Senator Franziska Giffey (l) werd aangevallen in een bibliotheek en Europarlementslid Matthias Ecke (r) werd het slachtoffer tijdens een campagne.

Duitsland komt met strengere straffen voor geweld tegen politici na verschillende aanvallen

Duitse ministers hebben een akkoord bereikt over strengere straffen voor geweld tegen politici. Die maatregelen komen er nadat de voorbije dagen verschillende politici werden aangevallen terwijl ze campagne aan het voeren waren. De nieuwe wetgeving moet ook het privéleven van lokale politici en ambtenaren beter afschermen.

Strengere regels op geweld tegen politici zijn nodig in Duitsland en daarom besloten de ministers van Binnenlandse Zaken van alle deelstaten gisteren om strengere straffen in te voeren voor geweld tegen politici. Hoe zwaar die straffen zullen zijn, is nog niet bekend. 

De laatste jaren is het aantal aanvallen op politici in Duitsland sterk toegenomen. Daar zijn de incidenten van de laatste dagen het bewijs van, waarbij vier politici en ambtenaren gewond zijn geraakt.

Senator aangevallen met handtas

Senator Franziska Giffey - de vroegere burgemeester van Berlijn en oud-minister in de laatste regering van Angela Merkel - werd gisterennamiddag aangevallen in een bibliotheek in Berlijn. Een man viel haar aan met een tas met een zwaar voorwerp in. Ze raakte lichtgewond aan het hoofd en in de nek, en is overgebracht naar het ziekenhuis voor controle. 

Drie uur later vond er een aanval plaats in Dresden op een 47-jarige politica van de Groene Partij. Ze werd onder meer geduwd en bespuugd terwijl ze verkiezingsposters aan het ophangen was. Een 24-jarige vrouw en 34-jarige man werden kort nadien gearresteerd. 

Nog twee aanvallen in Dresden

Vrijdagavond raakte in Dresden het Duitse Europarlementslid Matthias Ecke ernstig gewond. De politicus van de linkse partij SPD - van bondskanselier Olaf Scholz - werd aangevallen door 4 mensen, terwijl hij verkiezingsposters aan het ophangen was. Hij moest naar het ziekenhuis en is daar geopereerd.

Kort voordien werd een 28-jarige medewerker van de Groene Partij ook al geschopt en geslagen bij het ophangen van posters in Dresden.

Een 17-jarige jongen meldde zich zondag bij de politie om de feiten op te biechten. Intussen zijn ook de drie andere daders opgespoord door de politie, allemaal jongens van 17 en 18 jaar oud.

Meest gelezen