energie te verdrievoudigen in 2030.

Plasticproductie

De G7 gaat zich naar verwachting ook inzetten om de plasticproductie terug te dringen om de wereldwijde vervuiling aan te pakken. “De G7 erkent voor het eerst dat het niveau van de plasticvervuiling onhoudbaar is en dat de toename ervan alarmerend is”, zei het Franse ministerie van Ecologische Transitie.

De Verenigde Naties waarschuwden de G7 bij de tweedaagse bijeenkomst in Turijn dat “excuses” voor het niet nemen van gedurfde maatregelen op het gebied van klimaatverandering “niet acceptabel” zijn.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer