© ATV

Alles wat je moet weten over de 505-concerten zondag op het Sint-Jansplein

Antwerpen -

Op het Antwerpse Sint-Jansplein vinden morgen, zondag 5 mei, de ‘505-concerten voor Menselijkheid’ plaats. Meer dan zestig artiesten staan er op de planken. Wie zit er achter het initiatief, wat mag je verwachten en hoe kom je best naar het concertplein? Een overzicht.

Elien Van Wynsberghe

Wat staat er te gebeuren en waarom?

‘505-concerten voor Menselijkheid’ is een groots opgezet gratis muziekfestival dat zondag 5 mei (vandaar ook de naam) plaats vindt op het Sint-Jansplein. Het festival komt er op initiatief van het Antwerpse koppel Elisabeth Van Lierop en Tijs Delbeke. Zij is psychologe en duurzaam influencer, hij muzikant bij onder meer Warhaus en Balthazar.

De twee vonden in 11.11.11-directeur Els Hertogen de ideale medeorganisator. Samen worden ze ondersteund door een grote groep geëngageerde burgers uit verschillende hoeken: de cultuur- en eventsector, het middenveld, organisaties en bedrijven.

LEES OOK. Waarom Holocaust-overlever Simon Gronowski (92) ook op de 505-concerten zijn verhaal doet: “Als ik er straks niet meer ben, zijn jullie de getuigen”

Met de 505-concerten willen ze een maand voor de verkiezingen een krachtig signaal geven maar aan partijpolitiek wordt er niet gedaan. “505-concerten, dat zijn mensen die van zich laten horen. Mensen die zich engageren voor een betere wereld. En zich willen uitspreken vóór menselijkheid en solidariteit”, zo luidt het manifest.

Tijs Delbeke en Elisabeth Van Lierop.© Kris Van Exel

Welke artiesten zetten hun schouders mee onder het festival?

Wie zondag de concerten bijwoont, kan ruim zestig artiesten aan het werk zien. Alle muzikanten en sprekers werken samen om 10 uur lang, met enkele van hun nummers of teksten, een krachtig statement te maken.

LEES OOK. Van ‘De ideale wereld’ naar de 505-concerten, iedereen is fan van Killboy Sweet & Murder Spice: “We gaan het uitmelken tot iedereen ons kotsbeu is”

Tekenen onder meer present: Warhaus, Eefje De Visser, Bart Peeters, Selah Sue, Admiral Freebee, Sylvie Kreusch, Zwangere Guy, Ikraaan, Miss Angel, Brihang, Laura Tesoro, Dikke, Amir Bachrouri, Absynthe Minded, Flip Kowlier,…

Brihang is een van de ruim zestig artiesten die zondag optreden.© Kris Van Exel

Om hoe laat begint het en hoe bereik je het festival?

De 505-concerten vinden plaats op het Sint-Jansplein. De deuren gaan open om 11.30 uur en het einde is voorzien om 22 uur. Het terrein is toegankelijk voor minder- en andersvaliden.

Wie met de fiets komt, kan zijn fiets gratis parkeren op de (onbewaakte) fietsparking naast het plein. Wie met het openbaar vervoer komt, kan de trein nemen en afstappen in Antwerpen-Centraal.

Bussen 70, 72, 600, 602, 610, 620, 621, 640, 641, 642, 719, X70 en X71 hebben hun halte aan het Sint-Jansplein. De halte zelf wordt omwille van het evenement niet bediend, maar de bussen stoppen aan tijdelijke haltes vlakbij in de Van De Wervestraat en de Van Maerlantstraat.

De opbouw van het festival is intussen begonnen.© rr

Er stoppen ook trams nabij het Sint-Jansplein: Lijn 1 en 24 (halte Antwerpen Paardenmarkt), Lijn 2, 3 en 6 (halte Antwerpen Elisabeth Metro), Lijn 5, 8 en 10 (halte Astrid Metro), Lijn 9 en 15 (halte Antwerpen Diamant Metro) en Lijn 12 (halte Antwerpen Richard).

Wie met de auto komt, wordt aangeraden om gebruik te maken van de Park&Rides rond Antwerpen en van daaruit de tram te nemen. Parkeerplaatsen of parkings in de directe omgeving van het plein zijn er niet. Op het Sint-Jansplein, in de De Pretstraat en in de Lange Dijkstraat geldt een parkeerverbod.

De organisatoren hopen op 20.000 bezoekers, terwijl er maar plek is voor 10.000 mensen op het plein: hoe wordt dit geregeld?

Het programma is zo samengesteld dat er rekening wordt gehouden met een natuurlijke doorstroom van bezoekers. “We doen er alles aan om veilig een groot publiek te ontvangen”, liet de organisatie eerder al verstaan.

LEES OOK. Zij boksten in een paar maanden gratis Antwerps festival voor 20.000 man ineen: “Sommigen verklaarden ons gek toen we ons plan zeiden”

De drukte op het terrein wordt nuwlettend in de gaten gehouden. Als de maximumcapaciteit bijna bereikt is, wordt de politie verwittigd. Er zal dan op verschillende manieren gecommuniceerd worden dat het terrein vol is.

Miss Angel.© Koen Bauters

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen