Trump biedt verlenging van ‘Dreamers’-programma aan in ruil voor zijn muur, maar Pelosi schiet voorstel af

Om een einde te maken aan de langste shutdown uit de geschiedenis van de VS is president Donald Trump bereid zijn om het Dreamers-programma te verlengen. In ruil wil Trump 5,7 miljard dollar voor de muur aan de grens met Mexico, die de Democraten weigeren te financieren. Maar nog voor Trump aan zijn speech begon heeft Nancy Pelosi de deal al afgeschoten. “Onacceptabel”, klinkt het.

adm

Trump gaf aan bereid te zijn tot verlenging van DACA (Deferred Action for Childhood Arrivals), beter bekend als het Dreamers-programma. Met dat programma worden honderdduizenden “dreamers”, vluchtelingen die als minderjarige aankwamen in de Verenigde Staten, beschermd tegen uitwijzing. Dreamers kunnen geen Amerikaans staatsburger kunnen worden.

Hij beloofde ook nog 800 miljoen dollar voor “dringende humanitaire hulp” bij de grens met Mexico en 805 miljoen dollar voor de opsporing van drugs. Hij zou nog 57 bijkomende immigratierechters aanstellen om de enorme achterstand in migratiedossiers weg te werken.

In ruil wil Trump 5,7 miljard dollar voor de muur aan de grens met Mexico, die intussen al verworden is tot een stalen hek.

Pelosi schiet deal af voor speech

De voorzitster van het Huis van Afgevaardigden, de Democrate Nancy Pelosi, wees het voorstel van Trump, dat vooraf uitlekte in Amerikaanse media, al af voor hij het op televisie uitsprak. Ze noemde het voorstel ‘onacceptabel’. Gezien het Dreamers-programma slechts tijdelijk verlengd wordt en omdat de Dreamers nooit Amerikaans staatsburger kunnen worden, konden de Democraten naar eigen zeggen niet anders dan weigeren.

“We hoopten dat de president eindelijk bereid zou zijn om de overheid terug te openen opdat we verder kunnen praten over onze grenzen.” Het voorstel is volgens Pelosi een hoopje eerder verworpen voorstellen. Trump stelde dat zijn compromis gebaseerd is op voorstellen van de Democraten.

Pelosi kondigde aan dat haar Democratische meerderheid in het Huis van Afgevaardigden de komende weken verschillende wetsvoorstellen zal indienen die de overheid heropenen. De New York Times bericht dat de Democraten ook meer dan een miljard dollar hebben verankerd voor infrastructuur aan grensovergangen en voor nieuwe rechters die asielzaken behandelen. Geld voor Trumps muur zit er niet in.

Shutdown duurt voort

De shutdown verlamt al vier weken delen van de Amerikaanse federale overheid. Trump weigert een begrotingswet te ondertekenen waarin de financiering van een zuidelijke grensmuur niet is opgenomen. De Democraten willen dat Trump eerst de overheid heropent, pas daarna willen ze over grensbewaking praten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen